Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Iulia Grosu On April - 17 - 2014

În cadrul Volunteers Fest am participat la o prezentare pe care nu o puteam trece cu vederea. Este vorba despre oportunitățile de voluntariat în cadrul celui mai important eveniment cultural din România, Festivalul Enescu. Miriam Maria și Alex Mija, doi dintre organizatorii evenimentului, ne-au introdus în culisele festivalului și ne-au prezentat câteva aspecte inedite din munca voluntarilor implicaţi.  La sfârșitul workshop-ului, voluntarii din sală erau nu doar încântaţi, dar şi dornici să se implice la ediţia viitoare. Şi asta datorită entuziasmului celor doi tineri care au reușit să ne transmită și nouă ceva din atmosfera magică în care se lucrează la organizarea acestui eveniment.

Enescu 2Pentru cele peste 150 de evenimente pe care le-a găzduit ediţia din 2013 a Festivalului Enescu, voluntarii au realizat activităţi dintre cele mai diverse: traduceri, însoţirea şi îndrumarea delegaţiilor de artişti, înmânarea buchetelor de flori la sfârşitul spectacolelor sau transportul instrumentelor muzicale. Desfăşurarea a fost şi de această dată fără cusur şi datorită zecilor de voluntari care au oferit asistenţă personală participanţilor şi suport personalului organizatoric.
Întâmplări care vorbesc de la sine

Voluntarii care s-au implicat au avut parte de o experienţă unică, având şansa să vadă de aproape concertele şi să fie în preajma unor oameni deosebiţi. Pentru cei mai norocoşi dintre ei, festivalul a reprezentat o schimbare majoră în viaţă.

Este şi cazul Mariei, o foarte bună cunoscătoare a limbii portugheze care s-a transformat din voluntar în artist pe scenă. Experienţa ei este legată de spectacolul susţinut de un ansamblu artistic din Portugalia. Din nefericire, una din membrele ansamblului s-a accidentat grav şi nu a mai putut să-și susțină rolul în spectacol. „Nu era un rol important, dar trebuia modificată regia”, îşi aminteşte Alex. Organizatorii români n-au fost la curent cu soluţia aleasă de ansamblu pentru a remedia situaţia. Au avut însă surpriza ca la sfârşitul reprezentaţiei să audă „V-a plăcut cum s-a descurcat Maria?”.  Ansamblul a inclus-o pe Maria în reprezentaţie datorită fluenței în limba portugheză. Înlocuirea a fost înlesnită și de faptul că spectacolul implica măşti şi costume. Rolul Mariei a constat în recitarea unei poezii în portugheză.

O altă întâmplare deosebită este cea legată de o voluntară însoțitoare. Aceasta a fost aleasă de  maestrul pe care-l ghida să-i fie asistentă personală și să locuiască în străinătate.

Beneficii şi oportunităţi

În ceea ce priveşte beneficiile voluntariatului în cadrul Festivalului Enescu, acestea îi implică nu doar pe voluntari, dar şi pe cei apropiaţi lor:

  • festivalacces la reprezentații pe bază de ecuson; rudele și prietenii pot primi de asemenea invitații la spectacole
  • este un “voluntariat plătit”
  • îţi oferă ocazia de a sta de vorbă cu personalități ale lumii artistice și cu impresarii lor.
  • experiența dobândită este foarte utilă şi apreciată pe viitor.

Din momentul în care sunt selectaţi, voluntarii află şi detalii legate de modul de desfăşurare al evenimentului. Festivalul George Enescu are loc din doi în doi ani, fiind organizat de ARTEXIM,  instituţie subordonată Ministerului Culturii,  finanțată şi din fonduri extrabugetare. O scurtă privire în culisele festivalului, ne arată şi principalele departamente organizatorice:

  1.  Contractele artiștilor sunt responsabilitatea angajaților permanenți ARTEXIM. Aceştia negociază şi stabilesc onorariile, cazarea, transportul și diverse alte servicii.
  2. Transportul internațional și local. La ediţia trecută, festivalul a beneficiat de zece autoturisme (pentru transport local) asigurate de Dacia și șase autocare ( pentru transportul orchestrelor, ansamblurilor mari şi instrumentelor muzicale ).
  3.  Cazare. În general, se încheie parteneriate cu hoteluri din apropierea sălilor de concerte și de repetiții. La debutul festivalului, membrii departamentului de cazare și însoțitorii sunt detașați la principalele hoteluri.
  4.  Repetiții. Acest departament își desfășoară activitatea cu aproximativ 3 luni înainte de începerea propriu zisă a festivalului. Membrii departamentului primesc de la director un grafic de repetiții în stadiu incipient, pe care îl actualizează ulterior. Tot ei se ocupă și de asigurarea instrumentelor și a altor echipamente care nu pot fi aduse de invitați.
  5. Presa. Departamentul de presă este format dintr-o echipă de aproximativ 5 colaboratori responsabili de planificarea interviurilor și reportajelor cu artiştii prezenţi la festival. Tot ei se ocupă și de acreditarea jurnaliștilor, realizarea  comunicatelor și dosarelor de presă.
  6.  Catering. Asigură masa artiștilor.
  7.  Flori. Tinerele de la acest departament oferă, după terminarea concertului, câte un buchet de flori artiștilor.
  8.  Fotografii. Surprind magia festivalului.
  9.  Însoțitorii. Ghidează artiștii străini pe perioada șederii lor în București.

 Voluntariat la ediţia din 2015

Pentru viitoarea ediţie a Festivalului Enescu, CV-urile se primesc începând cu noiembrie 2014, pe adresa contact@festivalenescu.ro. Cei care aplică trebuie să îndeplinească o serie de criterii:

  •  Cunoașterea cel puțin a unei limbi străine la nivel conversațional (circa 90% din artiștii prezenți la festival sunt străini)Picture1
  •  Disponibilitatea a participa– timp de o lună, cât durează festivalul,  la orice oră din zi și din noapte acolo unde este nevoie de tine.
  •  Seriozitate și respect – în momentul în care ești selectat ți se acordă o mare încredere, pe care trebuie să dovedești că o meriți. Important este să îți îndeplinești toate sarcinile încredințate și să arăți respectul cuvenit tuturor (superiori, colegi, artiști).
  •  Studiile în domeniul muzical nu sunt obligatorii.

Sunt încurajaţi să se înscrie toţi cei care doresc să contribuie la organizarea unui eveniment care construieşte şi promovează o imagine pozitivă a României. Fiind vorba însă de un eveniment atât de important, aceştia trebuie să se ridice la nivelul … magiei unice a Festivalului Enescu.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu