Începând cu OngFest 2011, unde am făcut cunoştinţă cu mai multe ONG-uri, ce ne-au impresionat prin cauzele şi determinarea cu care luptă, am continuat să vă oferim aici informaţii despre proiecte cât mai variate şi interviuri cu persoane care reprezintă o viziune.
Urmând această direcţie, am stat de vorbă şi cu Irina Nicolai şi aşa am strâns destule informaţii despre proiectul Sigur.info.
- Cum a luat naştere acest proiect?
Ideea implicării în proiectul Sigur.Info a apărut în anul 2008, atunci când Comisia Europeană a lansat un apel către toate ţările membre ale Uniunii Europene pentru implementarea unui proiect educativ destinat utilizării în condiţii de maximă siguranţă a internetului şi a noilor tehnologii de către copii. Acest proiect s-a suprapus în mod natural obiectivelor şi programelor Salvaţi Copiii România care, câştigând licitaţia de proiect a devenit Coordonatorul Naţional al Centrului Safer Internet din România. Alături de Focus (Centrul Roman pentru copii dispăruţi şi expoataţi sexual) şi Positive Media am pus bazele unui Consorţiu care în ultimii patru ani s-a dedicat implementării programului Sigur.Info in România.
Consorţiul derulează activităţi complexe şi variate în acest scop, colaborând cu alte ONG-uri, instituţii guvernamentale şi companii private pentru a oferi copiilor, părinţilor şi profesorilor acţiuni directe de informare derulate în şcoli cu sprijinul Ministerului Educaţiei, servicii de cosiliere pentru copiii care întâmpină probleme sau dificultăţi în utlizarea Internetului şi chiar demersuri privind raportarea şi eliminarea conţinutului considerat ilegal sau dăunător, în strânsă colaborare cu Poliţia Română.
- Ce vă motivează să vă implicaţi în activitatea de faţă?
Personal, sunt interesată de numeroasele beneficii pe care Internetul şi noile tehnologii le-au adus în viaţa noastră: posibilitatea de conectare permanentă, informaţii din orice domeniu accesibile instant, comunicarea cu mult facilitată care prin intermediul social media a ajuns la alt nivel, gadget-uri multifuncţionale din ce în ce mai mici şi performante. Este evident că cei mici sunt cei mai în măsură să se bucure şi să se adapteze acestor schimbări, iar realitatea ne arată că Internetul a devenit o constantă în viaţa lor şi că încearcă să introducă tehnologia în toate aspectele activităţilor pe care le au. Bineînţeles că acest mod de interacţiune poate duce la o serie de riscuri, pe care îi ajutăm să le conştientizeze, însă poate reprezenta şi o oportunitate educativă incredibilă pentru copii. Sistemul actual de învăţământ nu este adaptat nevoilor de învăţare ale copiilor, fiind greoi, cu informaţii vechi, în general unidirecţional şi bazat pe memorare. Prin intermediul Internetului însă, procesul de învăţare poate lua alte forme: interactiv, cu informaţii updatate şi concentrat în primul rând asupra căutării şi a discernământului privind validitatea informaţiei primite.
De asemenea, ceea ce este fascinant la acest program este faptul că noile tehnologii reprezintă un domeniu unde tinerii voluntari pot deveni “profesorii” adulţilor, ghidându-i către o utilizare mai eficientă a Internetului. În cadrul dezbaterilor publice pe care le organizăm pentru părinţi, profesori şi copii am văzut de multe ori cum, odată deschis subiectul, membrii familiei au devenit mai deschişi şi dispuşi să înţeleagă nevoile şi temerile celorlalţi şi să-şi stabilească împreună reguli de accesare al Internetului în familie.
- Care a fost cea mai mare realizare din cadrul proiectului?
În cei patru ani de activităţi am fost martorii unor modificări semnificative în special la nivel de conştientizare şi implicare a copiilor din ţara noastră în recunoaşterea şi semnalarea unor probleme legate de Internet, schimbări datorate în mare măsură campaniilor susţinute pe care le-am derulat şi implicării directe a voluntarilor în promovarea siguranţei pe Internet. Treptat, tot mai m
ulţi copii au aflat despre pericolele din mediu online, dar mai important, au învăţat cum le pot preveni şi soluţiona. În acest sens, o contribuţie semnificativă au avut-o cursurile şi workshopurile derulate în cadrul Şcolii Europene de Vară pe care o organizăm în fiecare an, începând din 2009. În primul an am organizat Şcoala de Vară exclusiv pentru cei mai activi voluntari ai noştri, care s-au remarcat la nivel naţional prin campaniile de informare susţinute. Comisia Europeană şi-a arătat interesul faţă de ideea şi implementarea unei activităţi care reuneşte copii şi tineri pentru o săptămână, timp în care învaţă, dezbat şi propun noi modalităţi de a asigura securitatea calculatorului şi a Internetului în familie, deoarece în cadrul programului este important să ştim părerile tinerilor care sunt în cea mai strânsă legătură cu noile tehnologii şi riscurile pe care le presupun şi să îi susţinem în concretizarea activităţilor propuse de ei. Drept urmare, din 2010 am deschis Şcoala de Vară pentru toţi tinerii europeni implicaţi în Safer Internet şi astfel am reunit în jur de 40 de copii din 10 ţări care, pe parcursul unei săptămâni, participă la workshopuri şi dezbateri pe teme legate de siguranţa pe Internet, cum ar fi: dependenţa, protecţia datelor personale, viruşii sau neticheta cu speakeri renumiţi din domeniu. La final, ei redactează o rezoluţie care conţine o serie de propuneri cu scopul de a aduce măsurile necesare pentru o utilizare sigură a Internetului în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor competente şi responsabile de modificarea legislaţiei şi perspectivei sociale şi educaţionale. De asemenea, îi încurajăm să propună mini-proiecte, iar cel mai bun dintre acestea este implementat cu ajutorul echipei Sigur.info. În această vară au fost înscrise 6 proiecte trans-naţionale, iar cel câştigător, intitulat E-sign, urmează să fie implementat în de către Salvaţi Copiii Craiova în parteneriat cu Centrul pentru copii cu deficienţe de auz din Leiria, Portugalia. Proiectul îşi propune familiarizarea copiilor surzi sau cu deficienţe de auz, precum şi a părinţilor acestora cu beneficiile şi riscurile presupuse de navigarea online.
