Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eugenia Dabu On November - 20 - 2010

Cum vi se pare ca trece timpul la un curs plictisitor intr-o zi de vineri? Dar intr-o seara la un suc cu niste prieteni pe care nu i-ati mai vazut de mult? Sau poate intr-o zi de luni cand seful iti cere sa fie gata un raport important intr-o ora? Da. Exact. Cuvantul potrivit este diferit. Ce au ca baza comuna toate aceste situatii? Un ceas care ne indica constiincios ora.

Zilnic ne uitam la ceas. Si de fiecare data cand ne uitam avem o alta stare. Uneori ne simtim coplesiti ca nu vom avea timp sa realizam tot ce ne-am propus, uneori ne-am dori ca ziua sa aiba 32h,  uneori asteptam cu nerabdare rezultatul unui examen, iar uneori suntem bucurosi ca ne-am incadrat perfect in timp si am dus toate task-urile cu brio la sfarsit. Ei bine, ultima varianta este cea mai rar intalnita. Fie ca ne referim la un student care intarzie la seminar sau la un angajat care a ratat sedinta de dimineata cu seful. Motivul? Lipsa unui “time management” eficient.

Studiile unor oamenii pasionati de acest tip de management arata ca timpul este uneori cea mai importanta sursa de stres. De obicei pentru cei care pierd controlul timpului si nu acorda atentie organizarii, prioritizarii si planificarii activitatilor zilnice.

Probabil deja va intrebati unde vreau sa ajung cu aceasta pledoarie. Scurt si la subiect: o zi din viata unui student care se duce la si la facultate, face si voluntariat si mai face si un internship part-time intr-o corporatie. Pentru ca eu “been there, done that”, primul lucru pe care il recomand este o agenda sau un time manager personal care te va ajuta enorm. Poti alege varianta clasica sau poti apela la tehnologie. Important este sa ai unde sa iti notezi ideile, un orar sau ce proiecte te asteapta. Nu te baza pe memorie. Te vei obosi si undeva pe drumul spre succes vei pierde un bun prieten bun: eficienta.

Vei vedea ca multe dintre sarcinile/momentele cheie din viata ta tin de factorul timp. Gestionarea corecta a timpului se reflecta in calitatea activitatilor tale(doar stii ca graba strica treaba).  Asa ca ia-ti agenda si noteaza-ti cateva tehnici extreme de utile in lupta cu timpul. Pentru ca am facut destul de multe de-al lungul timpului, preferatul meu este graficul Gantt. Ce este el? Pe scurt, un grafic liniar unde activitatiile sunt reprezentate pe abcisa, iar timpul pe ordanata. Cat de util este? Foarte!

Urmatoarea tehnica este lista de prioritati. Simplu de realizat si extrem de folositoare pentru ordonarea in functie de importanta a  activitatiilor.

Avand ca descriere “never forget another event” Google Calendar este si el un bun aliat contra timpului. Tot aici putem aminti si “mind mapping-ul”, pretuirea “piscurilor de energie” ( acestea difera de la persoana la persoana si sunt fie dimineata devreme fie seara, dupa ora 21:00) s regula 60 – 40 (a planifica doar 60% din timp, iar restul sa fie rezervat pentru elemente supriza).

Indiferent de metoda aleasa obiectivul vostru trebuie sa fie acelasi: victorie in lupta cu timpul.

Cat conteaza sa ai in vedere notiunea de time management? Foarte mult. Mai ales ca toti  tindem sa fim vulnerabili in fata unor “time killers” precum telefonul mobil, internetul si televizorul.

Concluzia pentru tine? Valorificarea timpului in anii de studentie te va ajuta enorm in indeplinirea viselor.  Si cum toti ne dorim asta, nu iti pot zice decat START.

Tic tac, tic tac…

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. tudor says:

    geny tu chiar ai talent… pui pe hartie exact ce trebuie si cum trebuie. imi place! plus ca si subiectele sunt interesante. agenda chiar e un musthave, eu folosesc.. observ ca mai sunt si alti “obsedati” ceea ce e imbucurator…
    tic tac tic tac… iti place saw :)))
    eu iti recomand sa incerci si un jurnalism… ti-ar merge bine..

Posteaza un comentariu