Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On September - 10 - 2011

 

Voluntari din toata Europa, uniti-va!

Un eveniment maret a avut loc la Oradea vara aceasta, eveniment peste care Blogunteer nu putea trece cu vederea. Da, vorbim despre Volunteque v1.0, un eveniment ce a avut loc in cadrul Anului European al Voluntariatului. Prietenul nostru, Victor Perdevara a fost prezent acolo si ne relateaza cateva impresii despre experienta traita.

Volunteque v1.0 a fost un eveniment dedicat celor care activeaza in SEV – Serviciul European de Voluntariat, fiind organizat de Fundatia Life Tineret in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale – ANPCDEFP, Programul Tineret în Acțiune, Asociaţia Creativ, Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, Pro Vobis – CNRV, Forumul Tanar din Odorhei, Fundatia Culturala Timpul si Fundatia Sfintii Trei Ierarhi.

Astfel, fosti voluntari SEV, coordonatori de proiect, mentori, organizatii de trimitere, organizatii de primiere, organizatii care urmeaza sa lucreze in proiecte SEV au fost impreuna in perioada 23 – 26 iulie pentru a participa la seminarii si ateliere de discutii, pentru a da mai departe informatii, pentru a primi informatii sau pur si simplu din curiozitatea de a afla mai multe despre SEV. Mai mult, serviciile SEV au fost promovate si participantii au avut ocazia de a invata cum sa organizeze sau imbunatateasca proiectele SEV.

Seminar SEV

Metoda folosita in acest seminar a fost open space, dupa cum povesteste si Victor. Astfel, timp de 4 zile s-au desfasurat ateliere simultane, in doua sesiuni, fiecare sesiune avand in jur de 4-5 ateliere. Victor, fiind si el implicat intr-o experienta SEV si intorcandu-se recent in tara din Polonia, a fost chiar norocos si a sustinut 3 ateliere: “Provocarea Lingvistica”, “Influneta voluntarului din partea familiei” si “After EVS”: “La provocarea lingvistica mi-am propus sa ridica problema integrarii voluntarului in comunitatea locala. Am pornit de la un exemplu personal: am ajuns in Polonia si a trebuit sa sustin ateliere in limba engleza si lucrurile s-au complicat putin. Fiecare am dezbatut problema din diferite perspective iar cei care au avut voluntari SEV in Romania si-au prezentat paleta de solutii si cum au rezolvat partial aceasta problema.” Practic un total de aproximativ 10 oameni cati au participat la acest atelier, au dezbatut si au venit cu solutii. Tocmai acesta este si avantajul unui grup mai mic: comunicarea se realizeaza foarte usor.

Legat de feedback-ul primit din partea participantilor, Victor spune ca “Feedback-ul il simti atunci cand vezi ca spiritele se agita si discutia se canalizeaza in mai multe directii, totul e fluent si din cand in cand intervii pentru a aduce discutia in punctul unde vrei tu sa fie.” La fel, Victor ne povesteste cat de important este ca in cadrul unui atelier de acest gen sa se porneasca de la o problema si apoi sa se ajunga, prin comunicare la o solutie sau la mai multe: “ De pilda, la rolul familiei in viata voluntarului SEV am pornit de la faptul ca in societata romaneasca e tiparul clasic ca trebuie sa termini liceul, apoi facultatea, masterul si apoi urmeaza jobul. Familiile si parintii vor sa tina cat mai aproape puiul si nu lase cuibul gol. In schimb, in Germania si Austria exista tendinta ca la finalul liceului sa mearga intr-un stagiu SEV, intr-un Work&Travel, sa faca un stagiu militar. Deci exista ruperea aceasta si fac primul pas spre o viata indepedenta”. Dupa ce au fost prezentate aceste puncte de plecare, lungi dezbateri au urmat iar apoi s-au gasit si solutii: “Informarea mai corecta a parintilor despre voluntariat si avantajele pe care la ofera, includerea pe cat posibil a parintilor in activitati de voluntari, activitati de informare/evenimente publice pentru comunitate.“

Voluntari SEV

Spre final, Victor ne-a povestit despre ce planuri s-au conturat de-al lungul acestor zile la Volunteque v1.0 si anume: “Se doreste crearea unei comunitati SEV si un site care sa contina informatii doar despre Serviciul European de Voluntariat”. Blogunteer va urmari indeaproape aceste planuri si va va tine la curent.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu