Dacă eşti contribuabil, adică ai venituri care sunt impozitate, conform Codului Fiscal poţi decide ce să faci cu 2% din acest impozit pe venit, redirecţionându-l. Unde?
„Puteţi directiona 2% din valoarea impozitului dvs. către o organizaţie neguvernamentală. Alegeţi pe cât posibil organizaţii pe care le cunoaşteţi sau de care aţi mai auzit pentru a fi siguri că banii sunt folosiţi cât mai eficient. (…) gândiţi-vă că aceşti bani pot rezolva probleme din jurul dvs. care vă afectează sau afectează comunitatea în care trăiţi.
Copiii, educaţia, vârstnicii, şomerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protecţia mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea sunt doar cateva din domeniile în care un procent din impozitul dvs. poate avea cu adevărat un impact”, conform www. doilasuta.ro.
„Majoritatea ONG-urilor nu au venituri decât din sponsorizări şi donaţii, care deseori sunt limitate. Actuala criză economică şi financiară a redus şi mai mult veniturile din aceste categorii, lucru ce afectează în primul rând beneficiarii proiectelor organizate de către organizaţiile respective. În România sunt mii de oameni care depind de programele şi proiectele ONG-urilor, implicit şi de finanţările pe care acestea le au.
Indiferent dacă alegi Asociaţia Young Initiative sau alt ONG, nu ramâne pasiv şi foloseşte-te de dreptul de a redirecţiona cei 2%! Cele 5 minute folosite pentru completarea formularului pot face o diferenţă!” – este îndemnul Asociaţiei Young Initiative, care mai crede că investind în tineri, asigurăm viitorul ţării.
„Nu-i lăsa pe alţii să hotărască în locul tău!”, sună îndemnul ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată.
„Autismul este o problemă ce ne priveşte pe toţi. Este o problemă ce ia amploare pe zi ce trece. Recuperarea copiilor cu autism este o cursă contra cronometru. Completează fişa 230 cu datele ATCA şi redă speranţa unui copil cu autism! ”
De asemenea, aflăm că banii strânşi în urma campaniei 2% din 2011 au avut ca rezultate:
- Peste 40 de copii în terapie cu rezultate notabile.
- Specialiştii ATCA acreditaţi internaţional şi în curs de acreditare au susţinut grupuri de suport pentru părinţii copiilor cu autism, cursuri de formare continuã pentru terapeuţi, cursuri pentru educatori.
- Realizarea campaniilor de conştientizare a autismului: “Conştientizează autismul”, sub conceptul “Ignorarea înseamnă condamnare”, în colaborare cu Asociaţia Help Malin sau organizarea conferinţei “Autism, speranţe şi rezultate”, în colaborare cu Napocensis Medical Center şi Sound Science Sound Science School.
- Centru de lucru în Bucureşti echipat corespunzător pentru cabinete de terapie şi o sală de curs.
”Aveţi şansa de a participa activ la construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri și Adulți cu Autism. Avem nevoie de ajutorul vostru! Şansa tinerilor şi adulţilor cu autism de a se integra în societate nu depinde de capacităţile şi talentele lor, ci de toleranţa şi participarea noastră. Prin construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri şi Adulţi cu Autism, ANCAAR doreşte să ofere un loc şi un pachet profesionist de servicii pentru persoanele cu această tulburare.”, anunţă şi ANCAAR – Asociaţia Naţională a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România în cadrul campaniei sale pentru direcţionarea celor 2%.
„Redirecţionează 2% către Asociaţia Inima Copiilor! Nu ştim câţi sunt cei care ar dona mulţi bani, dar sunteţi mulţi cei care, donând câte puţin, puteţi face mult pentru copiii noştri. E simplu şi nu te costă nimic!”, spune anunţul campaniei.
Campania pledează pentru dotarea la standarde înalte a secţiei de Terapie Intensivă nou-născuţi a Spitalului „Marie Curie” din Capitală, „pentru că nu vrem să mai fim pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea neonatală”.
„Cu 2% de la tine, ViitorPlus rodeşte zi de zi! Fiecare contribuţie contează! Poţi alege să ajuţi o asociaţie non-profit, care are rezultate concrete de îmbunătăţire a mediului înconjurător sau de ajutorare a unor persoane cu probleme sociale, cum este şi ViitorPlus. 2% din impozitul tău înseamnă o resursă care ne ajută la creşterea rezultatelor!
Câteva din roadele proiectelor ViitorPlus:
- 160.000 de puieţi plantaţi şi îngrijiţi
- Peste 240 de tone de hârtie reciclate
- 32.000 de sacoşe din pânză naturală au fost produse şi vândute
- 12 persoane cu probleme sociale au fost angajate
„Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Fundaţia pentru SMURD pentru cumpărarea unui avion sanitar pentru urgenţe. Ajută-ne să scurtăm distanţe pentru a salva vieţi!
Atenţie, această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donaţie, ci este, în esenţă, o parte a bugetului de stat care este direcţionată de ăatre fiecare cetăţean în parte către entitatea dorită de acesta!”, este mesajul Fundaţiei pentru SMURD din campania pentru 2%.
Organizaţia Salvaţi Copiii România desfăşoară până pe 25 mai 2012 campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit pentru colectarea de fonduri necesare dotării maternităţilor, astfel încât acestea să poată asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.
Salvaţi Copiii va dedica fondurile astfel strânse secţiilor de nou-născuţi şi maternităţilor din România, dar şi femeilor însărcinate şi mamelor cu copii până în 5 ani din comunităţile defavorizate. „Organizaţia Salvaţi Copiii România dă startul acţiunilor de investiţie a banilor strânşi în urma campaniei „Transformă 2% din impozitul pe venit în 100% viaţă pentru copii”. Astfel, 2 incubatoare performante din Japonia au fost donate către maternitatea Cantacuzino din Bucureşti. Investiţia, în valoare de 90.300 lei, reprezintă 20% din suma netă strânsă în urma campaniei derulate în 2011”, se anunţă pe site-ul asociaţiei.
„Începând din 2002, Fundația Motivation România a transferat din Centrul de Plasament Tâncăbești, Ilfov, 37 de copii cu dizabilități. 27 dintre online casino aceștia locuiesc în casele de tip familial Motivation.
Redirecționează către Fundația Motivation România 2% din impozitul pe venitul global anual. Prin gestul tău, cei 27 de copii și tineri cu dizabilități vor avea o șansă în plus să aibă o viață cât mai apropiată de cea din familie”, anunţă la rândul său fundaţia care dă şanse nesperate multor copii şi tineri cu dizabilităţi.
Dar ce înseamnă cei 2% pentru contribuabili?
Prevederea 2% este un mecanism de transparenţă fiscală: puteţi astfel decide către cine merg o parte din impozitele voastre.
De ce e bine sa folosiţi această prevedere?
- Nu vă costă nimic.
- Contribuiţi la eficientizarea cheltuirii banului public.
- Puteţi ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitate direcţionând 2% către o organizaţie care lucrează în acel domeniu.
- Vă puteţi asigura că aceşti bani rămân în comunitatea direcţionându-i către o organizaţie locală.
- Puteţi ajuta oameni în nevoie direcţionând 2% către o organizaţie care lucrează pentru ei.
Ce trebuie să faceţi?
Pasul 1. Alegeţi un domeniu şi o organizaţie către care vreţi să directionaţi 2% din impozitul pe anul 2011. Direcţionarea a 2% este o opţiune şi nu o obligaţie.
Pasul 2. Aflaţi datele de contact ale organizaţiei. Aveţi nevoie de următoarele informaţii:
- Numele organizaţiei
- Codul de identificare fiscală (codul fiscal)
- Contul organizaţiei în format IBAN
Pasul 3. Completaţi datele pe declaraţie în funcţie de sursa de venit:
a) dacă aveţi venituri din salarii: completati Declaraţia 230 (punctele A şi B). Nu vă faceţi probleme dacă nu cunoasteţi suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale.
b) daca aveţi venituri din alte surse (cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de autor etc.): completaţi Declaraţia 200 (punctul III)
Completaţi cu atenţie toate datele, inclusiv datele organizaţiei: nume, cod fiscal şi cont bancar, pentru ca formularul să nu fie anulat, deci inutilizabil.
Pasul 4. Trimiteţi prin poştă declaraţiile administraţiei financiare de care aparţineţi sau depuneţi-o la ONG-ul către care se face direcţionarea. Termenul limită este 25 mai 2012.
Până la 31 decembrie administraţia financiară va centraliza toate informaţiile şi va vira sumele strânse către organizaţiile beneficiare.
Ce nu este prevederea 2%?
2% din impozitul pe venit nu este o donaţie! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit) dar puteţi decide modul şi cui va fi ea alocată.
Direcţionarea a 2% nu este o metodă legală de fraudă fiscală! Nu aveţi dreptul să cereţi nici un fel de beneficii financiare sau de altă natură organizaţiei către care aţi directionat 2%.
Ce implicatii are 2% pentru angajatori?
Prevederea 2% nu are implicaţii directe pentru angajatori, astfel încât această prevedere nu reprezintă o povară birocratica pentru sectorul de afaceri.
Prevederea 2% poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la păstrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local şi la rezolvarea unor probleme sociale locale, conform http://www.doilasuta.ro/continut/ .
Link-uri utile:
www.fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=92
www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006
www.inimacopiilor.ro/ajuta/doiLaSuta.php
www.younginitiative.org/doilasuta.php
www.motivation.ro/ro/sustine-motivation/redirectioneaza-2
Un comentariu
[…] 2% – Un pas mic pentru contribuabili, Un pas mare pentru ONG-uri […]