7 zile în munți fără semnal, internet 4G și magazine de orice fel? Un test intens pentru dependenții de viață urbană. Și ce pui în loc? O locație frumoasă cu păduri, oameni primitori și un hamac ”cu vedere verde”. Și cel mai important, 25 de tineri cu multă creativitate, entuziasm și energie de schimbare. Iată povestea unei tabere de succes.
”Împreună pentru comunitate! Dezvoltarea de competențe specifice pentru tinerii voluntari în tabere” – cursul de formare care ne-a trimis pe toți la Izvoarele, în județul Maramureș, a fost organizat de YMCA România, cu sprijinul Asociației Young Initiative și Student Plus, în perioada 7-13 august.
O săptămână plină de inspirație, cu activități care ne-au testat limitele, ne-au dat curaj și încredere. Teamwork, încredere și colaborare au fost cuvintele cheie ale proiectului.
Ce-am făcut?
Muuulte… Am învățat să ne bazăm unul pe celălalt, trecând 2 câte 2, pe coordoane elastice suspendate, ne-am exersat creativitatea filmând și montând video-uri pe tematici specifice, am creat programe de tabără și punți de comunicare între noi exersând diverse jocuri de cunoaștere și metode nonformale.
Am explorat pădurile din munții Gutâi, în plimbări și discuții lungi, am cântat în jurul focului de tabără, sărbătorind Ziua Internațională a Tineretului în spiritul toleranței, comunicării și deschiderii față de tot ceea ce este inovator.
YMCA România organizează tabere pentru copii și tineri din anul 2013, împreună cu câteva organizații locale. Proiecte naționale și internaționale care să aducă împreună tineri din țările europene – atât pentru a avea un schimb de idei și un proces de învățare pe diferite tematici, dar și pentru cursuri de formare – sunt implementate din anul 2007, 1 sau 2 pe an.
Alina Pop, director executiv YMCA, consideră că genul acesta de proiecte pot fi life changing pentru tineri.
”Categoric putem vorbi de o experiență life changing pentru copiii și tinerii care participă în astfel de tabere. În cadrul taberelor noastre, toate activitățile și întreg contextul creat pornesc de la valorile organizației: grija față de tine și pentru cei din jur, respect, onestitate, responsabilitate, credință și încredere. Aceste concepte sunt laitmotivul acțiunilor și modului de viață din cadrul taberelor. Copiii și tinerii pe lângă faptul că își dezvoltă anumite competențe, învață să devină autonomi, să socializeze cu cei de vârsta lor, să reflecteze asupra experiențelor trăite, să își depășească limitele, să devină încrezători în forțele proprii, le crește stima de sine și își descoperă valențe multiple ale potențialului lor.
Când tinerii sau părinții acestora vin și ne spun că urmare a programului nostru, copilul lor este schimbat în comportament, este mult mai atent la cei din jur, comunică asertiv, îi pasă de ceilalți, are inițiativă, își exprimă ideile și opiniile, își doreste să devina voluntar și să servească la rândul lui comunitatea, ne dă forța și motivația de a continua să educăm, să transformăm vieți, să oferim alternative sănătoase pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor din România, să facem acel “empowerment” al tinerei generații.”
Și pentru că această tabără a fost despre și pentru ei, o parte dintre participanți descriu experiența, transmițând în același timp și un mesaj pro-voluntariat. Testimonialele lor cuprind răspunsurile la 4 întrebări: Cum ați descrie în doar 3 cuvinte tabăra de la Izvoarele?; Cum v-a schimbat pe voi această experiență?; De ce ar trebui să participe și alți tineri la astfel de proiecte? și De ce voluntariat?
Andreea, 20.
Provocări- emoții – oameni faini.
Mi-a reamintit puțin de ce am anumite convingeri și anumite vise, mi-a dat curaj în plus pentru alte proiecte viitoare, m-a făcut să ies din zona mea de confort și să realizez ce fac bine și ce nu.
Te ajută să te dezvolți pe plan personal, să cunoști oameni cu interese și convingeri asemănătoare cu ale tale, să ieși din rutină, să înveți multe lucruri și nu în ultimul rând, pentru că te vei distra cu siguranță măcar puțin.
Societate nu înseamna doar eu, tu, el, societatea înseamnă noi. Voluntariatul are puterea de a-ți schimba viața și prin voluntariat tu ai puterea de a schimba viața altora.
Andrei, 17.
Viitorul taberelor naționale
Experiența m-a transformat în mod pozitiv, dezvoltându-mi competențele în organizarea unei tabere pentru copii.
Tinerii trebuie să se orienteze spre astfel de proiecte deoarece te scot din zona de comfort și îți testează adaptabilitatea la diverse situații.
Am ales voluntariatul deoarece simțeam nevoia de o schimbare, simțeam nevoia să cunosc persoane în care pot avea încredere, simțeam că nu reușesc să mă bucur de viață la capacitate maximă. Voluntariatul m-a ajutat să ating multe scopuri pe care mi le-am impus, la care nici nu mă gândeam că le voi atinge. Iubesc voluntariatul!
Bogdan, 18.
Inovativă – călduroasă – folositoare.
Mi-a arătat perspective noi asupra mea și asupra metodelor de educare a tinerilor.
Îi vor ajuta în dezvoltarea lor personală, oferă foarte multe metode noi de învățare și de interacțiune între oameni.
Voluntariatul e fun. Oamenii sunt prietenoși și toți vrem sa fim acolo!
Cristi, 19.
Familie – cooperare – dezvoltare.
Am învățat că toate ideile trebuie ascultate, că sfaturile pot crea o conexiune cu o altă persoană și că niciun răspuns nu este greșit în activitățile non-formale.
Acest gen de activități pot să îi împingă peste limite și doar așa poți să evoluezi. Orice competență poate fi imbunătățită prin exercițiu. Esențial este să identifici și să accepți problemele, iar cu timpul vei evolua și ușile se vor deschide din toate direcțiile.
Laura, 16.
Youth – inițiativă – relaxare.
Am învățat că noi, tinerii, chiar suntem ascultați iar ideile și initiațiva noastră de a face lucruri mărețe este posibilă, mai ales prin munca în echipă. Dacă la școală suntem învățați să tăcem și să ascultăm, aici am învățat să ne exprimăm opinia personală pentru că “nicio părere nu e greșită.”
Tinerii ar trebui să participe la astfel de proiecte pentru că ne “dau aripi” spre noi orizonturi, ne dezvoltăm anumite aptitudini sociale și de comunicare iar cel mai important, avem ocazia să ne facem vocea auzită.
De ce nu? 🙂 Voluntariatul este un mod de dezvoltare personală. Oferi fără să aștepți nimic în schimb. Cel mai frumos lucru e că răsplată tot vine, fie că îți faci o groază de prieteni, ieși puțin din rutina zilnică sau ai ocazia să participi la proiecte precum acesta. Să nu vă asteptați însă la ceva material, cel mai bun lucru pe care îl veți primi înapoi este sentimentul de împlinire. Voluntarii sunt eroii nevăzuți ai comunității.
Larisa, 17.
Leadership – amuzantă- învățare.
M-a ajutat să îmi dau seama care sunt prioritățile în viața mea și cum să îmi ocup timpul mult mai eficient.
O astfel de experiență te ajută în viitor, îți oferă noi oportunități și este benefică pentru cunoașterea de sine.
În ceea ce mă privește, am ales să fac voluntariat pentru că îmi place să ajut oamenii din jur și pentru că această experiență mă va ajuta, cu siguranță, în viitor.