Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Oana Vasiliu On July - 20 - 2011

V-ati gandit vreodata ca o stire de televiziune va poate schimba conceptia despre viata ? Nici Antoni Costea nu se gandea  ce influenta ar putea avea o stire asupra lui pana nu i-a acordat suficienta atentie astfel incat astazi sa faca parte dintr-un program de voluntariat Humana, unde urmeaza cursuri de specialitate la DRH Norway – International School for Cooperation and Development pentru ca mai apoi sa plece pentru 6 luni in Africa. Daca ar fi sa vorbim in termenii teoriilor comunicationale, Antoni este un caz de persuasiune mediatica, insa scopul este cu totul altul: el si-a descoperit latura umana, non-materiala, care pune accentul pe valoare si pe emotional.  Si mai mult decat atat, o emotie atat de importanta ca suferinta l-a convins ca este timpul sa ajute in mod voluntar oameni care au nevoie de sprijin.

Cum a aparut nevoia de voluntariat in viata ta ?

Intr-o seara, acum aproximativ 4 luni, eram pur si simplu stresat si putin daramat din cauza faptului ca nu-mi gaseam de lucru si aveam nevoie de bani pentru  o casa pe care o incepusem si asa mai departe: goana dupa cariera si bani. Imi cautam pe internet un job in strainatate si la stiri era prezentat dezastrul din Japonia. Li se luau interviuri oamenilor despre cum au pierdut totul in cateva momente. Atunci am avut un moment de vinovatie, pentru ce sunt eu suparat si deprimat pentru ca nu-mi gasesc un job si alti oameni au pierdut totul si au toate motivele sa fie cu adevarat suparati.

Ce te-a determinat sa aplici la programul Humana ?

Am inceput sa dau emailuri la mai multe organizatii pentru ca vroiam sa ajung in Japonia, dar mi-au raspuns elegant ca momentan nu au nevoie de ajutor si pas cu pas am ajuns la Humana. Ca sa ajung aici, am cautat mai multe detalii despre ce inseamna voluntariat si ce inseamna sa ajuti. De fapt, sunt oameni care au toate motivele din lume sa fie suparati si cu toate astea au puterea sa zambeasca. Nu cred ca este vorba de putere ci despre arta de a trai. La scoala din Norvegia am ajuns prin Google, am trimis un email care continea scrisoarea de intentie si apoi a urmat interviul.

Ce a insemnat pentru tine faptul ca cei de la Humana te-au acceptat in program ?

Satisfactie, normal. Era ceea ce imi doream. De fapt asta este singura cerinta. Satisfactia a fost mai mare cand am aflat ca pot fi acolo intr-o saptamana, desi programul pentrui care aplicasem era cel din august.

Ce avantaje consideri ca sunt din ceea ce faci acolo ?

Dupa ce am fost acceptat in program am avut timp sa ma gandesc si la asta. Adica m-am gandit sa nu fie o reactie de moment si am inceput sa privesc putin si in viitor. Eu cred ca noi am uitat sa traim si ca suntem tot timpul intr-o cursa serviciu-acasa, acasa-serviciu. Eu cred ca ajutandu-i pe cei de acolo nu fac altceva decat sa ma ajut pe mine, ca beneficiu major. Legat de lucruri materiale, ceea ce vad eu este ca fiecare absolvent al programului poate ramane ca profesor, instructor sau manager de proiect in cadrul Humana, toate ofertele insemnand angajare.  Ar mai fi ca beneficii imbunatatirea limbii engleze, poate si invatarea unei alteia, calatoriile, prieteniile in toata lumea si poate gasirea unui loc de munca mai usor in Norvegia.

Povesteste-mi o zi din viata ta.

Perioada in care sunt eu acum, cea de precurs, este perioada programului care este destinata strangerii de bani pentru programul propriu-zis si pentru plecarea in Africa. Ceea ce facem cu totii in echipa este sa muncim si sa facem bani pentru program, iar eu personal am ales jobul de promovare a programului, care in mare parte este un job de birou. Programul incepe de la 8.00 cu micul dejun, apoi la 13.00 este pranzul, doua ore pauza, si de la 14.00 pana la 18.00 lucram in continuare la partea de promovare.

Ca si promovare, avem conturi deschise pe ejobs si bestjobs si tot ceea ce fac eu este sa le raspund celor care aplica prin portalurile de joburi si sa le dau mai multe detalii.  Daca depasim primul pas, acela de a intelege cu ce se ocupa programul, fixam interviurile via Skype  si le raspund intrebarilor pe care le au.

De cand faci parte din echipa Humana, a fost vreun moment in care ti-ai spus: “locul meu este aici si acum” ?

Mai toate momentele au fost aici si acum, chiar si cele mai dificile, nelipsite din orice ai face. Dar scopul te face sa zambesti si sa mergi mai departe. Insa in momentele petrecute in Romania pentru promovarea programului, am intalnit foarte multa lume binevoitoare si deschisa. Majoritatea distantelor le-am facut cu ocazie si pe langa faptul ca am calatorit in mod gratuit, ne-au ajutat si cu  bani, lucru care m-a impresionat in mod pozitiv.

Pentru ca ai mentionat de Romania, cum ti s-a parut reactia celor carora le-ai tinut prezentarea despre program ?

Publicul a fost format in majoritate de studenti, care stiau deja despre program. Ca sa-ti raspund la intrebare, romanii sunt prezenti aici in numar destul de mare si cred ca asta e cel mai bun raspuns.

De ce crezi tu ca sunt asa mult romani participanti la program ?

Eu vreau sa cred ca sunt doar oameni buni care isi doresc sa ajute cu adevarat. Pana la urma, cei care au venit aici cu alte intentii parasesc programul pe parcurs si numai cei care isi doresc cu adevarat raman pana la capat.

Cum au aflat cei din Brasov si Cluj Napoca, orasele in care ai vorbit despre program, de intalnirea pe care ai organizat-o special pentru promovare ?

In primul rand, exista o baza de date cu toti oamenii care cer informatii despre program si au fost principalii beneficiari. Apoi, a existat un eveniment creat pe Facebook si astfel s-a aflat.

Care este numarul participantilor din Romania pentru sesiunea care incepe acum in august ?

In total sunt 14 persoane.

Te-ai gandit ce o sa faci dupa ce se incheie programul ?

Dupa program, as vrea sa-mi urmez cu rabdare pasiunile si voi incepe cu gatitul si o pregatire serioasa in domeniu, la una din scolile renumite de bucatari din Europa.

Programul este in continuare deschis pentru aplicatii, mai multe informatii gasiti pe siteul oficial.

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu