Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Voluntariatul transfrontalier – incurajat de Comisia Europeana | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On November - 10 - 2011

Anul European al Voluntariatului vine, pe zi ce trece, cu cât mai multe veşti bune pentru voluntari. Numarul mare de persoane care fac parte în prezent  din organizaţii şi care contribuie vizibil la o îmbunătăţire a condiţiilor actuale ale lumii în care traim, a dus la decizia Comisiei Europene de a continua recunoaşterea şi de a promova voluntariatul în Uniunea Europeana.

Motivele care stau la baza acestei decizii au fost admise şi anuntaţe cu ceva timp înainte şi anume:

  • voluntariatul transnaţional oferă un cadru de educaţie nonformală pentru voluntari şi pentru colaboratori,
  • oferă tinerilor posibilitatea de a se dezvolta armonios într-un context în care solidaritatea şi grija faţă de semeni primează;
  • schimbarea mentalităţii tinerilor şi orientarea acesteia către societate.

Voluntariatul a fost recunoscut ca fiind un instrument eficient de a dezvolta tineri pentru societate, ajutând la realizarea unităţii între ţările vecine şi înţelegerea altor culturi.  Mai mult,  s-a convenit ca voluntariatul transnaţional să fie accesibil tututor tinerilor, indiferent de posibilităţile financiare, ţinând seama de faptul că autorităţile publice pot contribui la asigurarea controlului punerii în practică a principiilor ce stau la bază.

Acum, pentru prima oară există un document dedicat exclusiv voluntariatului adoptat de Comisia Europeană. Această instituţie a Uniunii Europene a anunţat planurile de recunoaştere şi promovare a voluntariatului. Dna. Viviane Reding, vicepreşedinte al  Comisiei Europene şi comisar pentru  justiţie, drepturi fundamentale şi  cetăţenie, a declarat: “În Uniunea  Europeană există în prezent 100 de  milioane de voluntari care contribuie la  ameliorarea condiţiilor de viaţă din Europa  şi din lume. Anul european al  voluntariatului 2011 pune în valoare  realizările acestora, promovează  voluntariatul în randul cetăţenilor şi  sprijină voluntarii şi organizaţiile de  voluntariat pentru a obţine rezultate şi mai bune.

Mai mult, s-a constatat că voluntariatul prin acţiunile pe care le presupune,  ajută în mod direct la conturarea obiectivelor principale ale politicilor UE. Printre cele mai impotrante obiective se numară incluziunea socială, ocuparea forţei de muncă, educaţia, dezvoltarea competenţelor şi promovarea cetăţeniei. Deşi aportul voluntariatului este cunoscut de către toată lumea, nu exista un cadru juridic clar pentru aceste acţiuni, competenţele dobândite de voluntari în urma acţiunilor fiind insuficient recunoscute de foarte multe ori. Tocmai din acest motiv,  Comisia Europeană îşi propune să elimine aceste obstacole, în special la nivel transfrontalier.

Pentru atingerea obiectivului se propun mai multe acţiuni de promovare a voluntariatului la nivel european:

  1. Crearea unui  Corp voluntar european  de ajutor umanitar pana in 2012;
  2. Recunoaşterea competenţelor care au  fost dobândite prin activităţi de voluntariat,  prin elaborarea unui “paşaport european  al competenţelor“. Astfel, se va asigura  recunoaşterea calificărilor profesionale la  nivel transfrontalier,  iar cetăţenii vor avea  posibilitatea de a păstra o evidenţă a  capacităţilor şi a competenţelor dobândite  prin intermediul voluntariatului. Paşaportul  se va baza pe actualul  Europass (CV-ul  european online), pentru a permite  înregistrarea competenţelor într-un mod  transparent şi comparabil.

În plus, Comisia Europeană încurajează statele membre să utilizeze cât mai bine potenţialul voluntariatului, iar în această direcţie sprijină programele naţionale pentru promovarea voluntariatului transfrontalier.

Articole asemanatoare:

Categorii: Voluntariat

Posteaza un comentariu