Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Se poate alerga din Bucureşti până în Sahara? | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On August - 29 - 2012

Când spunem „Sahara” ne gândim cel mai adesea la imensitatea deşertului, la căldură sau oboseală extremă şi nicidecum la un proiect de voluntariat născut în Bucureşti. Cu toate acestea, pasiunea pentru sport şi dorinţa de a ajuta Asociaţia Inima Copiilor, l-au determinat pe tânărul Andrei Gligor să se implice trup şi suflet (la propriu) în proiectul „Andrei Gligor pană în Sahara”.

Scopul acestui proiect îl reprezintă strângerea a 29.000 euro necesari cumpărării unui aparat retinian  fără de care mulţi dintre copii născuţi prematur în Romania riscă să orbească. Cu ajutorul acestui scanner, medicii de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti vor putea salva de la orbire un număr mare de copii.

Prin urmare, aceasta este cursa spre care Andrei a pornit cu devotamentul şi pasiunea întâlnite la un învingător. De ce spunem „cursă’? Deoarece Andrei aleargă pentru această cauză caritabilă iar distanţa este impresionantă: 3600 de kilometri, reprezentând tocmai distanţa dintre Bucureşti şi Algeria. Andrei aleargă aceşti kilometri în Bucureşti, urmând ca pe 25 ianuarie 2013 să parcurgă 42 km şi 195 m în condiţii mult mai grele, în Sahara, în cadrul Maratonului din Sahara.

Să îl lăsăm mai bine pe Andrei să ne povestească ce reprezintă aceast eveniment pentru el şi cum se va desfăşura cursa mult aşteptată în spatele căreia există un alt ajutor umanitar:

“Maratonul din Sahara reprezintă pentru mine în primul rând bucuria imensă de a putea sprijini Asociaţia Inima Copiilor şi a veni în ajutorul copiilor de la Marie Curie. Este principala motivaţie care mă ţine conectat la acestă cursă de 3600 km.
În al doilea rând, Maratonul din Sahara va reprezenta o lecţie de viaţă, pe care o voi primi cu siguranţă pe 25 februarie 2013. Şi nu neapărat de la cursa în sine, care probabil că va fi mai grea decât o cursă normală de maraton din cauza deşertului şi climei de acolo, ci de la oamenii deşertului: Saharawi, acel popor din vestul Saharei care şi-a pierdut ţara, un popor măcinat de conflictele dintre Algeria şi Maroc, un popor care în prezent este al nimănui şi care visează să-şi redobândească identitatea pierdută.

Ajunsă la ediţia cu numărul 13, cursa este folosită ca modalitate de ajutorare şi atragere a atenţiei întregii lumi asupra problemelor poporului saharawi. Cea mai mare parte din taxa de înscriere la maraton este folosită ca ajutor umanitar pentru locuitorii nisipurilor. Timp de 8 zile, voi locui în aceleasi condiţii cu ei, dormind pe jos în corturile lor, mâncând aceeaşi mâncare ce o mănâncă şi ei zilnic, asteptând maşina ONU care aduce apă o dată la câteva zile. 
Închei prin a spune că semnificaţia Maratonului din Sahara pentru mine este una specială, pentru că îmi dă posibilitatea să ajut copiii de la Marie Curie prin cumpărarea scanerului retinian de care spitalul are nevoie, iar pe de altă parte să aduc un zambet pe chipurile încercate de nevoi ale oamenilor deşertului, şi speranţa unui trai mai bun”.

De remarcat la acest proiect este faptul că susţinătorii cauzei nobile pentru care Andrei a alergat până acum aproape 70 de zile fără pauză, şi pentru care mai are de alergat încă 180 de zile, pot „cumpăra”, virtual, 1, 2, 3 sau 5 km alergaţi de Andrei, prin donaţii către Asociaţia Inima Copiilor, posibile pe pagina de web andreigligor.ro.

Am vrut să aflăm mai multe lucruri despre această acţiune, aşa că am stat de vorbă cu Andrei:

Cum s-a născut ideea de a oferi posibilitatea de a cumpăra kilometri în vederea susţinerii unui proiect de voluntariat?

Ideea a venit oarecum de la sine, având în vedere că la baza proiectului se află o aventură întinsă pe o perioadă de 8 luni şi 3600 km, aventură ce leagă Bucureştiul de Tindouf (Algeria). M-am gândit că alergând această distanţă, va fi contribuţia mea, pas cu pas, kilometru cu kilometru, la acest proiect. Iar pentru cei ce vor să îl susţină, o modalitate inedită ar fi fost “cumpărarea” kilometrilor pe care eu îi alerg zilnic. Atât de către persoane fizice, direct de pe site-ul campaniei, cat şi de companii, prin oferirea de pachete de sponsorizare în funcţie de gradul de implicare dorit de fiecare partener.
Dacă vreţi, este ca şi cum ar alerga şi ar fi alături de mine în această aventură. Şi pot să afirm cu bucurie că până acum am 19 prieteni care au “alergat” împreuna cu mine distanţe începand de la 1 km şi până la 25 km”.

Ce mesaj le-ai transmite tinerilor din Romania?

Să-şi deschidă sufletul şi mintea spre astfel de acţiuni caritabile, spre gesturi care uneori pot face diferenţa. Şi să creadă cu tărie că nu există limite dacă îşi propun să facă ceva, indiferent în ce domeniu. Limitele există numai în mintea noastră. Nimic nu este imposibil atunci când ne dorim cu adevărat.

Într-o cursă de maraton se spune că primii 30 km îi alergi cu picioarele, următorii 10 km cu mintea, iar ultimii 2 km cu inima. Este perfect adevărat, şi pot afirma cu tărie că am simţit-o pe propria piele, la cele câteva curse de maraton pe care le-am alergat până acum. Le-aş mai transmite, să fie veseli şi optimişi, să aibe încredere în forţele proprii şi în puterea lor de a schimba ceva, să se bucure de fiecare clipă şi să dăruiască fără să aştepte ceva în schimb.  Ai parte de o împlinire sufletească pe care cu greu o poţi descrie în cuvinte.

 

Îi mulţumim lui Andrei pentru mesajul pozitiv pe care ni l-a transmis şi îi urăm mult succes în realizarea acestui proiect ce ar putea reprezenta „apa”din Sahara pentru copii din Romania. Se poate alerga din Bucureşti până în Sahara atunci când ai cu tine dăruirea şi forţa de a continua.

Vă invităm să aflaţi mai multe detalii despre acest proiect pe http://andreigligor.ro/, pe pagina de Facebook a lui Andrei (http://www.facebook.com/andrei.a.gligor) ori pe pagina de Facebook a Asociaţiei Inima Copiilor  (http://www.facebook.com/inimacopiilor).

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu