Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On September - 14 - 2011

Am promis ca vom reveni cu detalii legate de un eveniment foarte important pentru sectorul  non-guvernamental si ne tinem de cuvant.

In perioada 9 – 11 septembrie, in Parcul Alexandru Ioan Cuza  (fostul Parc IOR) a avut loc o noua editie a evenimentului ONGFest, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, ce a adus impreuna timp de 3 zile ONG-uri, voluntari, potentiali sponsori si oameni interesati sa se implice, intr-un cadru prietenos, vesel. Noi am fost acolo si urmeaza sa va povestim cum a fost, ce ne-a bucurat si cum ne-am simtit bine.

Editia de anul acesta a fost bogata si vesela. Peste 140 de ONG-uri au fost prezente in Parcul IOR, incercand sa atraga cat mai multi vizitatori la standul lor. Fiecare stand al fiecarui ONG a fost decorat astfel incat sa transmita ideea pentru care lupta: pentru mediu, pentru sanatate, pentru copiii cu dizabilitati, si asa mai departe.

Imaginatia celor participanti la ONGFest si-a depasit limitele si pe tot parcursul ONGFest-ului am avut parte de surprize la tot pasul: workshopuri, dans, teatru, seminarii pe diferite teme,  Treasure Hunt-uri, concursuri cu premii, atmosfera animata de copii talentati si multe altele.

ONGFest-ul din fiecare an reprezinta practic o oglinda a sectorului non-guvernamental din Romania, unde ONG-urile pot veni sa arate intregii comunitati ce activitati au mai desfasurat si de ce sunt ele importante si relevante in Romania. Editia ce tocmai s-a incheiat nu s-a dezis de aceasta caracteristica si a oferit timp de 3 zile oricarui bucurestean sau trecator prin Bucuresti posibilitatea de a-i cunoaste pe cei care fac viata mai frumoasa pentru zeci de mii de copii, tineri, adulti, seniori, cu sau fara probleme medicale.

Mai mult decat diseminarea rezultatelor obtinute si a proiectelor in desfasurare, ONG-urile participante au avut ocazia de a consolida legaturile existente intre ele sau de a crea unele noi. Astfel de oportunitati nu apar foarte des in Romania, ceea ce face ONGFest-ul sa aiba un rol cu atat mai important. Sectorul non-profit din Romania se poate dezvolta considerabil si in pas sustinut numai daca exista si unitate si colaborare, sau cel putin sustinere reciproca la nivelul actorilor care il compun.

Daca ar fi sa caracterizez ONGFest-ul in cateva keyword-uri, as alege dinamism, prietenie, colaborare, informare.

 

ONGFest pentru Asociatia Young Initiative

Asociatia Young Initiative a luat si ea parte la acest mare eveniment. Pe langa standul foarte frumos amenajat, cu poze si materiale cu si despre proiectele demarate, AYI a organizat mai multe activitati menite sa implice cat mai multi participanti.

Un mare succes l-a avut concursul de poze la standul AYI. Astfel, fiecare vizitator interesat a fost provocat sa faca o poza cat mai originala la stand. Pozele au fost postate pe Facebook, iar primele 3 poze cu cele mai multe like-uri vor fi castigatoarele unor premii. Ne-am bucurat de multi vizitatori dornici de a face poze, de la cele mai fragede varste. Puteti sa aruncati o privire pe pagina noastra de Facebook si sa dati like pozei care va atrage atentia.

O alte idee pe care AYI a avut-o pentru ONGFest a fost panoul cu schimbarile pe care oamenii le-ar face in comunitatea lor. Astfel, am reusit sa umplem un panou plin cu ceea ce ar schimba in comunitatea lor cativa dintre vizitatori. Am citit ca oamenii ar vrea sa vada mai multe zambete in jurul lor, am aflat ca pentru unii comunitatea s-ar schimba daca oamenii ar fi mai mult implicati in actiuni de voluntariat, ceea ce pe noi personal ne-a bucurat, vizitatorii straini, in schimb, ne-au spus ca ar fi mai bine daca copiii orfani sau cu dizabilitati nu ar mai fi institutionalizati. Un alt raspuns la intrebarea “Ce ai schimba in comunitatea ta?” a fost: “Nu as schimba nimic. M-as schimba intai pe mine”.

Pentru a strange donatii pentru copiii de la centru ce primire urgente copil abuzat din sectorul 4, cu care AYI lucreaza in cadrul Proiectului “Punti catre cunoastere”, AYI a oferit vizitatorilor celebrele  “pastile de intelepciune”. Astfel, in schimbul unei donatii simbolice, vizitatorii puteau sa isi ia doza de intelepciune: un citat menit sa le faca ziua mai frumoasa.

Ne-am bucurat pe toata perioada ONGFest-ului sa cunoastem persoane interesate de activitatile derulate, interesate sa se implice sau pur si simplu de a face donatii si de a dona carti in cadrul proiectului “Doneaza carte, doneaza cultura”. Pana duminica seara, ultima zi de targ, se stransesera nu mai putin de 17 pungi pline ochi cu carti. Am avut si donatori care au venit cu valiza. 🙂

Mai mult, a fost o adevarata placere sa cunoastem membrii altor ONG-uri, care la fel ca si noi, sunt implicati in proiecte pentru comunitatea lor.

ONGFest a fost o ocazie buna de a ne face cunoscuti, de a afla parerile altora, de a cunoaste oameni noi, de a ne bucura ca exista lume interesata de idei si de implicare in activitati.

Pentru Blogunteer.ro a fost o buna ocazie de a-si face prieteni noi, despre care vom reveni cu detalii foarte curand.

Felicitari organizatorilor si ONG-urilor participante care pe tot parcursul au aratat dovedit ca societatea civila POATE!

In urmatoarele zile Blogunteer va realiza si un Fotoreportaj ONGFest 2011, care isi va propune sa surprinda numai prin imagini atmosfera de la targ.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu