Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Iulia Grosu On August - 13 - 2014

Sunt peste 10 ani de când Fundația PACT sprijină dezvoltarea organizațiilor comunitare și a societății civile din sudul României. Oamenii care trăiesc în zonele rurale și orașele mici din această regiune sunt spijiniți să fie activi, să își dezvolte aptitudinile antreprenoriale și să găsească soluții la problemele comunității lor. Eforturile fundației au însemnat, până acum, peste 150 de parteneriate create, 95 de proiecte comunitare finanțate și 107 comunități implicate.

Despre proiectele fundației dar și despre voluntariatul în lumea satului românesc, am stat de vorbă cu Simona Petrică, reprezentant PACT.

PACT desfăşoară numeroase proiecte şi pentru fiecare dintre acestea am putea scrie un întreg articol. Întrucât spaţiul este limitat, vă rugăm să alegeți un proiect pe care îl consideraţi mai special şi să ne povestiţi despre el.

PACT_in_comunitati2În 2012, am lansat PACT pentru COMUNITATE, programul nostru central prin care ne dorim să răspundem rapid nevoilor pe care le au comunitățile mici din sudul României. Practic, sprijinim printr-o finanțare oamenii cu inițiativă din satele și orașele cu până în 30.000 de locuitori și le oferim instruire, consultanță și facilitare să își pună în practică proiecte. Prin aceste instrumente, aceștia reușesc să rezolve problemele locale semnalate chiar de ei și mobilizează alți membri din comunitate pentru a-și îmbunătăți viața.

Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care comunitatea se confruntă, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială.

De când s-a lansat programul, s-au născut și au ieșit la suprafață povești frumoase. De exemplu, așa a început doamna Rodica Ciutureanu din Bârca, jud. Dolj, prima croitorie din comună în mai 2012.

Asociaţia Moara de Hârtie a fost înfiinţată în comuna Comana, în ianuarie 2012 și a dezvoltat o afacere de reciclare creativă a hârtiei prin realizarea de brichete din hârtie şi resturi vegetale ca alternativă la combustibili solizi mai puţin prietenoşi cu mediul care se folosesc în zonele rurale de la noi.

Credem în puterea oamenilor de a face ceva pentru comunitatea lor, iar schimbarea vine atunci când toată lumea se mobilizează voluntar. De aceea, finanțăm proiecte ce țin de dezvoltare comunitară, economie socială și de înființarea de noi organizații comunitare.

Prin PACT pentru COMUNITATE (www.pactpentrucomunitate.ro) susținem genul acesta de oameni și ne dorim să sprjinim cât mai multe proiecte inițiate de ei.

Activitatea PACT este dedicată sprijinirii satelor din sudul României. De ce aţi ales tocmai această zonă?

PACT_in_comunitati3Lucrăm de aproape 8 ani în Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Sud-Estul țării pentru că există mult potențial al oamenilor și al locurilor. În plus, în comunitățile mici ONG-urile nu prea există, iar noi facem dezvoltare comunitară susținând înființarea de organizații comunitare. Este un aspect ce ne motivează să lucrăm în această zonă.

Un alt aspect pentru care lucrăm doar în sud ține de proximitate. Pentru noi este important ca organizațiile și comunitățile pe care le susținem să aibă contact unele cu altele și atunci proximitatea geografică contează.

Sudul are o atmosferă aparte, este un fel de Cenușăreasă. Este adevărat că oamenii nu se mobilizează așa de repede ca cei din Ardeal și nici nu există zone preferate de turiști cum se întâmplă în Moldova.

Dar noi credem că sudul are multe de oferit și a început să se vadă asta. Urmăriți campania #romaniaseschimba.

În decursul proiectelor derulate aţi descoperit un potenţial neexploatat al acestei regiuni care merită pus în valoare?

Sunt multe proiecte pe care le-am implementat de-a lungul anilor. Toate au pornit de la nevoile oamenilor, nu de la ce ar trebui să fie pus în valoare. Însă, din experiența de pe teren, ştim că interesul membrilor comunităților rurale pentru păstrarea moștenirii culturale este în creștere. Ei conștientizează că identitatea culturală, în strânsă legătură cu capitalul social al unei comunități şi cu identitatea socială a membrilor, influențează în mare măsură capacitatea comunității.

Cu cât o comunitate își valorizează mai mult istoria, tradițiile și obiceiurile, cu cât consumul de cultură și educație este mai ridicat, cu atât sunt create relații mai puternice între membrii comunității, dar și cu factorii externi care pot influența comunitatea.

Apoi, credem că fiecare comunitate își dorește să își pună în valoare copiii și tinerii. De exemplu, în Valea Argovei, s-a amenajat Casa Satului și în ea se desfășoară activități socio-educative. Copii între 7 şi 12 ani şi tineri între 13 şi 30 de ani fac cursuri de calculatoare, se uită la filme, joacă rummy, șah sau tenis de masă.

Cum decurge colaborarea cu autorităţile locale şi centrale? Aţi reuşit să implementaţi măsuri concrete care să îmbunătăţească viaţa oamenilor din zonele rurale?

PACT_in_comunitati1PACT nu lucrează direct cu autoritățile locale. Din contră, lucrăm cu online casino oamenii din comunități pentru a avea ei o relație cât mai bună cu autoritățile. Ei acționează direct, iar când este nevoie, noi îi sprijinim.

La nivel central, dacă vorbim de implementarea unor măsuri concrete care să îmbunătățească viața oamenilor cu care lucrăm, am putea să menționăm că avem o strategie de advocacy.

Prin strategia de advocacy ne-am propus să învățăm oamenii din comunități cum să își ceară mai bine drepturile de la autoritățile locale. Apoi, să influențăm la nivel național politici și legislația ce le afectează viața sau programele de finanțare pentru că încă nu sunt flexibile sau adaptate la nevoile reale ale comunităților.

Cum este perceput voluntariatul în lumea satului?

În toate proiectele pe care PACT le desfășoară în comunitățile din sudul României, oamenii se implică voluntar. Sunt deschiși și au tot felul de idei când au pe cineva care să îi susțină și să le ofere la început informațiile de care au nevoie.

“Eternitatea s-a născut la sat” spunea Lucian Blaga. Care mai este portretul clasic al beneficiarului proiectelor PACT – românul din zona rurală?

Nu credem că există un portret clasic al românului din zona rurală. Fiecare zonă are un specific, oamenii sunt diferiți și asta valorizăm. Aflăm mereu povești frumoase despre oamenii și despre locurile în care mergem. E adevărat că sunt multe probleme cu care se confruntă românii din zonele rurale, dar fiecare comunitate are oameni cu inițiativă, care încet se adună, învață să își identifice nevoile, să le prioritizeze și să găsească soluții.

Este un proces de lungă durată, dar atunci când apar rezultatele ne bucurăm. Și noi și ei. Ne bucurăm că se poate, că schimbarea apare atunci când facem lucruri împreună.

Dacă ar fi să întocmiţi un top 3 al celor mai importante realizări ale fundației, care ar fi acestea?

PACT_retrospctiva_activitatiÎn 2012, am lansat programul PACT pentru COMUNITATE și ne bucurăm că am reușit până în prezent să acordăm finanțări pentru 9 inițiative de antreprenoriat social, 15 proiecte comunitare și pentru 2 grupuri de inițiativă. Suma totală acordată a fost 260.000 RON.

O altă realizare importantă ar fi că ne-am dublat echipa în ultimii doi ani și ne-am refăcut planul strategic. Toate acestea ne ajută să avem un impact mai mare în comunitățile în care lucrăm.

A treia realizare se leagă de ambele de mai sus pentru că în jurul fundației s-au adunat mulți oameni dedicați, care au devenit apropiați de ceea ce facem. Voluntari, beneficiari, donatori, specialiști în diferite domenii își dedică timpul, experiența și resursele pentru ceea ce facem. Credem că este cea mai mare realizare pentru că fără oamenii din jurul nostru nu am putea schimba atâtea lucruri și le mulțumim. Le mulțumim mult!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu