Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mihaela Truică On July - 3 - 2011

Tu ce faci vara aceasta? Te-ai gandit la posibilitatea unei Școli de vară care să-ți permită să vizitezi un nou loc din România unde să cunoști persoane din toate colțurile țării pasionate de aceleași lucrui ca și tine? Noi am cercetat puțin și așa am aflat de Școala de vară Liderii de mâine. Deși înscrierile pentru Școala de vară “Liderii de mâine” organizată de Clubul Fitzuica aflat sub tutela Fundației România ProCulture s-au încheiat, am hotărât să mergem și mai departe, la unul dintre organizatorii acestui proiect, Cristian Voiculescu.

Anul acesta, echipa de organizare a Scolii de vară Liderii de mâine s-a mărit prin prezența a trei interni, coordonați de Cristian Voiculescu. În rândurile ce urmează vom afla întreaga poveste a acestui eveniment aflat deja la ce-a de-a doua ediție care a beneficiat pentru prima dată de prezența unor voluntari din exterior. Cristian Voiculescu, de asemenea redactor pentru revista Fitzuica, ne va descrie întreaga experiența legată de acest proiect, alături de alte planuri și proiecte  care se vor concretiza începând din această toamnă.

  1. Știm că în prezent faci  parte din Clubul Fitzuica. Am vrea să ne spui mai multe despre acest club și care este rolul tau în acest proiect?

Încă din studenție am fost unul dintre voluntarii Fitzuica. Experiența de aici mi-a modelat într-un fel caracterul și direcția în viață. Scopul grupului este să ajute studenții să se dezvolte ca lideri și să-și atingă obiectivele în așa fel încât să nu-și rateze restul vieții. Investim în dezvoltarea lor profesională, personală și moral-spirituală. Îmi place că în mediul de la Fitzuica poți să îți iei responsabilități, să le duci la bun sfârșit și să fii aplaudat pentru asta. În același timp e un mediu în care ești încurajat chiar dacă ai eșuat într-un proiect. Vedem progresul ca fiind ceva pe termen lung, nu din perspectiva imediată, iar orice eșec este o bună ocazie de a învăța. Mediul este cel mai important pentru mine și am găsit la Fitzuica prieteni și mentori, oameni care au fost întâi interesați de viața mea și apoi de ceea ce pot să fac.

Acum sunt unul dintre redactorii revistei Fitzuica și coordonator voluntari pentru mai multe programe.

2. Vorbind despre Clubul Fitzuica și Fundația ProCulture sub tutela căreia se află, știm că de curând s-a desfășurat campania de promovare pentru cea de-a doua ediție a Școlii de Vară “Liderii de mâine”.  Când și cum a luat naștere ideea acestui proiect?

Școala de vară este unul dintre proiectele de care suntem foarte încântați. Aduce la un loc pentru o perioadă scurtă și intensă profesioniști și lideri din diferite domenii și studenți care vor să investească în această direcție. Ne-am gândit că este un mod excelent de a împleti utilul cu plăcutul și pentru o săptămână studenții să învețe de la oameni de succes și în același timp să interacționeze cu studenți lideri din alte organizații într-un mod formal, dar și într-unul informal. Pe lângă seminarii și discuții de grup, vor fi și călătorii, foc de tabără, sport. Totodată este și o rampă de lansare pentru proiecte ulterioare iar participanții sunt provocați să își asume responsabilități.

3. Ce anume v-a încurajat să demarați un proiect de acest gen și cum credeți că i-ar putea ajuta pe tinerii participanți?

În trecut am avut proiecte similare, dar nu așa de concentrate pe domeniul leadership și dezvoltare personală. Am văzut această nevoie în rândul voluntarilor noștri și ne-am gândit să dăm posibilitatea și altora să beneficieze de ea. Pe lângă cunoștințele și abilitățile practice, participanții vor fi expuși la modele, oameni de succes care dau importanță în egală măsură celor 3 domenii vizate de noi: profesional, personal și moral. Pe lângă entuziasmul de după, rezultatele se văd pe termen mediu și lung în viețile participanților atât personal cât și profesional. Oamenii capătă mai multă încredere în capacitățile lor, își cunosc mai bine personalitatea și cum pot să o facă să lucreze în avantajul lor, pleacă acasă cu un plan de dezvoltare personală pe un an și cu multe relații din domenii diferite.

