Ministrul delegat pentru dialog social a invitat ONG-urile să participe la un proces consultativ pe mai multe teme cu impact social pentru România.
10 grupuri de lucru consultative vor avea loc în săptămâna 7-10 iulie pe subiecte precum democrație participativă și drepturile omului, economie socială, cultură sau absorbția fondurilor europene.
În cursul zilei de astăzi, echipa Blogunteer a participat la grupul de lucru pe educație, tineret și voluntariat.
Aproximativ 30 de reprezentanți ai ONG-urilor au participat la această întâlnire la care au fost prezenţi Aurelia Cristea- ministrul pentru dialog social, Corneliu Vișoianu, consilierul Primului Ministru și secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Cristian Cosmin. Timp de aproximativ 2 ore, participanţii au expus problemele cu care se confruntă, precum şi necesitatea aprobării sau modificării de către Guvern a cadrului legislativ în domeniu.
Sinteza discuţiilor:
Florin Manole, consilier al Ministrului pentru Dialog Social şi manager al acestui proiect de consultări cu societatea civilă:
Procesul de consultare va avea 4 etape:
- centralizare a problemelor semnalate de participanţi;
- încercarea de a le remedia de către autorităţi;
- o nouă săptămână de dialog centrată de această dată pe soluţii;
- un Forum al ONG-urilor la care să ia parte reprezentanţi din mai multe instituţii publice.
Cristian Cosmin, secretar de stat Ministerul Tineretului şi Sportului: în cadrul ministerului există un grup de dialog deschis cu tineri şi studenţi, organizat 1 dată pe lună.
Radu Vişan, Asociaţia altFEL: de ce modifică Guvernul o lege organică printr-o Ordonanţă de Urgenţă fără a consulta societatea civilă?
Ionica Tarău, Asociaţia 1 iunie 2011 – Centrul de Pregărire pentru o Viaţă Independentă în Limbaj Mimico-Gestual Buzău: profesorii care predau în şcoli speciale trebuia să aibă specializare în limbaj mimico-gestual, iar tinerii hipoacuzici să beneficieze, în toate judeţele, de activităţi sportive gratuite, pe modelul celui implementat la Buzău.
Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România: avem nevoie de o lege a stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Loredana Urzică, Uniunea Studenţilor din România: Strategia Naţională pentru Tineret 2014-2020 trebuie cu adevărat asumată de către Guvern.
Cristi Popescu -Alianța Națională a Organizațiilor Studențești: a exprimat o serie de nemulțumiri legate de OUG 49/2014: mandatele rectorilor sunt nelimitate, putând fi generate monopoluri de putere şi abuzuri; doctoratele la frecvenţă redusă vor afecta grav calitatea procesului de educaţie; problemele legate de universităţile private care vor putea funcţiona după reguli propri fără a respecta legea; cuantumul bursei sociale este insuficient pentru a putea asigura masa, cazarea şi mai ales materialele de studiu ale studentului.
Corina Croitoru, Asociaţia “De-a Arhitectura”: suntem prezenţi în peste 100 de clase la nivel naţional. Specialiştii trebuie să fie mai prezenţi în şcoli, iar elevii să se implice în activităţi extracurriculare. Scopul nu este acela de a-i face arhitecţi ci buni cetăţeni.
Emilian Colceru, Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Responsabilizare Civică: în şcoli nu se face educaţie civică.
Ana Maria Suciu, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală: există o singură materie opţională în programa şcolară- educaţie pentru sănătate. Este insuficientă şi are loc în foarte puţine şcoli. Educaţia contraceptivă ar trebui să fie materie obligatorie.
Miruna Maier, Transparency International Romania: tinerii au o atitudine extrem de îngăduitoare faţă de fenomenul corupţiei; etica ar trebui studiată nu doar la facultatea de filozofie, ci chiar din clasa a V-a.
Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ: avem nevoie de o educaţie bazată pe competenţe; noi, angajatorii nu avem ce face cu absolvenţii sistemului de educaţie românesc; studierea în şcoală a antreprenoriatului este vitală;
Oana Moşoiu, Universitatea din Bucureşti: am participat la foarte multe grupuri de lucru şi ne simţim înşelaţi pentru că nu se întâmplă nimic; trebuie să se schimbe ceva la nivelul autorităţilor; avem nevoie de un nou sistem de educaţie şi de lucrători de tineret în comunităţi.
Oana Rusu, Asociaţia Little People: un copil bolnav de cancer este privat de educaţie pe perioada cât face tratamentul, mai exact pentru o perioadă de minimum şase luni.
Daniela Bololoi, Asociaţia Help Autism: din 2010 există o lege a autismului pentru care nu există nici până acum norme de aplicare.
În următoarele zile, vor avea loc trei noi grupuri de lucru consultative:
- pentru sănătate: 9 iulie, ora 15:00
- pentru dezvoltare urbană şi patrimoniu construit: 10 iulie, ora 10:00
- pentru cultură şi culte: 10 iulie, ora 13:00.
Scopul întregului demers este de a stimula dialogul civic şi de a-l transforma într-un instrument funcţional şi eficient în elaborarea de politici publice.