Oricine are, la un moment dat, avântul să întreprindă ceva nou. Fie că face primul pas într-un sport, porneşte o afacere pe cont propriu sau îşi redescoperă o pasiune a copilăriei, omul este mereu înclinat spre inovaţie şi schimbare şi poate într-o căutare asemănătoare te afli şi tu acum şi te gândeşti pentru prima oară la VOLUNTARIAT. Dar eziţi si parcă nu prea ştii la ce să te astepţi…sau, mai bine zis, nu ştii ce se asteaptă de la tine. Cunosc sentimentul şi vreau să te anunţ ca nu există condiţii. Totul este în mîinile tale! Iată cum îţi poti da seama dacă eşti pregătit, în 8 paşi simpli!
Începutul ţine de voinţă. E nevoie de puţin curaj, un pic de ambiţie şi de o dorinţa puternică de a face un lucru din proprie iniţiativă. Decizia iţi aparţine, nu uita însă că voluntariatul nu aduce câştiguri materiale. Fii gata să primeşti recompense concretizate în bucurie, împlinire, zâmbete, sfaturi şi o experienţă ce sigur te va schimba în bine.
Toată lumea are un talent sau se pricepe la ceva anume. Care este acel lucru pe care îl faci cu multă pasiune şi din pură plăcere? Sau ce ţi-ar plăcea să încerci nou? Poate ai înclinaţii spre artă, sau îţi place să dai sfaturi şi să asculţi, ori consideri că protejarea mediului este de o importanţă majoră. Nu trebuie să fie neapărat ceva ce practici deja şi de asemenea, nu te lăsa influenţat de părerile celorlalţi! Tu ştii cel mai bine ce simţi că te implineşte sau te reprezinta cu adevărat!
E timpul să te lasi descoperit. Cu încredere, nu ezita să te afirmi prin talentul tău acolo unde simţi că te-ai putea adapta. Dacă vrei să faci parte din comunitatea voluntarilor, trebuie să faci cunoştinţă cu ea. Discută cu prietenii, caută oriunde (poţi începe cu internetul – de multe ori, cu acesta se şi încheie cu success căutarea), informează-te despre ONG-uri potrivite ţie. Şi îndrăzneşte să spui “DA” provocării voluntariatului!
NEŞTE-ŢI FORŢELE CU CEI DIN JUR!
Ceea ce este remarcabil la spiritul voluntarilor este colaborarea. Nimic nu se face individual, ci se împărtăşesc idei, sugestii sau critici constructive şi astfel iau startul marile proiecte ce conduc la frumoase realizări. Trebuie să dăruieşti echipei tot potentialul tău. Nu vei pierde nimic, ba din contră, vei câştiga enorm în schimb!
UTREŞTE ACELEAŞI IDEALURI CA ŞI TINERII AFLAŢI PE ACELAŞI DRUM!
Totodata, e necesar să vă aşezati pe o singură direcţie. Poate că va fi mai greu la început, dar nu imposibil. Învaţă să accepţi şi să apreciezi valoarea opiniilor celorlalţi, fără a renunţa la principiile tale. Adaugă ideile tale ca propunere, nu ca obligaţie şi respectă-ţi colegii de echipă. Nu uită că numai luptând pentru o cauză comună şi în care credeţi, veţi ajunge la un rezultat concret.
În lumea voluntariatului nu există limite. Motorul trebuie să mearga mereu, poate nu la aceeaşi intensitate, dar să genereze un progres continuu. Mereu e loc de mai bine. Nu te mulţumi cu finalizarea unei activităţi, ci dă curs altora între timp. Şi nu te descuraja dacă o uşă se închide. Caută o alternativă şi fii optimist!
Sunt persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor. De sprijin direct si permanent, raportat la adevăratele nevoi ale comunităţii şi mulat pe lipsurile celor din jur. Şi sunt inadvertenţe de suplinit în: educaţie, de integrare, servicii sociale sau mediul înconjurător. Lista poate continua şi rămâne mereu deschisă.
ESCRIE POVESTEA VOLUNTARULUI DIN ROMÂNIA!
Ai ajuns în acest ultim punct. Ei bine, află că abia acum incepe totul! E un drum minunat, pavat cu împliniri şi satisfacţii, cu amintiri şi trăiri de neuitat, dar şi cu multe obstacole. Niciun lucru bun nu poate fi obţinut uşor.
Dar acest lucru nu e menit să te oprească, ci să inspire, să motiveze, să te convingă să încerci. Rescrie povestea voluntarului din România în stilul tău!