De cât timp ai nevoie pentru a cunoaște tinerii Uniunii Europene? Din experiența mea în cadrul European Youth Event (EYE): de doar două zile de activități. Am plecat pe 31 mai către Parlamentul European din Strasbourg pentru a participa la European Youth Event 2018, unde urma să mă reîntâlnesc și cu alți colegi din proiectul “Promotori pentru Democrație Europeană”. Ce-i drept, nu prea știam la ce să mă aștept, însă ținând cont de faptul că evenimentul a fost inițiat și este găzduit de Parlamentul European, așteptările mele erau destul de mari. La fel a gândit și colega pe care am cunoscut-o în timpul călatoriei cu BlablaCar din Belgia către Strasbourg. Cele două zile au fost marcate de o energie extraordinară a celor prezenți la eveniment, reușind astfel ca împreună să ne facem cunoscută viziunea despre viitorul Uniunii Europene.
Pregătirile pentru reuniune
Participarea noastră la eveniment a fost asigurată de organizația GEYC din România, astfel că am planificat anterior ce urma să se întâmple în zilele evenimentului. Cu toate acestea, am avut libertatea de a ne alege singuri sesiunile la care am vrut să participăm, așa că experiența de la fața locului a fost personalizată după interesele fiecăruia. Anul acesta au fost alese cinci teme majore pentru activitățile ce au avut loc în impresionanta clădire a Parlamentului European din Strasbourg:
- Young and old: Keeping up with the digital revolution (Tineri și seniori: cum să ții pasul cu revoluția digitală)
- Rich and poor: Calling for a fair share (Înstăriți și dezavantajați: promovarea unei societăți echitabile)
- Apart and together: Working out for a stronger Europe (Separați și împreună: colaborarea pentru consolidarea Europei)
- Safe and dangerous: Staying alive in turbulent times (Sigur și periculos: păstrarea integrității fizice în vremuri incerte)
- Local and global: Protecting our planet (Local și global: protejarea planetei Pământ)
Ce s-a întâmplat la locul faptei?
Pe lângă activitățile formale, a fost organizat și un festival de muzică și film în aer liber numit Yo!Fest. Cu toate acestea, având în vedere intensitatea dezbaterilor avute cu ceilalți participanți, am rămas mai mult în interiorul Parlamentului, asistând la discuțiile de acolo.
Așa se face că în prima zi am luat parte la sesiunea „Youth Unemployment: The race to zero” despre șomajul în rândul tinerilor, unde comisarul european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, ne-a vorbit despre viziunea Uniunii Europene cu privire la viitorul competențelor necesare pe piața muncii și a atitudinii pe care UE caută să o sprijine în plan social. Înregistrarea discursului susținut este disponibilă aici.
În cadrul sesiunii, am aflat despre cum Comisia Europeană sprijină învățarea pe tot parcursul vieții unui cetățean european. Face acest lucru tocmai pentru a facilita flexibilitatea acestuia pe piața muncii și de a nu fi nevoit să își aleagă doar singură o carieră care să-i definească întreaga existență. Pe lângă acestea, comisarul M. Thyssen a mai vorbit și despre proiectele de tineret destinate tinerilor cu studii vocaționale și profesionale prin acțiunea Erasmus PRO în cadrul unei discuții despre incluziunea proiectelor Erasmus+. Printre vorbitorii invitați s-au numărut și reprezentații unor companii multinaționale care au prezentat profilul tânărului care își caută un job și au subliniat faptul mediul de afaceri trebuie să-și îmbunătățească strategiile de recrutare.
A doua activitate la care am participat – „EYE Pressure Cooker” a fost facilitată de fetele din grupul nostru de „Promotori”: Alexandra, Teodora, Emanuela și Alexandra. Nu a fost vorba despre gătit, ci despre o activitate nonformală menită să învețe participanții cum să lucreze sub presiune. Scopul a fost acela de a încerca, pe echipe, să dezvoltăm o strategie care să țină cont de anumite obiective într-un timp limită, ținând cont de faptul că în fiecare echipă se afla și un sabotor care trebuia să îngreuneze sarcina coechipierilor. La final am discutat despre care au fost cele mai bune strategii în prezentarea ideilor și am reflectat asupra modului în care munca sub presiune ne influențează rezultatele. Nu aveam de unde să știu la acel timp că Pressure Cooker mă va pregăti pentru sesiunea din ziua următoare.
Cea mai intensă experiență din cadrul EYE 2018 a fost un workshop intitulat „Ideas lab: Schools of tomorrow” în cadrul căruia trebuia să dezvoltăm, în echipă, ideile noastre cu privire la strategii ce pot fi conturate până în anul 2050 pe tema educației și învățării. Fiecare participant își prezenta maximum trei idei într-un grup de 4 persoane, apoi ideile similare se uneau și se realiza o idee nouă, iar grupul vota cele mai bune cinci idei care urmau să meargă într-un grup mai mare pentru a fi votate din nou. Ideile cele mai bune dintr-o grupă de lucru ajungeau într-o aplicație online unde puteau fi votate de toți participanții la workshop și discutate împreună cu Julie Ward, membră a Parlamentului European (grupul S&D).
Cea mai votată propunere a fost ideea educației gratuite pentru toți, nu numai în privința taxelor de școlarizare, ci și a transportului sau a costurilor de cazare. Alte idei au făcut referire la introducerea incluziunii sociale și a gândirii critice ca teme aparținând curriculei școlare, dezvoltarea de strategii axate pe învățarea inter-generațională sau introducerea unui sistem de educație personalizat în funcție de competențele sau talentele elevului/studentului.
La revedere European Youth Event?
Incluziune și securitate, oportunități și limite, proiecte derulate până în prezent și proiecte realizabile pe viitor. Acestea sunt câteva dintre distincțiile prin care putem înțelege dinamica evenimentului, cât și discursurile privind fenomenele sociale la care participanții sau sesiunile din cadrul EYE au făcut referire.
Ceremonia de închidere a evenimentului s-a ținut în hemiciclul Parlamentului European și a început cu varianta acapella a melodiei „Price tag” de Jessie J. Pe timpul refrenului, tinerii murmurau timid „It’s not about the money money money, we don’t need your money” ca mai apoi, în cadrul dezbaterilor cu vicepreședintele Parlamentului European, Ramón Luis Valcárcel Siso, spiritele să devină ceva mai aprinse. Sesiunea a luat forma unui Q&A în cadrul căruia tinerii din Parlament adresau întrebări vice-președintelui PE.
S-a discutat despre imigranți și refugiați, despre statutul Cataloniei în contextul Uniunii Europene, cât și despre importanța votului la următoarele alegeri în realizarea ideilor menționate de către tineri. Această sesiune a reușit să ofere un rezumat în ceea ce privește spiritul prezent în Parlamentul European pe parcursul celor două zile: dialog constant pe poziții de egalitate, dorința de cunoaștere și căutarea soluțiilor, cât și asumarea comună a responsabilității în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și al cetățenilor săi.
De ce merită să participi și tu la European Youth Event, în 2020?
-
Pe timpul evenimentului devii parte a dialogului menit să construiască viitorului Europei;
-
Cunoști tineri europeni cu experiențe similare de viață și poți dezvolta mai apoi proiecte comune;
-
Înveți cum să adresezi probleme europene și care este logica argumentării din spatele politicilor europene și a nevoilor la care acestea răspund;
-
Observi că ideile tale își au corespondent în lumea politică și reușești să-ți înțelegi mai bine rolul de cetățean european și de ce este important să participi activ în societate.
*Articol realizat de Liviu Popa, participant la European Youth Event.