Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Dan Dumitrescu- un adevarat idealist | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On October - 4 - 2010

Dan Dumitrescu ne prezinta partile pozitive si negative ale voluntariatului, ne povesteste despre proiectele in care a fost implicat, despre influenta acestora in dezvoltarea sa personala si de asemenea, ne povesteste si despre felul in care isi petrece timpul liber si nu se opreste aici. Haide sa il descoperim impreuna ! 🙂

Ce anume v-a determinat sa dati nastere proiectului Lecturi Urbane ?

Lecturi Urbane e un proiect care s-a dezvoltat pe principiile civika – Un proiect facut de comunitate pentru comunitate.

Am resimtit de multe ori nevoia de a impartasi bucuria lecturarii unei carti si totodata bucuria de a darui, iar proiectul Lecturi Urbane nu face altceva decat sa fie in deplina  rezonanta cu nevoile mele.

Ce inseamna pentru tine Lecturi Urbane” ? Ti-a schimbat intr-un anume fel viata, cariera? Daca da, in ce fel?

Evolutia si succesul pe care il are Lecturi Urbane imi confirma ca inca avem o sansa, noi romanii ca societate. Inca ne pasa de oamenii din jurul nostru iar responsabilitatea de care am inceput sa dam dovada sper sa scoata din letargie intreaga natiune.

Care este cea mai placuta amintire pe care ai avut-o de pe urma acestui proiect?

Sunt atatea momente memorabile incat este dificil si crud sa fac o selectie. Prima carte vazuta in metrou cu sticker-ul Lecturi Urbane, prima carte ce a ajuns inapoi la noi dupa ce a strabatut traseul ”Da-o mai departe”, reusita infiintarii unor spatii publice dedicate cititului (in parcuri) sunt printre cele mai pregnante amintiri.

Spune-mi care sunt partile pozitive si partile negative pe care le-ai intalnit pe parcursul voluntariatului.

Exista multa incredere si disponibilitate in randul tinerilor care stiu ca daca vor sa traiasca intr-o societate responsabila, trebuie sa se implice de pe acum.

In acelasi timp uneori te incurca incompetenta voluntarului binevoitor, si limitele impuse de timpul fiecaruia dintre noi, timp ce uneori ne ofera prea putin pentru voluntariat, dar si asta face parte din regulile jocului.

Referitor la proiectul pe care l-ai initiat, ai avut momente in care te-ai simtit descurajat si subestimat de catre cei din jurul tau? Daca da, cum ai trecut peste?

Nu am avut nici un dubiu ca vom ajunge aici, la nivel national, doar ca ma asteptam sa ne miscam mai repede, pentru ca asta e doar inceputul.

Te-ai mai implicat si in alte proiecte? Daca da, care ar fi acestea? In ce constau?

Bikewalk, este tot un proiect dezvoltat de comunitate pentru comunitate, un proiect care permite biciclistilor sa foloseasca carosabilul fara frica, care arata soferilor ca si biciclisti fac parte din traficul cotidian, si ca  in timp  fiecare sofer care renunta la masina pentru a se deplasa cu bicicleta, e un castig nu numai pentru traficul din oras, ci si pentru mediul din oras, si mai ales pentru sanatatea lui.

Ce anume te-a indreptat spre activism, voluntariat? Sunt anumite lucruri din copilarie, adolescenta care te-au marcat, impresionat si te-au ajutat sa devii ceea ce esti?

Am copilarit in comunism unde singurul voluntariat de care imi amintesc culesul de castane,  si scosul de cartofi, in rest era mult prea multa frica in jur, si o lipsa totala de respect fata de proprietatea colectiva.

Cu toate astea, cu varsta am ajuns sa-mi dau seama ca atata timp cat o sa am pretentii de la societatea in care traiesc, va trebui sa ma implic in comunitatea din care fac parte.  Stiu si eu sa injur autoritatiile , dar nu ma ajuta cu nimic, prefer sa incerc sa fac lucruri prin propriile forte si sa incerc sa angrenez si pe cei din jurul mea sa faca la fel.

Tu cum te consideri dupa aceste actiuni de voluntariat pe care le-ai organizat? Au contribuit acestea la dezvoltarea ta personala?

Voluntariatul este o forma foarte aparte de colaborare pentru ca nu se raporteaza nici la relatiile de serviciu nici la cele de prietenie. Se bazeaza pe un crez comun, pe o dorinta comuna, pe o responsabilitate puternica in ceea ce facem. Iar  asta face ca acest tip de colaborare sa fie mult mai provocator si mai interesant decat relatiile traditionale.

Ce crezi ca i-ar putea determina pe oameni sa se schimbe?

Constientizarea  faptului ca proprietatea colectiva chiar le apartine, si ca daca nu o respecta nici ea nu ii va respecta pe ei.

Si bineinteles puterea exemplului. Cel putin tinerii inca cer si resimt nevoia unor modele.

Cum iti petreci timpul liber?

Calatoresc mult, imi place enorm sa descopar locuri si oameni noi, incerc sa invat ceva zilnic, si incerc sa ies din zona de confort  suficient de des astfel incat sa ma mentin activ si increzator in puterile mele.

Recomanda cititorilor nostri un film si o carte buna !

“Concertul” lui Radu Mihaileanu si “Despre Limita” a lui Andrei Plesu.

Daca ar fi sa lasi un mesaj cititorilor nostril, care ar fi acela?

Le doresc sa se implice in comunitatea lor in aceeasi masura in care se implica in familia lor si vor avea parte de aceleasi bucurii.

Articole asemanatoare:

Categorii: Uncategorized

Un comentariu

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Dumitrescu Dan, Cristiana Andrei. Cristiana Andrei said: RT @dumitrescudan: Exista multa incredere si disponibilitate in randul tinerilor ….http://bit.ly/blJb9F […]

Posteaza un comentariu