Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On November - 28 - 2014

Încă de pe acum încep pregătirile pentru a avea un Crăciun de poveste. În majoritatea orașelor din România, brazii au fost deja împodobiți și așteaptă să se coloreze strălucitor. Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a-i avea pe cei dragi alături, de a celebra noul an şi de a ne pune speranțe în viitor.

Pentru prea mulți, însă, această perioadă a anului nu este decât o altă ocazie de a-și aminti de greutăți și lipsuri. Dar, mai mult decât oricine, copiii nu ar trebui să își piardă nicicând credința în Moș Crăciun și spiritul sărbătorilor.

De aceea, în fiecare an, această perioadă este marcată de mai multe campanii caritabile. Scopul acestora este de a ajuta copiii și familiile defavorizate și de a le aduce un zâmbet pe chip. Iată câteva dintre acestea:

1. Festivalul Brazilor de Crăciun

Alexandru-Ciucu-brazi-Monaco-1Având o istorie de 13 ani, primul eveniment din listă este Festivalul Brazilor de Crăciun. Inițial, a fost creat în Anglia, unde s-a bucurat de un mare succes.

În 2001, a fost preluat și în România, fiind organizat de organizaţia Salvați Copiii România cu scopul de a strânge fonduri destinate programelor educaționale pentru copiii defavorizați. Ideea festivalului constă în inventarea celor mai originali și creativi brazi de Crăciun. Anual, tot mai mulți designeri români acceptă provocarea și se implică în proiect. De asemenea, tot mai mulți sponsori şi companii doresc să contribuie la eveniment.

De la demararea proiectului și până în prezent, au fost adunați 2.824.100 euro care au ajutat 20.700 de copii. În acest an, 2.500 de copii din comunități defavorizate vor beneficia de sprijin, în scopul facilitării accesului la educație și prevenirii abandonului școlar.

Gala celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc pe 4 decembrie 2014, la Stejarii Country Club, Bucureşti. Mai multe informații despre acest eveniment puteți găsi pe pagina oficială.

 2. Secret Santa

 Este următorul eveniment din calendarul magic. Nu se știe cu certitudine când și de către cine a fost născocit, dar se presupune că ar fi vorba despre Larry Dean Stewart. Filantropul american a inventat numele și, timp de 20 de ani, a făcut acte de bunătate aleatorii, pe tot parcursul anului. În curând, ideea a avut priză la public, oamenii văzând-o ca pe un mod de a face schimb de cadouri de Crăciun, în mod anonim. Tradițional, evenimentul are loc în data de 5 decembrie.

abigail's boxÎn prezent, Secret Santa a ajuns să fie un fenomen la nivel mondial. Au fost create numeroase pagini online, unde oricine poate fi Moșul secret al cuiva, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla.

Procedura este simplă. Te înregistrezi, îți este repartizat un partener, aduni într-o cutie diverse lucruri, în sumă de aproximativ 15$, și o expediezi prin poștă.

La o simplă căutare pe Google, sintagma Secret Santa generează o întreagă listă de opțiuni. Una dintre cele mai populare este pagina redditgifts. În 2013, aici au fost implicați mai mult de 85.000 de oameni, din peste 120 de țări.

Impresionant, nu? Dacă te încântă ideea și ai vrea să participi, grăbește-te! Înscrierile se fac până pe 1 decembrie.

3. ShoeBox

325828_177694452330918_1383396078_o-628x471Cât praf magic încape într-o cutie de pantofi? Dar în 30.669?

În 2007, Valentin și soția lui, doi tineri din Cluj, își învățau băiețelul să împartă dulciurile și hăinuțele lui cu alți copii din bloc, mai săraci. După câţiva ani, proiectul ShoeBox a luat amploare, astfel încât, în 2013, s-au adunat 30.669 de cutii, de la români din 8 țări, 66 de orașe și 107 centre de colectare.

Valentin este conștient că nu putem salva lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri și alte daruri. Dar este sigur că, prin astfel de acțiuni, vom învăța să prețuim mai mult ceea ce avem și vom fi mai puțin disperați după ceea ce ne dorim în plus. „Dar din dar se face rai, spune zicala, și eu zic „cutie din cutie se schimbă realitatea unui copil sărman, în prag de Crăciun.”

Proiectul se desfășoară între 1 – 15 decembrie, 2014. Anul acesta, s-au organizat 124 de centre de colectare în toată România și 14 în diasporă. Scoateți pantofii din cutie, pune câteva obiecte fermecate, intră aici, caută cel mai apropiat punct de locația ta și fă un suflet mai fericit de Crăciun!

4. Inspiraţie de Crăciun

Anul acesta, în Bihor se încurajează practica „ne dezvoltăm personal și ajutăm, în același timp”. Pe 3 decembrie, Fundația Comunia organizează un eveniment de business în scop caritabil.

fundatia-comunia-sigla-logoNoutatea acestei ediții este faptul că s-a renunțat la taxa de participare în valoare de 100 de euro. În schimb, intrarea se face pe pachete. Acestea trebuie să conțină anumite produse alimentare și de igienă, iar opțional – diverse obiecte pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor. O alternativă celor de mai sus este o donație minimă de 50 de lei. Pachetele adunate vor fi distribuite copiilor orfani şi marginalizaţi din Oradea şi judeţul Bihor.

Dacă vei fi în Bihor și ești interesat să participi la eveniment, trebuie să completezi acest . Mai multe detalii despre seminar găsești aici.

  5. Crăciun din inimă de student

Circulă prin ținutul românesc tot felul de mituri despre studentul din cămin. O fi trăind el numai din zacusca mamei, ho-ho, dar suflet bun sigur are. Așadar, pe 8 decembrie, ne mutăm rapid în celălalt capăt de țară și ajungem la Iași, la Casa de Cultură a Studenților. Aici, Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni (ASII), împreună cu Facultatea de Informatică Iași (FII) invită la o seară caldă, cu muzică folk, recitaluri de colinde și alte momente artistice.

Christmas-HD-wallpapers-snow-heart-2013Pentru cea de-a XI-a ediție a evenimentului, studenții au pus la cale mai multe recitaluri susținute de către Emeric Imre & Jimi El Lako, Ciprian Cotruță și Claudiu Cârstean, trupele ieșene Aproape Unplugged și The Curls. În încheiere, va fi organizată o licitație de materiale handmade, portrete lucrate cu grijă de către voluntarii ASII și produse de anticariat. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar banii colectați vor ajunge la 28 de copilași de la Centrul de Zi din Ciurea.

Se mai pot face donații și într-un cont bancar, deschis în acest scop. Intră pe pagina oficială a proiectului, pentru a aflat mai multe detalii.

6. Sacul lui MOŞ CRĂCIUN

FGC-1441003-2Este mare, încăpător și încă gol. Dar tu poți contribui la umplerea lui! În perioada 22 noiembrie – 19 decembrie, Institutul Geologic al României organizează evenimentul caritabil “Sacul lui Moș Crăciun”. Ia cu tine o carte, o jucărie sau orice crezi că ar putea bucura câteva suflete de copii. Mergi cu ele la Muzeul Național de Geologie și pune-le în sac.  Moșul le va duce copiilor din centrele de plasament din București și Voluntari.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 021/212.89.52.


Vrei să știi ce ascunde Moș Crăciun în sac? Atunci fii chiar tu Moșul!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu