Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Amalia Oană On July - 11 - 2014

Studenţii nu iau pauză nici în lunile de vară, pregătind tinerilor din clasele a X-a şi a XI-a, experienţe de neuitat în cadrul programului Universităţi de Vară pentru Elevi. Iniţiativa, aparţinând Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi dezvoltată alături de Consiliul Naţional al Elevilor, reprezintă cel mai amplu program naţional de promovare a unei alegeri informate şi corecte a studiilor universitare de către elevii din România.

Organizat sub sloganul “Noi învăţăm în România”, proiectul urmăreşte participarea a 1000 de elevi la toate activităţile tipice vieţii studenţeşti: cursuri, seminarii, laboratoare, traininguri, examene, educaţie nonformală şi activităţi sociale. În urma acestei experienţe, elevii sunt mult mai pregătiţi să îşi aleagă specializarea şi facultatea potrivită pentru ei.

Organizaţiile studenţeşti din 10 centre universitare pregătesc o gamă variată de specializări pentru a le oferi tinerilor o imagine concretă asupra domeniului pe care doresc să-l studieze.

Astfel, Universităţile de Vară sunt o alegere potrivită atât pentru elevii talentaţi în artă şi design, cât şi pentru cei preocupaţi de economie, drept sau inginerie.

pizap.com14050081926301

De asemenea, programul este unul accesibil pentru toţi tinerii deoarece se desfăşoară în centre universitare din întreaga ţară: Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Suceava, Constanţa, Alba-Iulia, Oradea şi Timişoara.

Peste 2000 de elevi au absolvit până acum cursurile „Junior Summer University”, fiind prima iniţiativă de succes dezvoltată de Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Totodată, „West Summer University” a devenit deja un proiect tradiţional al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest, Timişoara.

Proiectul Universităţi de Vară pentru Elevi a apărut ca urmare a unui studiu îngrijorător referitor la scăderea drastică a numărului de studenţi din România.

universitati-de-vara-pentru-elevi-26246În anul 2011, rata abandonului şcolar universitar era de aproximativ 50%, conform unui raport al Ministerului Educaţiei. De asemenea, ţara noastră se află pe penultima poziţie în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul tinerilor care au absolvit studii superioare, conform Comisiei Europene.

În acest sens, scopul programului UVE este de a-i informa pe tineri cu privire la posibilităţile de continuare a studiilor şi totodată, de a asigura o tranziţie oportună dinspre învăţământul liceal la cel universitar.

De ce să participi la Universităţile de Vară pentru Elevi?

 • UVE reprezintă singurul program naţional care îţi va oferi informaţii clare cu privire la posibilităţile educaţionale după absolvirea liceului.
 • Vei avea parte de o experienţă inedită, plină cu activităţi specifice vieţii studenţeşti.
 • Îţi vei îmbunătăţi abilităţile de comunicare, vei avea mai mult curaj să acţionezi şi să iei decizii.
 • Vei face parte dintr-o echipă şi vei descoperi cum reuşesc studenţii să îmbine examenele, cursurile si seminariile cu activităţile de voluntariat din cadrul organizaţiilor dedicate acestora.
 • Vei lega noi prietenii, atât cu tinerii care se ocupă de proiect, cât şi cu alţi elevi din întreaga ţară.

pizap.com14050073362791

Rezultatele nu au întârziat să apară,  proiectul fiind premiat cu locul I la categoria educaţie în cadrul ediţiei din acest an a Galei Societăţii Civile. De asemenea, opiniile participanţilor din anii precedenţi evidenţiază încă o dată utilitatea şi beneficiile acestuia:

Pentru mine, Junior Summer University a fost o experienţă cu totul unică. Am socializat, am format prietenii noi şi mi-am confirmat încă o dată că alegerea mea pentru facultate este potrivită. Cele două săptămâni petrecute la JSU au trecut mult prea repede şi mi-aş fi dorit să nu se mai termine. Am văzut cum este să fii student şi încă best online casino de atunci, aştept să fiu studentă în adevăratul sens al cuvântului. Recomand tuturor să se înscrie la aceste şcoli de vară, cu siguranţă nu veţi regreta!...”(Roxana Negru, participantă la facultatea de chimie – Junior Summer University, Cluj-Napoca)

Universitatea de Vară pentru elevi a fost cea mai frumoasă experienţă de care am avut parte până acum. M-a ajutat să mă informez despre cum arată viaţa de student, cum se desfăşoară atât cursurile, cât şi examenele.Cred că cel mai important lucru e că, cei care am participat la UVE, suntem cu un pas înaintea celorlalţi colegi ai noştri, deoarece avem o idee mult mai clară în ceea ce priveşte studenţia şi ce presupune aceasta.Am aflat că şi în România poţi beneficia de o educaţie superioară calitativă, în ciuda tuturor opiniilor care se împart, în neştiinţă de cauză…”(Diana Hrab, participantă la facultatea de psihologie – SummerIS, Iaşi)

971363_534366909962859_2048187507_nÎnscrierile în programul UVE 2014 se apropie de termenul limită, universităţile pregătind ultimele detalii pentru a le oferi tinerilor liceeni un mediu optim pentru dezvoltarea lor personală. Calendarul proiectului cuprinde:

 • “Maritime Summer University”- Universitatea Maritimă Constanţa (25 iulie-3 august)
 • “Economic Summer College”- Academia de Studii Economice din București (3 august-15 august)
 • “Universități de vară pentru Elevi în București”- Universitatea din Bucureşti (16-29 august)
 • “Summer Galaţi University”- Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (21-27 iulie)
 • “SummerIS”- Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi (17-27 iulie)
 • “Tîrgu Mureş Junior Medical Summer University”- Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş (13-20 iulie)
 • “Universitatea de Vară-Carolina Alba Iulia”- Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (14-25 iulie)
 • “Universitatea de Vară Suceava”- Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (21-27 iulie) 
 • “Junior Summer University”- Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (17-31 iulie)
 • “Arts Summer University”- Universitatea de Artă şi Design Cluj Napoca (2-17 iulie)
 • “Junior Summer MedSchool”- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca (17-30 iulie)
 • “Engineering Summer University”- Universitatea Tehnică din Cluj Napoca(14-24 iulie)
 • “Oradea Summer University”- Universitatea din Oradea (17-30 iulie)
 • “West Summer University”- Universitatea de Vest din Timişoara(23 iulie-6 august)

Foto credit: SummerIS, Junior Summer University Cluj Napoca, West Summer University Timisoara, Universităţi de Vară în Bucureşti.

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu