Se știe deja, că imaginea României nu este una tocmai favorabilă printre țările europene, din motive mai mult sau mai puțin întemeiate. Deși acesta este un subiect mai controversat și delicat, cert este că o mare parte dintre cetățenii români ajung deseori în postura de a se confrunta cu stereotipurile și prejudecățile dezvoltate, tot mai frecvent pe parcursul ultimilor ani, în țări precum Italia, Franţa, Spania, Olanda, Anglia etc.
Mai important decât a căuta vinovații și de a arăta cu degetul, este ceea ce putem face pentru a schimba această situație. De cele mai multe ori, aparențele sunt înșelătoare. Dar cum poți convinge pe cineva că nu tot din ceea ce a auzit este adevărat? Ei bine, o să creadă când o să vadă cu proprii ochi. Cum ar fi dacă, câtorva tineri, din diferite țări europene, li s-ar oferi posibilitatea să trăiască realitatea din România?
Un grup de tineri din Cluj-Napoca, Asociația „Support for Youth Development”, s-au gândit că, cea mai bună modalitate de a combate o imagine nu prea bună, pe alocuri chiar falsă, a României, este de a oferi posibilitatea pentru a o surprinde obiectiv. O Românie văzută dincolo de stereotipuri și prejudecăți. Ideea prinde viață odată cu lansarea unui proiect internațional, „Romania Seen Through Your Camera”. Acesta se va desfășura pe o perioadă de 3 ani (2011-2013) și cuprinde 5 ediții, respectiv 5 zone ale României urmează a fi explorate în toată frumusețea lor.
Astfel, în perioada 12-23 aprilie, 2012 va avea loc „Romania Seen Through Your Camera 2: Moldova”, unde 30 de tineri din 6 țări europene (Portugalia, Lituania, Slovenia, Italia, Germania și România) vor surprinde spațiul românesc bucovinean și moldovean prin fotografie, materiale video și blogging, acestea urmând a fi promovate în comunitățile de provenienţă (mai multe detalii pe www.realromania.org).
Scopul proiectului este de a promova o Românie reală și de a promova solidaritatea și toleranța în rândul tinerilor.
De-a lungul zilelor pe care le vor petrece în România, tinerii vor face o călătorie în spațiul rural (Voroneț, Durău, Sihăstria) și urban (Suceava, Tg. Neamț, Iași). Aici, vor face descoperi locurile, vor face cunoștință cu oamenii, iar în cadrul unor seri interculturale, străinii vor avea ocazia de a face schimb de tradiții și cultura din țările din care provin. Pe parcursul proiectului, participanții vor uploada fotografiile făcute și vor scrie impresii pe viitorul site al proiectului (www.moldova.s4yd.ro).
Rezultatele proiectului se vor materializa într-o serie de 100 de albume foto și 200 DVDuri ce vor fi distribuite în cele 6 țări participante la proiect. De asemenea, fiecare organizație parteneră va pregăti prezentări publice și expoziții foto în ţările lor, promovând o imagine reală a României, urmând ca în luna august 2012 proiectul să fie continuat cu cea de-a treia ediție, în regiunea Dobrogea.
Mai multe detalii despre proiect, în ansamblu, găsiți pe http://www.realromania.org/proiect.php sau puteți contacta persoana responsabilă de proiect:
Bogdan Petru Pintican – Manager de proiect
Tel: 0728-860568
E-mail: bogdan.pintican@s4yd.ro
De asemenea, dacă vreți să fiți în pas cu desfășurarea întregului proiect, fie că sunteți curioși să vedeți pozele sau să citiți însemnările participanților, toate le găsiți pe pagina oficială de facebook, http://www.facebook.com/pages/Romania-Seen-Through-Your-Camera/139448339478626.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Tineret în Acțiune, acțiunea 1.1.
2 Comentarii
[…] O Romanie vazuta dincolo de stereotipuri si prejudecati […]
[…] O Romanie vazuta dincolo de stereotipuri si prejudecati […]