4. Știm că anul acesta, în pragul pregătirii celei de-a doua ediții a Școlii de Vară Lideri de Mâine, echipa voastră de comunicare s-a extins, integrând noi interni în familia ProCulture. Spre ce fel de oameni v-ați orientat ?

Am avut 3 interni în echipa de organizare, care s-au ocupat în special de promovarea acesti școli de vară. Ne-am orientat spre oameni auto-motivați, conectați la ce se întâmplă în jurul lor, creativi și muncitori. Entuziasmul și pasiunea au fost mai importante decât experiența, deși nu am neglijat nici aspectul acesta.

5. Cum ați colaborat cu voluntarii din echipa Fitzuica pe parcursului desfășurării acestei campanii de promovare ? Ce credeți că-i motivează pe ei să participle la acest gen de proiecte?

Noi am beneficiat de un suflu nou și idei bune iar internii au avut ocazia să participe la o campanie de promovare făcută cu buget mic, să-și pună ideile și creativitatea la muncă în activități din care să câștige experiență și mai multă încredere în forțele proprii.

6. Ce fel de activități ați desfășurat mai exact și cum au fost ele primite de voluntarii participanți?

Voluntarii s-au ocupat de tot ce înseamnă promovarea evenimentului, din faza de concept până în partea de integrare. S-au ocupat de încheierea de parteneriate cu alte organizații, de parteneriatele media, de standurile de prezentare din universități, de promovarea pe rețelele sociale (pagina de Facebook a crescut de la zero la 800 de fani în 2 săptămâni), de conținutul blogului și de filmarea clipurilor de prezentare. Voluntarii au fost deschiși la idei noi, gata să învețe și foarte motivați să-și îndeplinească responsabilitățile. A fost primul an în care am avut interni și ne-ar plăcea să repetăm experiența.

7. Ce părere ai tu despre extinderea fenomenului de voluntariat în rândul tinerilor de azi și cum crezi că-i ajută pe ei în dezvoltarea personală și profesională?

Atunci când am selectat CV-urile pentru internship-uri am dat o mare atenție rubricii în care aplicantul vorbea despre activitățile de voluntariat în care a fost implicat. Asta ne-a spus nouă foarte mult despre pasiunile și interesul lui pentru domeniul în care aplică. Chiar dacă voluntariatul a fost într-o altă zonă decât cea solicitată de post am apreciat faptul că omul a investit timp și energie într-o activitate în care crede. E mult mai ușor să lucrezi cu niște oameni deja obișnuiți cu rigorile unei organizații. Activitățile propriu zise îi ajută în două feluri: o dată pentru că îi forțează să lucreze într-un mediu asemănător celui de la un potențial loc de muncă și a doua oară pentru că ceea ce fac se cuantifică drept experiență în CV. În plus e vorba de abilitați practice și cunoștințele noi foarte utile în joburile ulterioare. Bineînțeles, dacă voluntarul face o mică selecție a domeniilor în care se implică.

8. Ne poți vorbi și despre alte acțiuni pe care le-ați initiat de-a lungul timpului alături de oamenii din ProCulture, implicit Fitzuica si de asemenea ce alte planuri de viitor aveti, poate noi proiecte ?

Atelierul revistei Fitzuica este în fiecare an o ocazie bună pentru studenți să învețe să scrie articole, să participe la brainstorming-ul inițial, să vadă cum se face selecția articolelor și să participe la workshopuri de jurnalism. Avem în fiecare an seminarul Dezvoltă o carieră de succes în care participanții descoperă care este slujba care se potrivește cu personalitatea lor și care sunt pașii pe care trebuie să îi facă în direcția respectivă. Anul acesta am avut conferința de Inteligență Emoțională. În toamnă plănuim seminarii de orientare profesională, poate câteva ținute de studenți în liceele bucureștene. Studenții participanți la alte activități ale noastre ar avea ocazia să dea mai departe ce au invățat și să fie un model pentru liceeni și chiar pentru studenți din anii mai mici.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu