Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On January - 21 - 2013

„Niciun copil din India nu va fi privat de educaţie din cauza foamei”.

Aceasta este viziunea Fundaţiei Akshaya Patra care hrăneşte în fiecare zi 1,3 milioane de copii.

akshayapatra posterTotul a început, într-un sat de lângă Calcutta, cu o poveste tristă dar plină de compasiune. Uitându-se într-o zi pe fereastră, fondatorul A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada a văzut un grup de copii încăierându-se cu o haită de câini maidanezi pentru câteva resturi de mâncare. De aici a venit determinarea ca niciun copil, pe o rază de zece mile de centrul fundaţiei, să nu meargă flămând la şcoală.

În iunie 2000, fundaţia a demarat un program de mese de prânz de care au beneficiat 1500 de copii din 5 şcoli de stat. În doar câteva săptămâni, sute de profesori şi-au exprimat dorinţa de a înscrie şcolile lor în acest program. Necesitatea unei astfel de iniţiative a determinat Curtea Supremă de Justiţie din India să emită o decizie privind distribuirea unei mese de prânz în toate şcolile de stat din ţară.

Prin parteneriatul cu guvernul Indiei, cu instituţii de stat, dar şi datorită ajutorului primit din partea miilor de sponsori, programul fundaţiei a devenit în zece ani unul dintre cele mai mari şi mai inovative de acest tip din lume, iar 1,3 milioane de copii beneficiază în acest moment de o masă caldă la prânz. Pentru mulţi dintre ei, aceasta este singura masă completă pe acea zi. „Vin la şcoală flămândă în fiecare zi pentru că mănânc foarte puţin acasă. Îmi place la nebunie varietatea de mâncare din mesele Akshaya Patra spune Behera, o elevă de clasa a treia al cărei tată lucrează în construcţii, iar mama vinde peşte la piaţă pentru a-şi putea creşte cei 9 copii.

De asemenea, în zonele în care Akshaya Patra activează, procentul de înscriere la şcoală a crescut cu 41%, iar rata de abandon şcolar s-a redus. Eforturile fundaţiei de a-i trimite pe copii la şcoală prin eradicarea foamei a contribuit şi la respectarea dreptului fiecărui copil de a avea acces la educaţie.

Hrană este pregătită în două tipuri de bucătării: centralizate şi descentralizate. Bucătăriile centralizate sunt construite în cadrul regiunilor şi permit bucatarie centralizataproducţia de masă, cu echipamente mecanizate, în timp şi în condiţii de maximă igienă a peste 100000 de porţii de hrană pe zi. În zonele cu un teren
dificil, în care o astfel de infrastructură nu este fezabilă, hrana este pregătită în bucătării descentralizate de către grupuri de femei instruite să gătească sănătos, respectând standardele de igienă. Întregul proces este eficient în materie de costuri, dar aduce şi beneficii în ceea ce priveşte rata de angajare în rândul femeilor şi independenţa financiară a acestora.

Alături de acest program hrană pentru educaţie, fundaţia derulează şi alte programe de hrănire pentru diverse instituţii şi categorii sociale:

• femei însărcinate şi lăuze
• şcoli speciale
• copii fugari
• persoane vârstnice instituţionalizate
• oameni ai străzii

copii Akshaya PatraFundaţia Akshaya Patra este un exemplu elocvent care ne arată cât de mult se poate realiza prin colaborarea sectorului public, privat şi a societăţii civile: efiecienţă în materie de costuri şi furnizarea de servicii de înaltă calitate pe o scară largă.
Harvard Business School a realizat un studiu de caz pe modelul fundaţiei de management precis al timpului, iar Forumul Economic Mondial i-a invitat să-şi împărtăşească expertiza în Programul Foamete în Africa.

Visul Akshaya Patra este ca până în 2020 să hrănească 5 de milioane de copii!

Le urăm mult succes şi ne dorim să reuşească!

Fotografii şi informaţii:
www.akshayapatra.org , www.wikipedia.orghttp://www.facebook.com/TheAkshayapatraFoundation

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu