Dornic sa schimbe ceva, Adrian Ciubotaru a creat alaturi de Dan Dumitrescu proiectul Lecturi Urbane, la nivel national, care insa “este o poveste mai mult despre oameni, si mai putin despre carti “. Proiectul sau a fost desfasurat in peste 20 de orase din tara, iar in fiecare oras un numar mare de oameni s-au strans in spatiile publice si au citit, au vorbit despre carti si au daruit trecatorilor de asemenea, carti. Frumos, nu? Adrian ne invata ca daca ai un vis trebuie sa crezi in el, iar daca vrei cu siguranta se va implini, ceea ce in cazul sau astfel s-a intamplat si a reusit. De asemenea ne povesteste cum a trecut peste momentele sale de criza pe care le-a intalnit pe timpul voluntariatului. Haideti sa urmarim impreuna modul de gandire al acestui om ! 🙂 Eu sunt curioasa, voi nu?
Care a fost ideea de baza de la care a luat nastere proiectul “Lecturi Urbane” ?
Am dorit – alaturi de Dan Dumitrescu – sa incurajam lectura facand-o la modul public si neintruziv si astfel am pornit un proiect de implicare sociala mai mult despre oameni si mai putin despre carti. Cu cat avem mai multi oameni care citesc, cu atat avem mai multe sanse de-a trai intr-o societate normala.
Ce inseamna pentru tine “Lecturi Urbane” ? Ti-a schimbat intr-un anume fel viata, cariera? Daca da, in ce fel?
Lecturi Urbane este proiectul in care m-am implicat total: cu idealurile, slabiciunile si vulnerabilitatile mele. Este genul de proiect care m-a facut sa-mi depasesc multe temeri, sa cresc si sa invat multe lucruri noi.
Care este cea mai placuta amintire pe care ai avut-o de pe urma acestui proiect?
Pastrez multe amintiri placute, insa senzatia cea mai pregnanta este zambetul oamenilor care primesc o carte si stiu ca niste tineri se implica pentru binele comunitatii.
Spune-mi care sunt partile pozitive si partile negative pe care le-ai intalnit pe parcursul voluntariatului !
Eu am aflat destul de tarziu de lumea voluntariatului (abia dupa anii facultatii) si-am invatat din mers de la cei mai tineri decat mine. Dincolo de beneficiile personale si sociale ale voluntariatului, deocamdata n-am fost in stare sa-i gasesc partile negative.
Referitor la proiectul pe care l-ai initiat, ai avut momente in care te-ai simtit descurajat si subestimat de catre cei din jurul tau? Daca da, cum ai trecut peste?
Am avut nenumarate momente in care m-am simtit descurajat, insa intotdeauna mi-am spus ca daca crezi mult intr-un lucru, orice vis si se poate indeplini, iar Lecturi Urbane este o parte din visul meu. Dincolo de acestea, oamenii frumosi pe care i-am intalnit de-a lungul ideii Lecturi Urbane au fost pentru mine un sprijin si o inspiratie constanta.
Ce anume te-a indreptat spre activism, voluntariat? Sunt anumite lucruri din copilarie, adolescenta care te-au marcat, impresionat si te-au ajutat sa devii ceea ce esti?
Voluntariatul este cea mai la indemana cale de dezvoltare personala. Trece de scuzele ca nu ai timp, resurse sau prieteni.
Tu cum te consideri dupa aceste actiuni pe care le-ai organizat? Au contribuit aceste actiuni de voluntariat la dezvoltarea ta personala?
Implicarea sociala este un bun motor al dezvoltarii personale fie doar si din prisma faptului ca generozitatea ta cu privire la propria comunitate este recompensata de catre ceilalti.
Ce crezi ca i-ar putea determina pe oameni sa se schimbe?
Oamenii se schimba atunci cand schimbarea vine contextual si nu este intruziva. De asemenea, trebuie retinut faptul ca orice schimbare veritabila are nevoie de timp. Nu exista comportamente schimbate peste noapte si din acest motiv orice actiune civica are nevoie de rabdare si multa insistenta.
Cum iti petreci timpul liber?
Citesc, scriu pe blog si imi place sa cunosc oameni de la care am ce invata.
Recomanda cititorilor nostri un film si o carte buna !
Am vazut acum multi ani un film si inca ii pastrez o amintire buna. Este vorba de Billy Elliot (2000) si-l recomand oricui isi urmeaza propriul ideal.Cand e vorba de carti, recomand de regula Noaptea de Sanziene a lui Mircea Eliade, insa in acest context Omul generos (Editura Publica, 2009) este o recomandare de lectura mai mult decat binevenita.
Daca ar fi sa lasi un mesaj cititorilor nostrii, care ar fi acela? 🙂
Never let your studies interfere with your education.
Multumesc mult pentru interviu si iti urez cu drag : Succes mai departe !
P.S. : Va urma si Dan Dumitrescu, nu ne oprim aici ! 🙂
Un comentariu
[…] Despre un “om frumos “ […]