Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On July - 17 - 2011

Totul porneşte de la pasiune pentru lucrurile întreprinse şi mai exact investiţie în aspectele care nu şi-au demonstrat efemeritatea până acum – potenţialul şi educaţia.
O limonadă şi întrebări spontane au fost caracteristicile unei discuţii avute cu unul dintre organizatorii taberei EduCamp. Se numeşte Cezar Maroti şi este responsabil de ideea că tinerii au nevoie de activităţi cu efecte pe termen lung, în special pentru că urmează să vorbim despre o tabără educaţională. N-a fost singur în procesul de aprindere a beculeţului, avându-i ca şi colegi de echipă pe Iulian Ifrim, Sorina Rusu şi Diana Iamandi.

Tabăra este organizată de ONG-ul cu acelaşi nume şi trebuie să precizez că descrierea pe care o puteţi găsi şi pe site-ul lor reprezintă un argument că fac un lucru deosebit-EduCamp este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2010 de patru prieteni foarte buni care doresc să aducă un plus de valoare tinerilor din România.


Pe scurt, tabăra de care vă vorbesc însumează următoarele atribute:

  • perioada de desfăşurare: 5-11 septembrie 2011;
  • locaţie: Sulina, Delta Dunării;
  • vârsta participanţilor: 18-30 ani;
  • taxa de participare: 800 RON.

 

De ce este această tabără diferită?

În primul rând, conceptul este unul inovator în ceea ce priveşte domeniul taberelor pentru tineri. Se merge pe o îmbinare dintre dezvoltare personală, lucru în echipă şi contribuţie în societate. Mai exact, tinerii prezenţi vor putea face cunoştinţă cu ceea ce înseamnă un ONG şi implicarea activă în unul, vor lua parte la training-uri ţinute de specialişti din domeniul lor de activitate, precum Iulian Olariu, Melania Medeleanu, Paul Călin, Răzvan Lăzăreanu şi Cristian Lupşa, vor avea posibilitatea de a-şi forma o reţea de contacte, dar cel mai important-vor putea contribui la îmbunătăţirea mediului local printr-un proiect de implicare socială.

Aşa ajungem la partea mea preferată din tabără. Cu alte cuvinte, tinerii vor face un proiect care să se adapteze pe realitatea locală, nu înainte de a fi introduşi în specificul zonei printr-o serie de activităţi simple precum: ajutorarea localnicilor la treburile gospodăreşti, sprijinirea reparaţiilor ori alte acţiuni de acest gen. Abia după ce vor observa ce anume presupune particularitatea zonei, vor colabora pentru a realiza casino online proiecte. Deşi pare totul o muncă de ordin practic, nu e chiar aşa, deoarece în acest timp, vor vizita şi punctele turistice ale zonei, vor asista la seri de poveste şi la training-uri precum cel orientat pe abilităţi de prezentare. Cei care vor fi în cele zile acolo, vor avea cu siguranţă parte de lucruri inedite şi partea bună că se va reflecta în comunitate ceea ce vor învăţa, prin proiectele concepute.

La aşa lucruri frumoase şi selecţia e pe măsură. Grupul se doreşte a fi unul de 30 de persoane. Unul din cele mai importante criterii de selecţie stă în combinaţia dintre motivaţia personală şi experienţa acumulată, aşa cum subliniază şi Cezar. Organizatorii îşi doresc un grup cât mai divers, aşa că tineri ce vă încadraţi în caracteristicile de mai sus, ştiţi ce aveţi de făcut.

S-a pornit de la dorinţa de a realiza o activitate complementară cu sistemul de învăţământ. Un detaliu major ţine de locaţie, de data aceasta paradisul Deltei Dunării. Ambiţiile organizatorilor nu se opresc aici, ei preconizând ca în câţiva ani să aibă un loc propriu de desfăşurare a taberelor, unde să se practice agricultura ecologică şi întregul format să fie dus la un standard ridicat. Până atunci, se gândesc că pentru viitoarea ediţie, Roşia Montana sună foarte bine.

În două cuvinte, e vorba despre educaţie alternativă. În mai multe, este vorba de dezvoltare personală prin implicare socială.

Voluntariatul i-a învăţat pe cei care investesc în această tabără să creadă în educaţie, mai rămâne să vedem şi rezultatele pe care le vor obţine.

Poate se numără toamna bobocii, dar septembrie cu siguranţă numără oameni interesaţi de societatea în care trăiesc.
Pentru şi mai multe detalii: http://educamp.ro/ .

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu