Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On September - 6 - 2013

Ultimul raport efectuat asupra numărului ONG-urilor din România a fost realizat în perioada octombrie 2008 – septembrie 2010 şi arăta că în România sunt înregistrate 62.000 de organizaţii. Totuşi, nimeni nu poate spune cu siguranţă câte ONG-uri sunt active şi funcţionale din cele înscrise la Ministerul Justiţiei.

În această multitudine de necunoscute, cert este faptul că ONG-urile nu aveau o voce congruentă în domeniu în dialogul cu instituțiile publice și companiile, nu există reprezentare națională în domeniul voluntariatului. Astfel, în 2010, la inițiativa Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat – 28 de organizații neguvernamentale au fondat VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

579306_4044624871013_767872Anca Năstase, director executiv al federaţiei, a acceptat să ne povestească mai multe despre importanţa acesteia şi activitatea din cadrul ei.
„Practic, ne-am înființat pentru că era nevoie să construim cu legitimitate națională o infrastructură a voluntariatului, cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale, și mai era nevoie de reprezentativitate pentru dialogul privind politicile publice în domeniu. Dincolo de toate acestea, mai era nevoie de o platformă de dialog și relaționare pentru ONG-urile care lucrează cu voluntari, o platformă care să intermedieze proiecte comune, cooperarea pentru diferite inițiative, schimburi de bune practici și intermediere de know-how în domenii specifice.”

VOLUM este singura coaliție/federație de organizații neguvernamentale care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România, și una din cele mai mari federații de ONG-uri din țară. Aceasta adună organizații neguvernamentale care lucrează cu voluntari sau sprijină dezvoltarea voluntariatului sub orice formă. Asocierea cu o umbrelă este cu atât mai potrivită cu cât numele federaţiei VOLUM vine de la VOLuntariat și UMbrelă.

Viziunea Federaţiei VOLUM este o societate românească în care voluntariatul este o mişcare acceptată, susţinută şi recunoscută pe baza asumării la nivel individual şi instituţional al responsabilităţii sociale manifestate prin voluntariat.
Având o experienţă vastă în acest domeniu, Anca ne-a vorbit despre problemele cele mai frecvente cu care se confruntă voluntariatul la momentul actual, iar concluzia este că România are multe de construit. Aspectul cel mai important este că depindem de schimbarea de mentalitate și educație. „Să te implici în comunitate, să dăruiești din timpul și cunoștințele tale, să nu rămâi pasiv. Mentalitatea este obstacolul principal, care poate fi depășit prin informare corectă și educație.” De asemenea, România prezintă o infrastructură deficitară a sectorului neguvernamental,  lipsa cunoștințelor despre gestionarea voluntarilor, resurse umane și financiare insuficiente și uneori lipsa de transparență a acestor organizații sunt alte obstacole care vor influența mult timp de acum înainte voluntariatul în România. Cu toate acestea, lucrurile evoluează, organizațiile conștientizează nevoia de profesionalizare în general, oamenii ajung să se informeze mai ușor cu privire la implicarea în comunitate, iar instituțiile publice încep sa acorde din ce în ce mai multă atenție subiectului.

DSC02003._redimensionatajpgÎn ansamblul activităţilor sale, federaţia VOLUM şi-a asumat misiunea de a facilita dialogul şi acţiunea comună a tuturor factorilor interesaţi de mişcarea de voluntariat în vederea dezvoltării mediului non-profit din România. VOLUM a avut marea șansă de a fi creat pe baze corecte, transparente și sprijinind dorința majorității. O astfel de platformă are impact real și pe termen lung dacă are, în primul rând, o fundație solidă. Apoi, mecanismele de dezvoltare organizațională și oamenii vor face diferența în timp. Interacţiunea cu celelalte organizaţii „de sub umbrelă” se realizează prin intermediul website-ului – www.federatiavolum.ro, a conturilor de social media (Facebook si Twitter) și prin comunicatele şi articolele publicate de partenerii media. Intern, are loc comunicarea cu organizațiile membre prin grupul de discuții, raportări lunare, întâlniri față în față etc.
„Nu suntem agresivi în comunicare și nu am avut până acum o campanie de promovare a federației. Cred că e foarte importantă poziționarea bazată pe impact și pe rezultate. Ne place să comunicăm mai ales rezultate, și după 3 ani organizațiile aud în primul rând de reușitele noastre, și apoi de noi ca brand”, ne mai mărturiseşte Anca Năstase.

Statutul de asociație umbrelă definește Federația VOLUM drept un factor important în dezvoltarea voluntariatului. Acțiunile pe care le întreprinde (politici publice, modificarea legii voluntariatului, training-uri și consultanță etc.) contribuie la crearea unui mediul favorabil pentru dezvoltarea voluntariatului, reprezentarea intereselor organizaţiilor care lucrează cu voluntari sau creşterea gradului de conştientizare a valorii voluntariatului în România.
Adunarea-Generala-de-constiDupă 3 ani de activitate, şi-a atins cu succes obiectivele din momentul lansării – au devenit o platformă cu reprezentativitate națională (numără peste 50 de ONG-uri la nivel național), influenţează cu succes politicile publice în domeniu, şi-au consolidat relațiile cu instituțiile publice și mediul de afaceri și au reușit să creeze programe interne pentru membrii lor. În prezent, Consiliul Director al VOLUM  lucrează la o nouă strategie pentru următorii ani de consolidare și extindere, precum și o parte de branding și poziționare.

Am întrebat-o pe Anca despre cum sunt abordate relaţiile cu instituţiile publice, pentru a ajunge la online casino un numitor de interes comun. „Noi, la VOLUM, credem în primul rând în cooperare. Pentru că doar împreună cu ei și influențând deciziile lor în domeniu putem aduce schimbare.” Federaţia lor îşi asumă un rol important de advocacy, de aceea au căutat mereu soluții de colaborare și dialog cu instituțiile publice. Recunoaşte că există provocări la tot pasul, însă flexibilitatea este atu-ul care salvează situația întotdeauna – trebuie sa-ți faci temele foarte bine înainte, să știi ce propui și sub ce formă sau ce vrei să schimbi. Un alt lucru foarte important  este să ajungi la cei care decid sau pot influența deciziile, și să aduci argumente clare și definite corect pentru care e nevoie de schimbare pe un punct anume.  Pentru o colaborare constructivă, Federaţia VOLUM menţine un dialog constant cu instituțiile care sunt legate de problematica voluntariatului și care prin strategiile lor ating acest domeniu, precum ANPCDEFP, Ministerul Tineretului și Sportului, Reprezentanța Comisiei Europene la București, TVR, Ministerul Educației Naționale, cât şi Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Printre acţiunile de succes ale asociaţiei se numără şi organizarea GALEI NAŢIONALE A VOLUNTARILOR, singura competiție națională care premiază meritele voluntarilor din întreaga țară. Anul acesta a ajuns la cea de-a 3-a ediţie a competiției, iar numărul și calitatea aplicațiilor cresc de la un an la altul, și asta arată că devin din ce în ce mai cunoscuți. Gala face parte din programele Federației de încurajare și mediatizare a voluntariatului. Acoperirea media este foarte bună și în fiecare an reușesc să aducă în mass media centrală voluntariatul simplu, așa cum este el. La întrebarea despre rolul acestei gale în dezvoltarea voluntariatului, Anca ne vorbeşte despre schimbarea graduală pe care trebuie să o parcurgă acest domeniu. Oamenii vor înțelege treptat ce înseamnă implicarea în comunitate cu ajutorul campaniilor de promovare, a evenimentelor publice, a competițiilor și Galelor, a articolelor și materialelor din presă, dar mai ales din exemple concrete. Dar ea consideră că „puterea exemplului este cea care are un impact major, și asta se întâmplă la Gală – aducem în fața tuturor exemple de oameni simpli care schimbă ceva.”

”Dă VOLUM Organizației Tale!” este prima campanie de promovare și dezvoltare extensivă a Federației. Ea constă în invitații personalizate către organizații neguvernamentale din România pe care şi le doresc alături. Aceasta vizează anumite domenii, fiind atenți la cine aderă în VOLUM – este analizată activitatea organizației, situația financiar-contabilă, rapoartele de activitate, transparența și implicarea voluntarilor în activități, urmate de un dialog cu organizația respectivă. Toate aceste măsuri sunt o metodă foarte bună de a crește treptat și de a-şi asigura o comunitate constructivă, care consideră voluntariatul o resursă importantă, proactivă și care își propune schimbare. Însă, orice organizație poate adera la VOLUM, urmând pașii descriși pe website-ul acesteia.

 

Aşa cum ne spune şi Anca Năstase, voluntariatul înseamnă ceva simplu – să faci mai mult decât pentru propria ta persoană. Deşi voluntariatul este unul din domeniile în care sunt foarte multe de făcut, acestea devin priorităţi ale unor organizaţii precum Federaţia VOLUM cu scopul de a fi rezolvate.

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] şi creând proiecte cu un impact deosebit în societate. Mulţumiri speciale se îndreaptă către Federaţia Volum pentru toate demersurile realizate în promovarea noii legi a voluntariatului , în derularea […]

Posteaza un comentariu