Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Poate un copil instituţionalizat să ajungă campion mondial? | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On July - 27 - 2013

Gabriela cupaPrin intermediul blogului v-am făcut adesea cunoştinţă cu voluntari frumoşi şi poveşti cu tâlc, am prezentat oportunităţi de formare și evenimente interesante şi utile pentru activitatea sectorului nonprofit.

Astăzi vrem să cunoaşteţi povestea unui copil frumos care are nevoie de ajutor pentru a-şi urma pasiunea şi pentru a-şi îndeplini visul. Fetiţa, sportiv de performanţă, se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, pentru ea fiind instituită o măsură de protecţie – plasament la asistent maternal profesionist. Nu are părinţi care să-i ofere sprijinul necesar, dar are un vis. Îşi doreşte să ajungă cea mai bună în sportul pe care-l practică.

O pasiune pornită din curiozitate

Pe Gabriela-Georgiana am întâlnit-o acum câteva zile în Bibliolounge. Deşi timidă şi oarecum stingheră la început, devenea deschisă şi receptivă atunci când o întrebam despre karate: pasiunea ei.

Acum 5 ani, pe când era în clasa a IV-a, în şcoala ei se împărţeau pliante prin care se promovau lecţii de karate. Aşa a început pasiunea ei, din curiozitate. A participat la câteva cursuri şi pentru că i-au plăcut foarte mult a decis să rămână.

De atunci, a câştigat peste 70 de medalii la diferite concursuri. Printre cele mai prestigioase distincţii sunt locurile I şi III la Cupa Mondială din Ucraina (Odessa 2011) sau locurile I şi IV la Campionatele Naţionale de Copii şi Cadeţi în 2013.

Ar fi putut obţine multe alte medalii, dar nu a avut resurse financiare să participe şi la alte competiţii. Pentru anul 2012, un real ajutor financiar a fost o bursă şcolară pe care a obţinut-o din partea Şcolii Generale nr 74 Enăchiţă Văcărescu şi sponsorizarea de la Clubul Sportiv Fortuna Karate pentru participarea la campionatele mondiale. Efortul investit în ea nu a fost în zadar, fiind răsplătit cu locul I la Cupa României şi locul I şi III la Cupa Campionilor din Cluj Napoca.

CupeleCea mai frumoasă amintire

Cea mai frumoasă amintire pe care o are de când practică acest sport se leagă de momentul când a obţinut centura maro. Era o zi obişnuită la sală, iar la sfârşitul unui antrenament, antrenoarea i-a făcut surpriza. Nu ştia că dă un examen, iar bucuria că a primit centura maro a fost cu atât mai mare. În prezent, deţine centura maro cu o tresă neagră la stilul Goju-Ryu.

Despre toate antrenamentele spune că sunt momente speciale pentru că are ocazia să fie alături de colegii ei care i-au devenit şi buni prieteni. Se bucură pentru fiecare concurs la care participă, le aşteaptă cu nerăbdare şi trăieşte din plin emoţia dinaintea unei astfel de competiţii. Pentru ea, reprezintă oportunităţi de a verifica ce face în sală şi de a vedea ce mai trebuie îmbunătăţit.

Nu poţi face pe controlorul, trebuie să te implici emoţional în această relaţie

Doamna Tinca, asistentul maternal care are grijă de Georgiana de când aceasta avea cinci ani, o descrie ca fiind un copil ascultător care munceşte mult. „A fost disciplinată de mică şi respectă rigoarea sportului. Nu vrea să sară peste antrenamente. În weekend preferă să rămână acasă decât să plece şi să piardă un antrenament.

Georgiana este un copil norocos pentru că are alături oameni deosebiţi. Unul dintre aceştia este şi Livia Niţu, consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 4. Despre locul de muncă şi misiunea ei, aceea de a monitoriza dezvoltarea copilului şi de a-l îndruma în viaţă, doamna Niţu spune că „ în această muncă cei care nu se implică nu pot face nimic. Nu poţi face pe controlorul, trebuie să te implici emoţional în această relaţie. Omul te simte”.

