Uneori voluntariatul este şi un act de curaj și voință. Să pleci ca voluntar european într-o ţară străină, timp de câteva luni sau un an înseamnă să laşi lucruri dragi în urmă şi să accepţi provocările ce te aşteaptă în faţă. Pornind de la aceste aspecte, am decis să vă prezentăm povestea unor voluntari români şi polonezi care au schimbat mediul, ţara, cultura şi s-au adaptat unei realităţi diferite de cea proprie.
Toate drumurile duc la…Bucureşti
Agnieszka şi Paulina din Polonia au ajuns în România pe 1 octombrie 2013. Agnieszka spune că pentru ea EVS constituie o oportunitate extraordinară pentru a învăţa, împărtăşi din propriile experienţe şi a se distra în acelaşi timp. Vorbeşte despre București ca despre un oraş misterios care i se dezvăluie treptat, povestindu-ne că a vizitat deja Palatul Parlamentului, Centrul Vechi și că sistemul de metrou începe să nu mai aibă secrete pentru ea, adaptându-se în acest fel la realitatea românească. Paulina este şi ea convinsă că experiența ei ca voluntar în cadrul Asociaţiei Young Initiative va fi una benefică.
În cadrul proiectului Bridges to Knowledge, Paulina şi Agniezska vor lucra pentru copilaşii aflaţi în grija centrelor pentru primire urgenţă şi a apartamentelor sociale. Agnieszka este convinsă că din interacţiunea cu micuţii vor avea de învăţat atât voluntarii cât şi prichindeii. Recunoaşte că încă are temeri legate de stagiu, dar spune, zâmbind, că acestea dispar tot mai mult pe măsură ce se familiarizează cu locurile, oamenii și activităţile frumoase pe care le va face ca voluntar. Fetele din Polonia nu sunt singurele voluntare din proiect. Alături de ele, se află Ana şi Esperanza din Spania, respectiv Dogan şi Nazan din Turcia. Având în vedere că este primul lor stagiu de voluntariat EVS, tinerii au creat şi un blog unde îşi împărtăşesc experienţele cotidiene: http://creativebuildersofknowledge.wordpress.com/.
Şase luni în Polonia
Daniela Tache a călătorit, dar în sens invers și a făcut voluntariat în Polonia. În timpul stagiului său de 6 luni la Fundacja Dom Pokoju din Wroclav, a făcut voluntariat în proiecte din domeniul artei si culturii, în care se cerea organizarea de evenimente în vederea promovării culturii. Am rugat-o pe Daniela să ne spună în câteva cuvinte nucleul a ceea ce a însemnat pentru ea stagiul SEV. Mărturiseşte că partea importantă a fost reprezentată de luarea iniţiativei. Tânăra continuă: Spun asta deoarece am avut parte de un proiect flexibil, a cărui indeplinire ținea de propria mea persoană și de creativitatea mea. Deoarece mă consider o persoana activă, am ţinut să-mi îndeplinesc misiunea de a-mi promova cultura în rândul comunităţii respective prin activităţile de organizare de evenimente precum şi organizarea atelierelor de creativitate. Drept exemplu, pot menţiona faptul că am creat un cinematograf în aer liber, în cadrul căruia am proiectat scurtmetraje româneşti, am organizat zilele României prin diferite metode multimedia şi nu numai. De asemenea, a ținut seminarii la Institutul de Limbi Romanice despre cultura română și despre Mărțișor şi a organizat atelier de lucru manual cu specific românesc pentru copiii de etnie romă.
Daniela consideră că stagiul i-a prins bine la mai multe niveluri, mai ales profesional, cochetând cu ideea de a se ocupa de organizarea de evenimente și comunicare în continuare. Rezumă experiența în cadrul acestui stagiu simplu: Cred că îți trebuie un dram de curaj și un suflet călător pentru a putea face un stagiu în cadrul Serviciului European de Voluntariat! De când s-a întors, Daniela i-a încurajat pe ceilalți să se implice în inițiative similare, deoarece aşa cum afirmă: astfel te poţi cunoaşte mai bine şi îţi poti da seama ca esti in stare de lucruri pe care ai fi crezut ca nu le poti face vreodată!
Mai multe despre ce a însemnat SEV pentru tinerii români curajoși care au beneficiat de această oportunitate, pe site-ul http://sevex.voluntareuropean.ro/ ! Programul Erasmus + 2014 – 2020, va integra în cadrul său programul SEV, așa că orice tânăr până în 30 de ani, poate să preia inițiativa și să încerce o experiență care poate schimba viața!