Anul European al Voluntariatului vine, pe zi ce trece, cu cât mai multe veşti bune pentru voluntari. Numarul mare de persoane care fac parte în prezent din organizaţii şi care contribuie vizibil la o îmbunătăţire a condiţiilor actuale ale lumii în care traim, a dus la decizia Comisiei Europene de a continua recunoaşterea şi de a promova voluntariatul în Uniunea Europeana.
Motivele care stau la baza acestei decizii au fost admise şi anuntaţe cu ceva timp înainte şi anume:
- voluntariatul transnaţional oferă un cadru de educaţie nonformală pentru voluntari şi pentru colaboratori,
- oferă tinerilor posibilitatea de a se dezvolta armonios într-un context în care solidaritatea şi grija faţă de semeni primează;
- schimbarea mentalităţii tinerilor şi orientarea acesteia către societate.
Voluntariatul a fost recunoscut ca fiind un instrument eficient de a dezvolta tineri pentru societate, ajutând la realizarea unităţii între ţările vecine şi înţelegerea altor culturi. Mai mult, s-a convenit ca voluntariatul transnaţional să fie accesibil tututor tinerilor, indiferent de posibilităţile financiare, ţinând seama de faptul că autorităţile publice pot contribui la asigurarea controlului punerii în practică a principiilor ce stau la bază.
Acum, pentru prima oară există un document dedicat exclusiv voluntariatului adoptat de Comisia Europeană. Această instituţie a Uniunii Europene a anunţat planurile de recunoaştere şi promovare a voluntariatului. Dna. Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a declarat: “În Uniunea Europeană există în prezent 100 de milioane de voluntari care contribuie la ameliorarea condiţiilor de viaţă din Europa şi din lume. Anul european al voluntariatului 2011 pune în valoare realizările acestora, promovează voluntariatul în randul cetăţenilor şi sprijină voluntarii şi organizaţiile de voluntariat pentru a obţine rezultate şi mai bune.”
Mai mult, s-a constatat că voluntariatul prin acţiunile pe care le presupune, ajută în mod direct la conturarea obiectivelor principale ale politicilor UE. Printre cele mai impotrante obiective se numară incluziunea socială, ocuparea forţei de muncă, educaţia, dezvoltarea competenţelor şi promovarea cetăţeniei. Deşi aportul voluntariatului este cunoscut de către toată lumea, nu exista un cadru juridic clar pentru aceste acţiuni, competenţele dobândite de voluntari în urma acţiunilor fiind insuficient recunoscute de foarte multe ori. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană îşi propune să elimine aceste obstacole, în special la nivel transfrontalier.
Pentru atingerea obiectivului se propun mai multe acţiuni de promovare a voluntariatului la nivel european:
- Crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar pana in 2012;
- Recunoaşterea competenţelor care au fost dobândite prin activităţi de voluntariat, prin elaborarea unui “paşaport european al competenţelor“. Astfel, se va asigura recunoaşterea calificărilor profesionale la nivel transfrontalier, iar cetăţenii vor avea posibilitatea de a păstra o evidenţă a capacităţilor şi a competenţelor dobândite prin intermediul voluntariatului. Paşaportul se va baza pe actualul Europass (CV-ul european online), pentru a permite înregistrarea competenţelor într-un mod transparent şi comparabil.
În plus, Comisia Europeană încurajează statele membre să utilizeze cât mai bine potenţialul voluntariatului, iar în această direcţie sprijină programele naţionale pentru promovarea voluntariatului transfrontalier.