Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On September - 15 - 2010

„It’s not a second/ It’s seven seconds away/Just as long as I stay”. Pentru cei care au prins macar un crampei din copilaria lor in anii ’90, e usor sa ghiceasca versurile unei melodii de succes la acea vreme. Autorul? Youssou N’Dour. Desi cantaret de calibru, celebritatea nu l-a transformat in foarte mare masura, el construindu-si si conservandu-si imaginea unui om simplu, care isi doreste bunastare spirituala mai mult decat orice, lasand chiar libertatea unora de a crede ca este vorba despre un om de rand aparut la televizor din patria senegaleza, de unde isi trage radacinile.

Nascut in anotimpul geros de ianuarie al anului 1959, N’Dour a devenit o figura importanta in toata lumea, nu doar prin calitatile sale vocale de exceptie, dar si prin modestia care il caracterizeaza si abnegatia de care a dat dovada pentru respectarea drepturilor omului si pentru problemele umanitatii. Youssou a vazut in muzica metoda perfecta de transmitere a unor mesaje legate de marile dificultati cu care se confrunta omenirea. Nutrind o netarmurita mandrie fata de originile sale, elogiatorul celor 7 secunde a folosit rampa creata de celebritate pentru a se implica activ in viata africanilor, macinata de saracie, boli incurabile si lipsa de know-how.

Inceputurile vietii sale de voluntar si-au facut intrarea prin a acorda atentie problemelor grave din tara sa, printre care recunoastem somajul, lipsa apei potabile si sanatatea precara a localnicilor. Senegalul a beneficiat de investitiile cantaretului bastinas in zona media, creand un post de radio si un ziar, dar si in muzica si entertainment, prin lansarea un studio de inregistrari si a unui club. N’Dour a motivat la acea vreme ca singurul sau scop este crearea de posibilitati de angajare in tara lui, pentru a lupta pentru atingerea prosperitatii la care se viseaza de atata vreme. La scurt timp, UNICEF a observat potentialul sau de militant al bunastarii mondiale si i-a propus sa devina ambasador al binecunoscutei organizatii.

Anii urmatori au fost marcati de interesul sau orientat si catre continentul african ca intreg, unde conditiile de viata erau deosebit de precare. A infiintat o fundatie care ii poarta numele in 2003, cu sediul la Dakar, crezand cu tarie in potentialul Africii in ceea ce priveste punctele sale economice forte precum agricultura, mineritul si aspectele culturale. In opinia sa, acestea aveau nevoie doar de fonduri pentru a fi modernizate si apte de a se alinia standardelor internationale, si bineinteles, de a inmulti relatiile comerciale internationale din cadrul carora Africa a fost marginalizata vehement – doar 1% din exporturile mondiale se indreapta aici.

Fundatia Youssou N’Dour s-a remarcat prin diverse actiuni de ajutorare a oamenilor din Africa, printre care proiectul Yaakar, constand in acordarea de fonduri pentru construirea de scoli, in vederea reducerii numarului de copii care aleg sa traiasca pe strazi din cauza saraciei si a maltratarilor in familie. Bursele Adama Diop s-au bucurat iarasi de o consistenta notorietate, permitand elevilor cu potential sa studieze la o universitate in strainatate si sa participe la cursuri de instruire pentru meseria aleasa.

De asemenea, sanatatea a fost un punct de reper in ghidarea actiunilor fundatiei cantaretului. O atentie deosebita a fost acordata unei boli infectioase care zdrobeste continentul african de foarte mult timp, malaria. Combaterea ei s-a conturat prin sporirea mijloacelor de preventie a tantarilor anofel care transmit virusul si prin imbunatatirea metodelor de tratament si a asistentei medicale, dar si printr-o informare corespunzatoare cu toate detaliile legate de aceasta boala. In acest sens, s-au organizat si campanii nationale de donare de plase pentru tantari si insecticid impotriva acestor insecte. Tot din categoria problemelor de sanatate, virusul HIV are o larga raspandire in aceasta zona, motiv pentru care Youssou a considerat sa organizeze un proiect prin care sa se informeze populatia cu privire la metodele de transmitere a acestei boli si asupra mijloacelor de preventie, si bineinteles a acordat fonduri pentru achizitionarea celor din urma. O alta actiune umanitara poarta numele de Blood Drive si presupune adunarea cat mai multor donatori de sange pentru colectarea unor cantitati suficiente in scopul realizarii de transfuzii.

Iata un portret de voluntar, Youssou N’Dour, fara alte detalii pompoase, doar esentialul care merita inscriptionat.

Articole asemanatoare:

Categorii: Portret de voluntar

2 Comentarii

  1. […] Youssou N’Dour – profilul unui voluntar […]

  2. […] Youssou N’Dour – profilul unui voluntar […]

Posteaza un comentariu