Aparent, da, se poate trăi și așa, atunci când ai alături de tine oameni care îți transmit energie pozitivă și care sunt pregătiți să danseze, să cânte, să râdă cu tine și să explorați împreună pădurile din Munții Gutâi.
“Dar totuși, cum poți să stai o săptămâna fără Facebook sau Instagram?” probabil că se întreabă unii dintre voi. Simplu, totul începe cu focul de tabără, unde ne strângem toți, unde împărtășim cu ceilalți ce vrem să oferim de-a lungul taberei și unde încep să se formeze prietenii de lungă durată.
“Să dansez și să stau la un foc de tabără cu niște persoane pe care nu le-am mai văzut în viața mea… tipul sigur nu are idee ce vorbește”… Poate că așa pare la început, dar după ce încerci alături de ceilalți să construiești cea mai mare piramidă din bețe fără să vorbești, după ce te lași ghidat de cel de lângă tine în timp ce cari un pahar cu apă și ești legat la ochi într-un traseu cu obstacole sau după ce mergi pe un cordon elastic suspendat, unde singurul lucru de care te poți ajuta este persoana din fața ta, lucrurile nu mai stau chiar așa deoarece odată cu fiecare activitate începi să ai încredere din ce în ce mai mult în cel de lângă tine.
După o săptămână în care ne-am distrat, am stat până târziu în noapte să socializăm, am învățat să lucrăm în echipă, am învățat să ne descurcăm în natură, pot spune că aș putea să mă despart ușor de Instagram, Facebook, Snapchat și celelalte… Și nu sunt singurul.
”A fost o experiență unică, mă bucur ca am putut participa, am adunat multe cunoștințe noi, m-a ajutat să mă deschid mai mult, să mă descopăr și să fiu mult mai creativă. Nu aș schimba nimic. Mi-au plăcut mult activitățile organizate în aer liber.”
-Carla-
”Tabăra a fost extraordinară. Nu doar că m-am distrat si mi-am făcut prieteni noi, dar am și invățat multe lucruri prin facilitarea și participarea la anumite activități non-formale. Deși știam unele “jocuri” din anii trecuți de voluntariat, de fiecare dată când particip învăț ceva nou datorită celorlalți. Ce aș schimba… Probabil aș adăuga încă 2 săptamâni deoarece nu am avut timp să interacționez suficient cu câțiva participanți. Cel mai mult mi-a plăcut să facilitez o activitate pentru tineri. Deși am mai facilitat activități similare pentru copii în taberele YMCA nu e la fel…E chiar mai ușor.”
-Cristi-
“O tabără ca cea de mai sus pare interesantă, mi-ar plăcea să particip, dar totuși, cine a organizat-o?“ Ei bine, această tabără a fost organizată de YMCA România. YMCA România are ca scop dezvoltarea societății contemporane prin formarea pozitivă a tinerilor, pentru a consolida comunitatea, în acord cu principiile democrației și drepturilor omului.
De ce să mergem într-o tabără YMCA?
- nu numai că faci cunoștință cu oameni noi, dar ai și ocazia potrivită pentru a-ți face prieteni;
- mereu este ceva nou de învățat despre un anumit subiect sau chiar despre tine însuți;
- găsești tineri care au aceleași înclinații ca tine;
- fiecare activitate te ajută să te dezvolți personal, să-ți învingi temerile;
- voluntariatul te maturizează;
- înveți din plăcere anumite lucruri datorită educației nonformale.
“Ok, mi-ai spus cât de interesantă este o tabără organizată de YMCA România, am văzut și opinia celorlalți, dar care este opinia ta? Cu ce ai rămas tu după această tabără?”
Aceasta este tabăra în care m-am deschis cel mai mult, m-am destins. Am învățat că nimic nu se compară cu coordonarea și cu comunicarea într-o echipă. Am avut plăcerea de a sărbători o voluntară care a împlinit 18 ani. Am învățat să-mi accept greșelile și să mă gândesc de 2 ori înainte să fac anumite alegeri. Mi-am depășit cea mai mare frică: vorbitul în public. Sprijinul și mediul încurajator în care mă aflam m-au făcut să-mi găsesc curajul de a-mi face noi prieteni și de a vorbi în fața unei mulțimi, fără să-mi fie teamă că aș putea fi judecat de cei din jur. A fost o experiență unică, aș mai participa cu mare drag la tabere asemănătoare.
*Articol redactat de Vlăduț Ene, participant în proiectul ”BaseCamp – leadership în programe de tabără” și voluntar al Asociației Young Initiative.