Gabriela medaliiAceastă viziune se reflectă şi în relaţia pe care o are cu Georgiana. În momentul în care a început să vorbească despre ea, despre cum a cunoscut-o, aveau amândouă lacrimi în ochi. „Mi s-a repartizat un dosar – mergi să vezi condiţiile în care copilul trăieşte la asistentul maternal. Am intrat într-o curte interioară, cu foarte mulţi copaci. Mi-aduc aminte că într-o bucătărie am văzut-o, era o fetiţă foarte mică, în jur de 5 ani cu nişte obraji grăsuţi şi roz. M-a impresionat frumuseţea ei. De atunci, de la acea vârstă se conturau nişte trăsături de personalitate. Un copil liniştit, plin de viaţă care respecta regulile. Am revăzut-o acum 1 an de zile după ce m-am reîntors la serviciu şi am început să lucrăm din nou împreună. Este un copil care munceşte, vrea să se implice şi tratează cu seriozitate ceea ce face.”

Gabriela nu este un caz singular din păcate. În direcţie, mai sunt şi alţi copii talentaţi care au nevoie de sprijin financiar. Este şi cazul unui băieţel de 13 ani căruia i-a murit mama, fiind crescut de nişte bunici pensionari, cu vârsta de peste 70 de ani. Este sportiv de performanţă în cadrul unui club de fotbal. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora şase, merge la şcoală, apoi la antrenamente şi se întoarce acasă abia seara târziu. Doamna Niţu spune despre el că este un copil deosebit, foarte cuminte şi maturizat prematur. Resimte toate traumele prin care a trecut, fiind mult peste alţi copii ca nivel emoţional. A încercat să facă demersuri pentru a-l ajuta la diverse cluburi de fotbal, dar fără niciun rezultat.

diplomeGabriela îşi doreşte să participe la Campionatul European de Karate

În cazul Gabrielei, vacanţa de vară nu va fi o perioadă de relaxare şi distracţie pentru că îşi doreşte foarte mult să participe la următoarele competiţii naţionale şi mai ales la Campionatul European de Karate din Italia. Dacă pregătirea, perseverenţa şi seriozitatea sunt sarcini care îi revin în totalitate, în ceea ce priveşte partea financiară ne bazăm pe voi, dragi susţinători şi cititori ai blogului. 2500 de RON poate fi o sumă mică pentru noi, dar este inaccesibilă pentru Gabriela şi cei care o au în grijă.

Lista competiţiilor sportive la care urmează să participe, precum şi cantonamentele necesare pregătirii:

  • Cantonament de pregătire, Eforie Sud, 12-17 august 2013, 600 RON
  • Cupa Atemi, Constanţa 24-25 august 2013, 300 RON
  • Campionatul European de Karate, Italia, Veneţia, 27-29 septembrie 2013, 1200 RON
  • Cupa României, Bucureşti, 29 septembrie 2013, 100 RON
  • Campionatul Naţional de Goju-Ryu, Bucureşti, 20 octombrie 2013, 100 RON

Cupe si diplomeDe asemenea, pentru fiecare antrenament lunar trebuie achitată o taxă în cuantum de 70 de lei, cu un total de 420 de lei pentru restul anului 2013.

Cei care doresc să pună o cărămidă pentru construirea visului ei pot dona în contul Asociaţiei Young Initiative cu mențiunea „Donație Georgiana Karate”:

Cont RON – RO88RNCB0075115267840001 (BCR)
Cont EURO – RO34RNCB0075115267840003 (BCR); SWIFT: RNCBROBU

Donațiile pot fi efecuate și online cu cardul, cu ajutorul platformei securizate PayPal (nu este necesar cont PayPal), la link-ul acesta .

Cu această ocazie Asociația Young Initiative lansează Fondul pentru Educația Copiilor Instituționalizați, sumele strânse fiind destinate sprijinirii copiilor talentați din centrele de plasament.

Peste 10 ani, Georgiana-Gabriela speră că va fi campioană mondială şi că va avea o sală de karate unde să antreneze la rândul ei copii. O poți ajuta să ajungă mai aproape de visul ei sprijinind-o să participe la concursurile care îi pot schimba viața.

Donații primite: 340 / 2720 lei (12,5%)

Contribuția ta poate fi un sprijin important!

 

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] a afla întregul parcurs al Georgianei, intraţi pe Blogunteer. Tot aici puteţi descoperi şi lista costurile pregătirii ei pentru campionatul din Italia şi […]

Posteaza un comentariu