Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On January - 18 - 2012

Vrei  să ajuți oameni, să contribui cu ceva la binele comunității? Ai inițiativă însă nu știi exact ce  trebuie să faci?

Blogunteer.ro vine în ajutorul tău: în următoarele rânduri îți vom spune ce pași trebuie să urmezi înainte, în timpul recrutării și după ce ai  devenit voluntar, ce greșeli să nu faci si mai ales ce trebuie să respecți. Noi îți ținem pumnii și îți urăm mult succes!

Înainte de recrutare

  •  În primul rând, reconstituie și analizează încă o dată motivele pentru care ai decis că vrei să te  implici într-o astfel de activitate.Voluntariatul nu este un hobby,presupune muncă și dedicare. Odată angajat într-un astfel de proiect, nu poți da înapoi. Activitatea ta trebuie să fie constantă și în paralel cu studiile/slujba. Nu trebuie să neglijezi nici una, nici alta.
  • Consultă toate informațiile necesare înainte de a aplica undeva. BLOGUNTEER.RO îți stă la dispoziție în acest sens, așa că te afli  deja unde trebuie! Alte site-uri utile: evoluntar.ro/voluntariat.ro
  • Este bine ca viitoarea ta organizație/asociație să te reprezinte. Până la urmă, un ONG nu este altceva decât un grup de oameni care împărtășesc o viziune. Asigură-te că ai înțeles bine misiunea și caracterul proiectelor viitoarei tale echipe. Paleta de opţiuni este mai mult decât cuprinzătoare, activităţi de voluntariat putând fi desfăşurate în mai toate domeniile, de la sănătate şi  mediu până la sport sau evenimente culturale.

Dupa ce te-ai hotărât unde anume aplici,următorul pas este completarea CV-ului.  Recomandări:

  1. Oferă informaţii exacte şi complete.
  2. Dacă există un formular, completează toate rubricile!
  3. Nu minţi sau exagera cu nimic in CV! În primul rând, există posibilitatea ca informaţiile să fie verificate, iar în cazul in care se va descoperi, vei fi din start respins;
  4. În  al doilea rând, orice abilitate (de exemplu cunoaşterea mai multor limbi străine) pe care o ai este un atu pentru organizaţia care te recrutează, deci este mai mult decât probabil să fie nevoie să ţi-o demonstrezi la un moment dat. Dacă abilitatea nu există, nu numai tu vei fi în impas, ci întreaga comunitate/grup din care faci parte şi care se baza pe acele abilitaţi. Gândeşte-te la consecinţe!
  • După trimiterea CV-ului, aşteaptă telefonul asigură-te că este încărcat şi ţine-l pe cât posibil la vedere, pe profil general). Majoritatea organizaţiilor te vor solicita mai apoi pentru interviu, care poate fi telefonic sau nu.

În timpul recrutării

  • Interviul trebuie privit ca  o provocare, un training. Este o oportunitate pentru a vedea cum te descurci în faţa intervievatorului, însă fără consecinţe prea mari de data asta. Fii punctual, răspunde clar şi concis! Relaxează-te, vrea sa îţi descopere personalitatea, să înţeleagă motivaţiile pentru care vrei să devii voluntar şi NU să îţi pună beţe în roate!
  • Cel mai probabil, ți se va cere să vorbești despre tine, despre pasiunile tale, precum și despre activitățile tale de până acum( școlare/extrașcolare). De asemenea, vei fi întrebat/ă despre calitățile și defectele tale, și dacă ești apt pentru munca în echipă. Mai poți fi chestionat/ă  în legătură cu planurile tale de viitor, pe termen lung și scurt.
  • După interviu, există două posibilități: să mai fii chemat la un doilea interviu, care poate fi telefonic sau face to face sau, dimpotrivă, să primești răspunsul direct.
  • În cazul fericit în care ai fost acceptat, bravo! Însă get ready: călătoria ta de abia a început! Pune suflet, dă-ți silința, îndeplinește fiecare task la timp și încearcă să contribui cât poți tu de bine. Voluntariatul este o experiență definitorie, de care îți vei aminti toată viața,indiferent de perioada în care o vei practica.
  •  Dacă nu ai fost acceptat, nu e nimic! Încearcă să refaci totul în minte, să descoperi unde ai greşit şi să repari data viitoare. Dorinţa, motivaţia de a deveni voluntar(daca este sinceră) nu va fi diminuată de un refuz.

După recrutare

  • Cel mai probabil vei lucra în cadrul unei echipe. Munca în echipă, daca este făcută cum trebuie, este extrem de utilă și importantă deoarece unind resursele mai multor oameni este mai ușor să realizezi ceva decât dacă ai avea la dispoziție un singur individ. Așa că fii coleg bun: nu ezita să  contribui cu tot ce poţi, răspunde dacă îţi este cerut ajutorul, chiar dacă respectivul lucru nu are neapărat legatură cu voluntariatul. Vei avea parte numai de beneficii și colegii îți vor aprecia munca.
  • Organizare: este important să îți ordonezi munca într-un caiet/notebook/agendă/pe calculator. Chiar dacă la început pare ușor, este foarte probabil ca pe parcurs sa te aglomerezi și sa îți fie mult mai greu. O evidență clară a activității tale te va salva și vei putea face față oricand situațiilor neașteptate.

Voluntariatul este un mult mai mult decat contribuția unei persoane într-o activitate non-profit, este un mod de viață! Mentalitatea unui voluntar bun se bazează pe faptul că orice efort, oricât de mic, reprezintă o diferență, un pas înainte spre îndeplinirea scopului final. Așa că nu ezita să lupți pentru tot ce ți se pare important, bun și demn. După cum spune și un citat al regretatului Steve Jobs: The People Who Are Crazy Enough To Think They Can Change The World, Are The Ones Who Do.Acesta a fost Ghidul Viitorului Voluntar.Acum știi ce trebuie să faci, dacă ești pregatit sau unde trebuie să mai lucrezi. Echipa Blogunteer îți urează mult succes,putere de muncă și realizări!

Bun venit în lumea voluntariatului!

voluntar

 

 

Articole asemanatoare:

Categorii: Do-It-Yourself

10 Comentarii

  1. […] Ghidul viitorului voluntar […]

  2. […] Ghidul viitorului voluntar […]

Posteaza un comentariu