Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On June - 6 - 2013

Pentru sectorul non-profit, grupurile de iniţiativă sau chiar pentru persoanele cu spirit civic, ziua de 3 iunie a marcat un moment special. A fost ziua în care au primit la scenă deschisă aplauze şi aprecieri pentru efortul şi dedicarea lor. Activitatea lor în sprijinul semenilor şi a comunităţii a fost, măcar pentru câteva ore, mai vizibilă şi mai comentată decât aşa- zisele ştiri „senzaţionale” despre oameni şi fapte banale.

Dacă în anul 2012, Gala Societăţii Civile i-a premiat pe cei care „nu au promis nimic dar au făcut foarte mult”, în acest an, organizatorii şi partenerii evenimentului şi-au propus să demonstreze că „şi binele poate fi senzaţional”. 2500 de bolnavi de cancer care beneficiază de îngrijiri paliative, 71 de oameni ai străzii ajutaţi să-şi găsească loc de muncă sau 230.000 de lei donaţi pentru renovarea unei secţii de pediatrie ; acestea nu sunt simple cifre sau statistici, sunt ştiri senzaţionale despre oameni extraordinari şi fapte care chiar contează.
ColajGSC03Cea de a XI-a ediţie a Galei Societăţii Civile a însemnat 220 de proiecte înscrise şi 150 de organizaţii, asociaţii sau persoane fizice. În compania celor două gazde ale evenimentului, Cătălin Ştefănescu şi Mircea Toma, pe scena Operei Naţionale Bucureşti au fost premiaţi oameni şi proiecte care schimbă vieţi şi comunităţi.

Iată-i pe cei despre care merită să vorbim:

Simona Marinescu, Director al Centrului Internaţional ONU/PNUD din Istanbul a primit un premiu special pentru întreaga activitate diplomatică şi recunoaştere adusă României. Este românul cu cea mai înaltă poziţie în Organizaţia Naţiunilor Unite de la Nicolae Titulescu încoace.

Proiectul „Şcoala mea în spital” al Asociaţiei Little People a câştigat Marele Premiu al Galei Societăţii Civile, dar şi premiul I la categoria Educaţie, Învătământ, Cercetare. Copii şi adolescenţi internaţi în şase secţii de oncopediatrie din ţară sunt ajutaţi să ţină pasul cu materiile predate în şcoala, într-o manieră practică şi distractivă. Voluntarii premiaţi, cei care duc şcoala la copii, au ajuns la Gală direct de la spital. Datorită lor, indiferent de greutăţile prin care trec, copii pot face şcoala alături de colegii lor şi astfel nu se simt excluşi din societate. Alex Dima, jurnalist Pro Tv şi membru al juriului spunea că în faţa acestor oameni care se luptă cu realităţile dintr-un spital de oncologie nu doar că se înclină, ci „se face preş”.

Premiul II şi III la secţiunea Educaţie au fost câştigate de proiectele „Zâmbeşte sunt lângă tine” al Asociaţiei Catharsis Braşov, respectiv „Lecţia de prim ajutor” al asociaţiei MaiMultVerde şi „Şcoala de vară Arhipera” a Fundaţiei Soros România.

Proiectul „Tinere Talente” al Fundaţiei Principesa Margareta a României a obţinut Premiul I la secţiunea Artă şi cultură. Tineri artişti talentaţi, proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse sunt ajutaţi să-şi ducă visul mai departe prin acordarea unor burse şi participarea la programe de mentorat.

Pro Istoria Fest” şi „Pentru ce Mergem la Operă” au fost proiectele premiate cu locurile II şi III la această categorie.
ColajGSC04Ştiaţi că Asociaţia Little People România este cea care s-a luptat pentru ca echipa paralimpică a României să participe la Jocurile Olimpice de la Londra şi să aibă condiţii egale de pregătire şi finanţare? „Campionii Paralimpici” este o campanie care a încercat să schimbe percepţia grotească a autorităţilor guvernamentale şi mass media conform căreia paralimpicii sunt nişte anomalii. Eforturile lor au fost răsplătite cu Premiul I la categoria Apărarea Drepturilor individuale/colective.

La aceeaşi categorie, proiectele „Resetează Sistemul – O familie pentru fiecare copil abandonat!” şi „Solidaritate pentru diz/Abilitate” au fost de asemenea premiate.

În 9 luni de zile, cetăţenii din sectorul 6, împreună cu Grupul de Iniţiativă Civică Callatis-Drumul Taberei au reuşit să determine autorităţile locale să reamenajeze Parcul Istru conform nevoilor lor. 2 spaţii de socializare şi relaxare şi 2 terenuri de sport au fost construite într-un parc lăsat până atunci în paragină. Pentru că au luptat pentru dreptul lor de a fi ascultaţi în luarea unei decizii şi pentru că au conştientizat puterea unei comunităţi unite, premiul I la secţiunea Comportament Civic şi Participare Publică le-a fost acordat.

Premiul II şi III au fost acordate campaniilor „Favorit renaşte” al Grupului de Iniţiativă Favorit şi „1 milion de clipe de viaţă fără durere” al Fundaţiei Hospice Casa Speranţei.

Liviu Mihaiu spunea pe scena Galei că într-o ţară cu cele mai proaste statistici, aceşti voluntari şi aceste organizaţii neguvernamentale sunt elita societăţii. Oamenii prezenţi în sală au de suplinit ceea ce nu fac guvernanţii, trebuie să lupte şi să schimbe trista realitate că România este cu 50 de ani în urmă.

Este şi cazul celor două proiecte câştigătoare la categoria Sănătate.

Într-o ţară în care statul nu are prevăzut şi nu susţine niciun fel de centru pentru îngrijiri paliative, efortul Fundaţiei Sfânta Irina de a alina suferinţa produsă de cancer înseamnă foarte mult. Peste 2500 de bolnavi de cancer şi leucemie beneficiază de îngrijiri paliative în centrul fundaţiei.

Reacţia voluntarilor premiaţi a fost emoţionantă. Aceştia au recunoscut că pot cu greu să suplinească lipsa de interes a autorităţilor care trăiesc mitul tinereţii fără de bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte.

Al doilea câştigător al categoriei este proiectul Asociaţiei M.A.M.E „Copilăria nu trebuie trăită în spital!”. 230.000 de nbso online casino reviews lei au fost strânşi pentru renovarea grupurilor sanitare, rezervei, camerei de recoltare, locurilor de joacă şi a salei de mese din secţia de Pediatrie a Spitalului Fundeni.
ColajGSC02Proiectul „Nu mi-e frică” al Asociaţiei Little People România şi „Împreună pentru sănătatea rurală” au câştigat premiul II, respectiv premiul III.

Voluntarii de la Samu Social s-au numărat şi ei printre câştigătorii unui premiu I, mai exact la categoria Incluziune Socială. Atelierul ocupaţional pentru persoanele fără adăpost Samu Social îi ajută pe oamenii străzii să-şi găsească un loc de muncă. 391 de oameni ai străzii au fost integraţi în atelier, iar 71 au deja un loc de muncă. Modestia este o altă caracteristică a voluntarilor, cei de la Samu Social fiind convinşi că ceea ce fac este ceva normal într-o societate anormală.

Prevenirea abandonului şcolar în judeţul Galaţi al Fundaţiei Inimă de Copil şi Economia socială – o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale sunt următoarele proiecte premiate la această categorie.

Atunci când îşi pierd speranţa, copii bolnavi de cancer îşi pot regăsi motivaţia de a merge mai departe. Asociaţia Little People s-a gândit să creeze Revista Temerarii, o rază de speranţă pentru bolnavi. Copii bolnavi pot citi despre exemple de luptă contra bolii şi poveşti de succes ale persoanelor bolnave.

Proiectul „Revista Temerarii” este câştigătorul Premiului I la categoria servicii de asistenţă socială, iar „Schimbăm vieţi prin igienă-spălătoria socială” al Asociaţiei Portico şi „Centrul Comunitar Generaţii” al Fundaţiei Principesa Margareta a României au fost premiate cu locurile II, respectiv III.

În lipsa unor măsuri concrete de a remedia anomaliile societăţii, autorităţile româneşti dau de multe ori impresia că sunt pe cale de a produce mai mult rău decât bine. Este şi cazul Parlamentului României care, în noiembrie 2011, a început demersurile legislative pentru reintroducerea vânătorii sportive în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Campania „La vânătoare de vânători în RBDD” a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta a oprit acest demers, vânătoare fiind în prezent interzisă în tot arealul rezervaţiei. Premiul I la categoria Protecţia mediului a fost câştigat de această campanie.

Premiul II şi premiul III au fost acordate proiectelor „Prima clădire educaţionala din România construită pe principii de sustenabilitate şi eficienţă energetică” şi „MHC = Energie $verde$, râuri beton”.

Peste 80 de producători locali au fost ajutaţi să-şi vândă produsele, 360 de locuri de muncă şi 7 întreprinderi sociale verzi au fost create în regiunile de implementare. Este rezultatul proiectului Antreprenoriat Verde al Fundaţiei pentru Parteneriat, mărturie a credinţei în comunităţi şi în utilizarea responsabilă a mediului.

400 de ţărani au fost ajutaţi să fie în rând cu occidentalii, să se organizeze în asociaţii şi să meargă la centre de instruire în cadrul proiectului „Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development” al World Vision Romania.

Acestea sunt cele două proiecte câştigătoare ale premiului I la Secţiunea Dezvoltare economică şi socială.
ColajGSC01Big Build 2012 al Habitat for Humanity Romania a câştigat categoria Proiecte şi Campanii de Voluntariat. În decurs de cinci zile, peste 500 de voluntari, orfani şi familii cu venituri mici au construit simultan 11 locuinţe noi şi au ajutat la finalizarea altor 3 case. Evenimentul are loc în fiecare an de Ziua Mondială a Locuirii pentru a atrage atenţia asupra celor 5 milioane de români care au nevoie de un cămin decent.

415 şcoli, 2500 de profesori, peste 90000 de elevi şi 54623 kg de hârtie colectată în 2012. Acestea sunt cifrele proiectului Şcoala pentru o Românie Verde a Asociaţiei Zibo Help, câştigătoare a categoriei Proiecte pentru Tineret. Organizatorii şi-au propus să-i „spele pe elevi pe creier cu o Românie verde”.

Partenerii noştri de la AIESEC au câştigat premiul al III-lea la această categorie pentru proiectul lor privind Internshipurile Internaţionale. 500 de studenţi români din 14 oraşe au beneficiat de un stagiu de practică internaţional în anul 2012.

Campania „Creştem Împreună” dedicată copiilor rămaşi singuri după plecarea părinţilor la muncă în străinătate a adus organizaţiei Salvaţi Copiii România un premiu I la categoria Programe, iar „Campania Avon pentru Sănătatea Sânilor” a câştigat categoria CSR.

Juriul format din personalităţi din mass media şi business, activişti civici, artişti, blogeri sau experţi în comunicare şi PR a mai acordat premii pentru Impact-/Eficienţă; Impact; Durabilitate şi Originalitate.

Unul dintre proiectele premiate care ne-a atras atenţia este cel al Asociaţiei Române de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă. Peste 50000 de români mor anual din cauza unui stop cardio-respirator, 30% dintre acestea se produc pe stradă. Din păcate, Bucureştiul a fost singura capitală din UE fără defibrilatoare externe automate. Prin proiectul „Energie pentru Viaţă”, au fost montate 5 defibrilatoare externe în cele mai traficate staţii de metrou.

Acum câteva luni scriam un articol despre cum ar arăta o lume fără voluntari. După încheierea Galei, primul lucru la care m-am gândit a fost: cum ar arăta România fără aceste proiecte şi fără toţi aceşti voluntari? Ce s-ar alege de societatea noastră dacă nu i-ar avea pe aceşti oameni care încearcă să suplinească, în atâtea domenii, lipsa de interes şi compasiune a autorităţilor.

Ca să-i cităm pe organizatori, societatea civilă nu merge în cluburi, nu-şi face tatuaje şi nu se îmbracă după ultima modă. Reuşeşte în schimb să pună bazele unei societăţi normale, să construiască vise şi să ducă mai departe speranţe.

Binele îţi dă o senzaţie unică. Binele este cool! Binele poate fi senzaţional!

Sursă fotografii: www.galasocietatiicivile.ro

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu