Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On April - 6 - 2012

Săptămâna dedicată datei de 2 aprilie – Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este în plină desfăşurare nu doar în România, ci aproape în întreaga lume. Capitala a fost cap de afiş la numeroase evenimente din această serie, între ONG-urile implicate activ numărându-se şi Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA).

 

ATCA are calendarul plin în această perioadă dedicată sensibilizării şi informării publicului larg despre tot ce înseamnă autism.

Astfel, chiar de 2 aprilie ATCA şi-a invitat prietenii la un concert caritabil cu invitaţi speciali – Maria Răducanu & Maxim Belciug şi Pilar Diaz Romero & Tiberiu El Grelo – o seară frumoasă de canto, jazz şi flamenco pasional la Clubul Ţăranului Român.  

Săptămâna se va încheia cu un eveniment în premieră: Conferinţa Naţională ABAPrimul eveniment din România centrat pe analiza comportamentală aplicată a comportamentului (Bucureşti,6-8 aprilie), tot în organizarea ATCA, în colaborare cu Asociaţia Help Malin.

Despre ce înseamnă ABA, despre impactul şi importanţa evaluărilor timpurii a copiilor privind semnele tulburărilor din spectrul autist, ca şi despre oferta ATCA în acest domeniu, am aflat detalii de la preşedintele asociaţiei, psiho-terapeutul in Anca Dumitrescu Neagu, consultant certificat BCBA (Board Certified Behavior Analyst) şi specialist în psiho-terapie cognitiv-comportamentală, un nume de referinţă în acest domeniu.

 

 Blogunteer: 2 aprilie, Ziua Conştientizării Autismului – ce ar trebui să ştie  publicul larg despre autism şi despre ABA (Applied Behavior Analysis / Terapia comportamentală aplicată)?

 

Anca Dumitrescu Neagu: Este foarte important ca publicul larg să înţeleagă cum se manifestă autismul şi ce implicaţii are în familie dar şi în societate.

Este de asemenea important ca intervenţia să fi facută devreme (se poate începe un program de terapie şi înainte de 2 ani) astfel încât simptomele autismului să nu se accentueze.

Pe masură ce copilul creşte, deficitele şi problemele comportamentale se accentuează.

Cu cât se va începe mai devreme terapia, cu atât mai uşor sunt de modelat comportamentele problematice şi de învăţat abilităţi caracteristice vârstei.

ABA este singura metodă cu rezultate concrete în recuperarea copiilor cu Tulburări de spectru autist – acest lucru este demonstrat prin studii în ultimele decenii.

Eficienţa aplicabilităţii ABA a dus la dorinţa organizării conferinţei în scopul cunoaşterii şi aprofundării principiilor de aplicare ale acestei metode, de către o arie cât mai largă de beneficiari direcţi în calitate de părinţi ai copiilor sau indirect în calitate de terapeut, medic, educator sau student.

Prin aceasta conferinţă (organizată în colaborare cu Asociaţia Help Malin) dorim să facem cunoscută complexitatea ABA si standardele etice de aplicabilitate ale acestei terapii.

 

Blogunteer: Care sunt urgenţele în domeniul autismului în România? Ce nevoi pot acoperi ONG-urile din domeniu?

 

Anca Dumitrescu Neagu: Deşi se deschid din ce în ce mai multe centre care se ocupă de copiii cu autism, suntem încă departe de a acoperi nevoile copiilor cu autism şi a familiilor acestora.

Este o diferenţă foarte mare între oraşele mari (Bucureşti, Cluj, Constanţa etc.) şi cele de provincie, unde serviciile pentru copiii cu autism sunt aproape inexistente.

Cred că ONG-urile ar trebui să-şi centreze mai mult atenţia şi pe acoperirea acestor zone – informare, training-uri pentru terapeuţi şi părinţi.

În cadrul ATCA sunt specilişti acreditaţi internaţional care se ocupă de coordonarea programului terapeutic al copiilor.

Susţinem de asemena cursuri gratuite pentru educatori, unde aceştia se pot înscrie şi participa gratuit la training-uri.

În cadrul grupurilor de suport pentru părinţi, de asemena gratuite, părinţii se pot întâlni şi discuta despre problemele pe care le întâmpină – grupurile se ţin sub coodonarea unuia dintre consultanţii ATCA.

Încercăm în fiecare an să susţinem familiile online slots copiilor pe care îi avem sub coordonare să obţină fonduri astfel încât, din aceste fonduri,  să putem subvenţiona o parte din costurile terapiei.

 

Blogunteer: De ce este nevoie de evaluări timpurii corecte ale copiilor – cel mai nou proiect ATCA?

Anca Dumitrescu Neagu:  Această campanie este organizată împreună cu Asociaţia Help Malin şi se referă la Programul Naţional de “Diagnosticare precoce şi intervenţie timpurie” pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 – 4 ani.

Scopul campaniei este informarea părinţilor care au observat că este ceva în neregulă cu copilul lor, asupra caracteristicilor autismului şi importanţei începerii timpurii a programului de terapie.

Diagnosticarea, evaluarea şi realizarea planului de intervenţie iniţial sunt gratuite, în limita fondurilor disponibile.

Familiile care decid să înceapă terapia vor primi un kit de l faraone Ramesses e il suo tesoro nascosto sono il tema della slot machines Ramesses Riches, gioco realizzato da Micgrogaming. materiale de lucru conceput special pentru copiii cu autism. Kitul este oferit de asemenea gratuit.

 

Blogunteer: Care sunt riscurile neinformării în rândul părinţilor şi a cadrelor didactice referitor la autism?

 

Anca Dumitrescu Neagu:  Dacă părinţii nu sunt informaţi referitor la ce înseamnă autismul şi cât de important este să înceapă terapia devreme, aceştia pierd timp preţios pentru copil, timp în care simptomele de tip autist se intensifică.

Părintele poate să nege problema copilului, aici jucând un rol negativ familia extinsă şi apropiaţii care nu înţeleg nici ei la rândul lor problema şi recomandă familiei să mai aştepte – “totul va fi bine”.

Este într-adevăr important nivelul de educaţie atunci când vorbim de depistarea semnelor autismului la copil, dar acesta nu este singurul factor care poate duce la întarzierea diagnosticării.

Un rol important îl joaca refuzul părintelui de a accepta că are un copil cu probleme – orice părinte are visuri şi planuri vizavi de propriul copil şi speră că este doar “o fază” prin care trece copilul.

Un alt aspect, mai ales în demararea procesului terapeutic, este situaţia financiară – costurile terapiei sunt suportate de familie, iar multe familii nu îşi permit acest cost.

Neinformarea în rândul cadrelor didactice poate duce la izolarea copilului cu autism şi excluderea acestuia din învăţământul de masă.

Mulţi dintre copiii cu autism se pot integra în învăţământul de masă, au nevoie însă de ajutor (un terapeut care să-i însoţească la grădiniţă / şcoală).

Cadrele didactice au nevoie la rândul lor de trainig-uri de specialitate, astfel încât să îl poată ajuta pe copilul cu autism să se integreze în grupul de copii.

 

Blogunteer:  Aveţi un sfat pentru părinţi prin prisma experienţei?

 

Anca Dumitrescu Neagu:  În momentul în care observaţi că este ceva în neregulă cu copilul, mergeţi la un consult de specialitate, nu pierdeţi timp.

Chiar dacă nu este vorba despre autism, este foarte important să ştiţi exact ce se poate face pentru a interacţiona eficient cu copilul, astfel încât acesta să se dezvolte adecvat.

Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului – este nevoie să vă informaţi continuu şi să participaţi activ în programul de terapie.

Nu vă lasati copleşiţi de reacţia celor din jur şi luptaţi pentru drepturile dumneavoastră şi ale copilului!

 

 

Link-uri utile:

www.asociatiatca.ro/noutati-1/

www.asociatiatca.ro/noutati-2/

http://www.conferinta-aba.ro/

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Un comentariu

  1. […] Sa intelegem autismul: Prima conferinta nationala ABA […]

Posteaza un comentariu