Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On May - 18 - 2012

Când vine vorba de tineri, creativitatea este la ea acasă. Pentru că mereu sunt în căutate de inovație și inedit, ei reușesc să impresioneze cu dorința arzătoare de a schimba lumea, de a rezolva problemele cu care se confruntă societatea de lângă ei, iar prin atitudinea și interesul lor, ideile prind contur și proiectele prind viață.

Antreprenoriatul social la nivelul organizațiilor non-guvernamentale este poate cel mai bun exemplu de implicare în acțiuni cu un impact real. Acest lucru se datorează faptului că acestea pun accent, în primul rând, pe dezvoltarea comunității și protecția mediului înconjurător, veniturile fiind un bonus care le asigură activitatea viitoare.

Deși România încă nu se poate lăuda cu un antreprenoriat social educat, pentru a se axa pe beneficiile pe care acesta le poate genera pe termen mediu şi lung, este important ca tinerii să fie susținuți în proiectele cu care ies în evidență. De aceea, 2012 vine în sprijinul tinerilor antreprenori și le oferă posibilitatea de a participa la “Social Impact Award”, un program de finanțare, consultanță și workshop-uri.

“Push the button, change the world!” este sloganul sub care a fost demarat concursul încă în 2009, în Austria, de către Institutul de Antreprenoriat și Inovare al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din Viena. Anul acesta, concursul s-a extins și în România şi Cehia. Acesta își propune să promoveze ideile de afaceri sociale și poate fi văzut din perspectiva unui model alternativ de influență asupra viziunii comunității, în ceea ce privește problemele sociale.

Cele 5 proiecte finaliste care pot fi votate în cadrul Community Award sunt:

•    Upside Down: Andreea Zaharescu, Alexandru Ionuţ Pahontu, Alina Mihaela Avatamanitei şi Roxana Antochi, au pus bazele unui proiect de mediu care pune accent pe problemele mediului înconjurător din România și are scopul de a oferi oportunități de lucru persoanelor din medii defavorizate și cu dizabilități, dar și de a reduce cantitatea de deșeuri prin reciclare. Totul se face cât mai creativ: din tetra-pack, camere de cauciuc sau materiale rebut urmează să se confecționeze genți, portofele, agende, mape, care pot fi personalizate sau create după dorințele clienților.
•    TimeBank Romania este o platformă online şi fizică bazată pe principiul pay it forward.  Membrii, în marea lor majoritate tineri, vor putea învăța unii de la ceilalți cum să gătească, cum să fie optimiști și să atingă succesul, vor lua cursuri de chitară sau de limbi străine, iar în schimbul cunoştinţelor căpătate îşi oferă timpul şi propriile abilităţi altor membri ai comunităţii, moneda de schimb fiind timpul şi nu banii. Proiectul este propus de Ioana-Roxana Zamfir, Armina Stepan, Irina Enache, Roxana Vasile şi Simona Drăgulescu.
•    Blind Man Symphony: Prin intermediul proiectului lor, Sava Ştefan, Popovici Adrian şi Irina Mihaela Tataranu, atrag atenția asupra oamenilor care sunt niște eroi în fiecare zi. Autorii ne provoacă să ne imaginăm cum am supraviețui măcar o singură zi, în întuneric. Implementarea proiectului ar oferi persoanelor cu deficienţe de văz, posibilitatea de a se deplasa prin oraş, cu ajutorul unei hărţi acustice.
•    Şezătoarea: Gabriela Mindru, Alexandra Vasiliu, Ana Paraschiv şi Alma Iatan au găsit o metodă care ar reîntoarce atenția locuitorilor din mediul urban către vechile obiceiuri populare. Șezătorile par fi soluția perfectă de a surprinde tradițiile de la sat, în toată splendoarea lor. Însoțite de mâncare tradițională, cântece și povești lăsate încă din strămoși, acestea nu doar ar reînvia natura vieții rurale, dar ar satisface și deliciul turiștilor, ceea ce ar putea reprezenta şi o sursă suplimentară de venit pentru membrii comunităţilor.
•    Rural Fashion: Ideea Mariei Tuțu se adresează către toate femeile și urmărește modernizarea stilului popular vestimentar, inspirată fiind de fondul multicultural din România. Acesta promovează respectarea şi conservarea tradiţiei şi să creeze locuri de muncă pentru tinerii din mediul rural. Obiectele urmează a fi vândute online, pentru ca mai apoi să se dezvolte într-un magazin. Proiectul este unul de factură socială și antreprenorială.

Recompensa va fi și ea pe măsura ideilor. Cele 4 premii în valoare de 4000 de euro fiecare vor ajunge în posesia proiectelor câștigătoare, stabilite în urma unei jurizări multidisciplinare, la nivel regional. Un premiu special de 1500 de euro, va fi oferit de Verbund pentru echipa care va câștiga la secțiunea Community Award pe pagina: http://socialimpactaward.net/romania/community-voting, în urma votului public din România, care se desfășoară în perioada 7-31 mai. Dar surprizele nu se termină aici. Toate cele 5 echipe finaliste din România vor fi premiate cu câte un bilet de participare la o conferinţă internaţională pe tema inovării sociale, dar și un abonament nelimitat la The HUB Bucharest, pe tot parcursul verii.

 
Așadar, intrați pe pagina concursului, apăsați butonul, votați și ajutați proiectul care v-a impresionat să poată fi pus în acțiune!

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu