Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On April - 15 - 2012

Blogunteer îşi propune să aducă în faţa cititorilor săi cât mai multe poveşti de voluntariat, din care să se inspire, să înveţe ori chiar să-i motiveze pentru acţiunile viitoare. Protagonista acestui interviu este Andreea Jicman, o tânără de 21 de ani care face voluntariat de o bună perioadă de timp şi reprezintă un exemplu pentru generaţia sa.

1.Cum ai intrat în lumea voluntariatului și ce te-a determinat să faci asta?

Mi-am dorit foarte mult încă din clasele mai mici să fac voluntariat, pentru că mi se părea că este o formă prin care pot să-i ajut pe ceilalți. Am început prin a mă implica în activitățile școlii care erau pe teme de voluntariat, cum ar fi: Ziua Liceului, Ziua Pământului și Ziua Hispanității. La liceu mi-aș fi dorit să mă implic foarte mult în  Salvați Copiii, dar nu am reușit acest lucru decât după terminarea clasei a 12-a, în 2010. În funcție de cum îmi permite programul de la facultate, încerc să mă implic și în alte activități din domeniul voluntariatului. După părerea mea, voluntariatul te ajută foarte mult și te pregătește pentru viața. Pe lângă Salvați Copiii mai activez și asociația ActPlus   care se ocupă cu proiecte care se bazează pe programul Tineret în Acţiune, finanțat de Comisia Europeană. Începând cu clasa a 12-a am fost implicată în șase proiecte de acest fel.

2. Care este,în opinia ta,cel mai greu lucru cu care trebuie să te confrunți atunci când faci voluntariat?

Pentru mine cel mai greu lucru este să te lupți cu prejudecata oamenilor care cred că voluntariatul este o porcărie și că îți pierzi timpul. În celelalte țări din Europa voluntariatul este mult mai bine dezvoltat și mai bine definit. La noi activitatea de voluntariat este mai slabă și presarată cu tot felul de obstacole. Este greu, este greu, cu familia și prietenii care spun “E… faci voluntariat este o porcarie! ” Dar  pentru mine nu a fost așa cum spun ei. În al doilea rând, m-a ajutat foarte mult să scap de timiditate, pentru că prin proiectele la care am participat am reușit să depășesc această stare.

3. Cum vezi tu rolul activităților non-profit în educația unui tânăr?

Consider că în timpul liceului și al facultății fiecare persoana ar trebui să aibă cât mai multe  activități, pentru că acestea te pregătesc pentru viață.

Trăim într-o societate care pune ca în topul aşteptărilor valoarea materială și cred că nu trebuie să aibă un loc atât de înalt.  Ok, sunt anumite chestii care le poți face numai cu ajutorul banilor, sunt indispensabili supraviețuirii, dar asta nu înseamnă că se rezumă totul la bani.

Acțiunile de voluntariat sunt vechi de când lumea, iar noi nu ne dăm seama de acest lucru pentru că de fapt voluntariatul este o denumire generică dată acțiunii de a ajuta, de a oferi suport cuiva care are nevoie de ajutor într-o anumită situație.

4. Adică crezi că este posibil ca oamenii să facă voluntariat…fără să realizeze acest lucru?

Într-unul dintre proiectele TIA la care am participat, am mers la un workshop pe tema istoriei voluntariatului. În cadrul acestuia am aflat că acțiunea de voluntariat este una care este de când lumea. Spre exemplu, în trecut când se aduna toată comunitatea să ajute la construirea unei case, fără să accepte vreo recompensă materială în schimb. Când te duci la o vecină să o ajuți că i s-a stricat robinetul, tot voluntariat se cheamă, sau atunci când te duci la cumpărături cu mama.  Acțiunile de voluntariat sunt atât de prezente în viața noastră încât nici nu ne dăm seama, de aceea nu ar trebui să ni se pară ciudat că se pune atâta accent pe acestea în ziua de azi.

5.Experiența ta preferată de până acum a fost…?

De fiecare dată când am ieșit din țara cu un proiect de voluntariat, am fost încântată pentru că a fost o experiență absolut nouă pentru mine, pentru că am aflat foarte multe lucruri noi atât despre celelalte țări participante, cît și despre mine. Automat, atunci când înveți despre alte culturi, înveți și depre tine pentru că îți dai seama de diferențele dintre tine și ei, și te autodefinești în acest fel.Motto-ul meu este “Lumea întreagă este ca o carte,iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină”.

