Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On February - 22 - 2012

Adina Nelu, a învăţat în această vară că voluntariatul nu este numai cel mai bun mod de a face ceva bun, ci o necesitate pentru etalarea propriilor valori. Implicându-se cu şcoala într-un proiect coordonat de Biroul de Informare al Parlamentului European din Romania, Adina a câştigat mai mult decât o experienţă de neuitat, ceea ce o va motiva şi pe viitor. Fiind oaspetele acestui interviu, Adina ne va spune povestea sa.

1)Ce înseamnă voluntariatul pentru tine ?
 Pentru mine, voluntariatul reprezintă pur şi simplu materializarea bunului simţ. Daca ai fost învăţat să faci ceva, ai un anumit talent, ai o inclinaţie, consider că ar trebui să o foloseşti şi în alte scopuri decât cele proprii, iar o modalitate bună de a face asta este voluntariatul.

2)Povesteşte-mi despre proiectul în care ai fost implicatî în vara trecută.

Proiectul nostru viza promovarea valorilor europene împreună cu voluntariatul, astfel încât noi am reuşit, de-a lungul vacanţei de vară, să transmitem oamenilor importanţa valorilor europene prin intermediul voluntariatului. Cu ajutorul profesorilor coordonatori, domnul professor Visan Roberto împreună cu doamna profesoară Androne Simone, proiectul nostru a fost acceptat pentru ediţia a IV-a a competiţiei “Euroscola”, competiţie coordonată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România şi chiar s-a calificat pentru a-şi continua activitatea în sediul Parlamentului European de la Strasbourg, pe data de 3 mai 2012.

3)Ce te-a motivat să te implici ?

La început, singurul motiv pentru care m-am înscris au fost prietenii şi colegii mei alături de care aveam să petrec mai mult timp de-a lungul vacanţei de vara, însă imediat după prima etapă a proiectului mi-am dat seama cât de importantă este această acţiune, având în vedere subiectul pe care îl vizează.

4)Spune-mi care este cea mai frumoasă amintire legata de acest proiect.

Cel mai mult mi-a plăcut cea de-a treia etapă care s-a desfăşurat pe 27 iulie sub forma unei acţiuni de voluntariat la sediul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, în cadrul căreia am avut ocazia să interacţionăm cu foarte mulţi copii gata să înveţe ceea ce aveam să le arătăm.Colegii mei şi cu mine am fost desemnaţi să fim responsabili de confecţionarea materialelor origami.A fost foarte interesant să privim toţi copiii aceia fiind nu numai fermecător, ci de-a dreptul uimiţi de ceea ce pot face cu o foaie de hârtie.

5)Am înţeles că următoarea etapa va avea loc la Strasbourg; cum îţi imaginezi că se va desfăşura aceasta şi cum te vei descurca?

Colegii mei şi cu mine suntem foarte entuziasmaţi de această plecare. Ni s-a spus că va trebui să interacţionăm cu ceilalţi elevi în limba engleză, iar eu găsesc asta ca fiind un mijloc foarte eficient de învăţare a oricărei limbi straine. Pot spune cu tărie că suntem gata să ne reprezentăm ţara cu mândrie şi de abia aşteptăm să punem piciorul pe pământ străin, mai ales că ştim că această experienţă se va fi datorat exclusiv eforturilor şi muncii noastre cu îndrumarea profesorilor coordonatori, desigur.

6)Ce ai învăţat din această experienţă şi cum crezi că te va ajuta pe viitor?

Cel mai important lucru pe care l-am învăţat din acest proiect este dorinţa de a ajuta fără a mă aştepta la ceva în schimb. Deşi avem impresia că trăim într-o lume evoluată, care se apropie cu fiecare zi de perfecţiune, multe lucruri din jur nu sunt la locul lor şi daca nu vom incepe reparaţia cu generaţia noastra, cum am putea să ne aşteptăm să le repare alţii ?

7)După această activitate, ai început să priveşti altfel voluntariatul ? Care crezi ca este importanţa lui în rândul tinerilor ?

În opinia mea, voluntariatul a fost şi va fi întotdeauna o acţiune nobilă. Deşi am menţionat anterior  că ţine de bun simţ, lucru ce ar trebui să se regasească în orice fiinţă umană, eu cred şi susţin cu tărie că omul este o creatură nobilă, prin urmare toate acţiunile sale ar trebui să fie pe măsură. Cu trecerea timpului, această însuşire a sa a fost degradată, însă sub circumstanţele potrivite, orice om este capabil de fapte nobile, întrucât acestea se regăsesc  în natura sa. Pentru a reuşi să scoatem la iveală această parte demult apusă a omului cel mai potrivit mod este educarea tinerilor. Un suflet crud, incapabil de rău şi care nu a cunoscut nicodată nedreptatea este cel mai sincer mod de a le arăta oamenilor că mai există o latură a lor încă nedescoperită sau demult uitată.

Articole asemanatoare:

3 Comentarii

  1. […] Adina Nelu-”Voluntariatul inseamna materializarea bunului simt” […]

  2. […] Adina Nelu-”Voluntariatul inseamna materializarea bunului simt” […]

  3. […] Adina Nelu-”Voluntariatul inseamna materializarea bunului simt” […]

Posteaza un comentariu