Aprecierile primite la nivel European, cât şi reultatele obţinute de copii după întoarcerea din tabără, fac din această Şcoală de Vară una dintre cele mai de impact activităţi din cadrul proiectului.
- Care sunt planurile de viitor? Cum vă propuneţi să acţionaţi pe viitor?
Ţinând cont de faptul că vârsta la care copiii accesează pentru prima oară Internetul a scăzut tot mai mult în ultimii ani, în perioada care vine ne vom concentra activităţile de informare şi conştientizare către segmentul reprezentat de copiii din grădiniţe şi, bineînţeles, către părinţii şi educatorii lor. De aceea, am lucrat foarte mult pentru a dezvolta resurse adaptate activităţilor şi intereselor pe care copiii le au la această vârstă şi am gândit o abordare cu totul nouă, care prin jocuri şi poveşti să îi înveţe pe cei mici cele mai importante lecţii privind calculatorul şi Internetul.
În paralel, dezvoltăm un alt proiect drag nouă, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, şi anume un ghid pentru profesori, ţinând cont de faptul că nu de puţine ori, cadrele didactice sunt depăşite de progresele tehnologice şi se află în situaţia de a avea mai puţine informaţii pe această temă decât proprii elevi. Încercăm astfel, să explicăm concepte legate de utilizarea Internetului astfel încât profesorii să şi le poată însuşi. Scopul este ca după familiarizarea cu termenii şi conceptele legate de siguranţa online şi utilizarea Internetului în scop educativ, aceştia să transmită informaţiile dobândite şi elevilor printr-o serie de activităţi interactive specifice vârstei, create de un grup consultativ de profesori.
- Am văzut că sunteţi în căutare de voluntari. Ce calităţi ar trebui să aibă persoanele dornice şi ce presupune voluntariatul in cadrul unui astfel de proiect?
Voluntarii reprezintă inima proiectului Sigur.info, ei fiind cei care se implică în sesiuni de informări în şcoli şi licee – atât pentru copii, cât şi pentru profesori – în campanii stradale de informare directă, devin actori în piese de Teatru Forum şi ne ajută să răspândim informaţia către cât mai multe persoane prin moduri cât mai inovative şi interactive. Avem deja o reţea naţională de ambasadori ai siguranţei în 12 centre Safer Internet pe care o menţinem activă şi chiar sperăm să o extindem, cu ajutorul elevilor pasionaţi de calculator şi Internet şi dornici să-şi împărtăşească experienţele şi cunoştinţele pe care le au. Nu ne-am creat un portret robot al voluntarului Sigur.info, deoarece suntem de părere că orice calitate şi pasiune ai avea, o putem dezvolta şi folosi prin crearea unor activităţi specifice: de la piese de teatru, informări directe cu adulţi, copii, adolescenţi, compunere de texte, creaţii web până la consiliere şi identificare a conţinutului online dăunător sau ilegal.
Ne interesează în mod deosebit seriozitatea, să ştim că ne putem baza pe implicarea voluntarului în momentul în care demarează o activitate, şi apreciem tinerii care au iniţiativă şi idei, deoarece suntem conştienţi că knowledge-ul şi energia lor sunt esenţiale în conceperea şi implementarea acţiunilor cu impact real asupra societăţii. În acelaşi timp ne dorim să le oferim posibilitatea şi să îi ajutăm să se dezvolte personal şi profesional prin intermediul Sigur.info. Bineînţeles că recompensele sunt pe măsură: participare la Şcoala Europeană de Vară, participarea ca reprezentanţi Sigur.info în alte tabere naţionale, cursuri specializate, cadouri din partea sponsorilor noştri.
2 Comentarii
[…] Irina Nicolai – “Voluntarii reprezintă inima proiectului Sigur.info” […]
[…] Irina Nicolai – “Voluntarii reprezintă inima proiectului Sigur.info” […]