Am fost plecată în Italia, Spania, Turcia, unde am avut o experiență deosebită pentru că a fost prima oară când plecam din țara cu un proiect de voluntariat. Am fost plecată în Batman, în sudul Turciei, care este o zonă tradiţionalistă, pentru că femeile încă mai poarta văl și nu au voie să umble îmbrăcate sumar sau fără văl pe cap. Cele care fac excepție de la această regulă sunt considerate extrem de curajoase și independente. O altă restricție constă în faptul că femeile nu au voie să umble neînsoțite pe stadă de un membru al familiei de sex masculin, chiar dacă acesta are numai 5 ani. A fost foarte special pentru noi pentru că toată lumea se uita la noi când treceam pe stradă de parcă am fi fost,ca să fac o analogie, Angelina Jolie în Somalia. Toată lumea dorea să facă poze cu noi, băieții ne aduceau flori și apă, pentru că la ei este o problemă cu apa, fiind o zonă foarte calduroasă. Mi s-a părut cel mai interesant, pentru că am realizat diferența dintre noi și populația de acolo. Este absolut fascinant să vezi că prin  simpla ta prezență poți să produci o bucurie atât de mare unor oameni.

6.În ce alte proiecte mai activezi?

Salvați Copiii este un ONG care are mai multe departamente printre acestea numărându-se și „Sigur.info”. Am început să lucrez la acest proiect de anul trecut.  Sigur.info se ocupă de securitatea pe internet. Am ajuns să lucrez la acest proiect când am văzut că exista un training pe Teatru Forum și aveau nevoie de participanți. Am făcut o piesă de teatru pe care am jucat-o  pe 7 martie, Ziua Internațională a Securității pe Internet.  De asemenea, în fiecare an, în iunie, SC organizează Forumul Internațional al Tinerilor și al Copiilor, iar eu am fost moderatorul atelierului Siguranței pe internet. Scopul acestui forum este de a aduna tineri din toate zonele țării cu scopul de a propune anumite schimbări și să discute anumite teme din cadrul atelierelor.

Consider că internetul este una dintre cele mai puternice arme pe care le are societate în ziua de astăzi. Totuși, acest lucru este o sabie cu două tăișuri, pentru că internetul deși îți oferă beneficii mari ca transmiterea în timp util a informației, există însă și multe dezavantaje, iar provocarea noastră este  să încercăm să combatem aceste dezavantaje. De –a lungul timpului am demarat foarte multe campanii, am organizat sesiuni de informare care se desfășoară la nivel de  şcoală generală și primară, iar acum încercăm să le introducem și la gradiniță.  Încercăm să le arătam oamenilor că deși avantajele internetului sunt multiple, el poate să ne devină într-o clipită dușman și trebuie să fim pregătiți și să știm la cine să apelăm în cazul în care se întâmplă acest lucru. Sigur.info oferă aceste soluții prin Help-line care este un portal pentru ajutorarea oamenilor care se confruntă cu orice fel de probleme pe internet. Aici se pot raporta orice fel de abuzuri.

7.Mi-ai spus că ai participat la Teatru Forum.În ce constă,mai exact,o acțiune de acest tip?

Teatru Forum a fost inventat de Augusto Boal  si constă într-o piesă de treatru desprinsă din teatru clasic. De obicei durează 15-20 min. și este o simulare a unei situații reale de viaţă. Se prezintă o situație în care există un opresor care, în general, se identifică cu sistemul și un opresat. Fiecare dintre cele două părți are aliați și în piesă există şi personaje neutre. Finalul este negativ, opresatul ajunge sub presiunea opresorului și ia o decizie în defavoarea lui.  Au loc două reprezentări, prima oară de către voluntari, a doua oară de către persoanele din public, însă opresorul nu este înlocuit. Tot scopul acestei piese este de a-i determina pe oameni să se implice, pentru că numai luând atitutdine poți să schimbi ceva.

8.Ce mesaj ai pentru ceilalți tineri?

Consider că în timpul liceului și al facultății fiecare persoană ar trebui să aibă cât mai multe  activități, pentru că acestea te pregătesc pentru viața. Mesajul meu pentru ceilalți tineri este: “Implicați-vă cât mai mult!”  Multă lume înțelege că a face voluntariat presupune a face parte dintr-o asociație sau organizație, însă acest lucru nu este neapărat obligatoriu. Simplu fapt de a-i ajuta pe ceilalți înseamnă a face voluntariat. Ideea este de a fi mai buni unii cu altii și să nu ne mai intereseze atât de mult partea materială, pentru că banii n-aduc fericirea.

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Posteaza un comentariu