Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On January - 23 - 2012

Recent, Asociaţia Young Initiative şi-a prezentat Raportul anual pe anul 2011, în cadrul Adunării Generale, prilej de recapitulări, bilanţ, dar mai ales de planuri noi. Tot acum, am avut ocazia să aflu de la preşedintele tinerei asociaţii, Răzvan Sassu, câte ceva despre perspectivele de viitor, ca şi despre tendinţele actuale în materie de ONG-uri – da, ca în oricare domeniu, şi în zona activismului civic şi a organizaţiilor non-profit apar „trend”-uri. Rolul tot mai mare jucat de ONG-uri în zone rezervate până acum exclusiv sectorului public, ar fi unul dintre acestea, ceea ce face ca „viitorul să sune bine” pentru asociaţiile de voluntari. România face oare şi ea parte din club, sau face excepţie?

Blogunteer: Referitor la tendinţa în plan international legată de sectorul non-profit şi de rolul său tot mai mare, detaliază puţin ideea, te rog. Se va ajunge şi în Romania la acest nivel?

Răzvan Sassu:

Tendinţa se concretizează în transferul de responsabilitate din zona publică către sectorul privat reprezentat în acest caz de ONG-uri. Altfel spus, statul finanţează şi controlează, ONG-ul implementează şi îşi asumă răspunderea. Această situaţie este foarte bine evidenţiată în Regatul Unit, unde se desfăşoara în această perioadă programe-pilot în acest sens. Se vorbeşte de un astfel de transfer la nivelul şcolilor, instituţiilor sanitare şi al celor de asistenţă socială.

În ultimii ani am asistat la o dezvoltare considerabilă a sectorului non-profit la nivel internaţional, cu precădere în ţările cu tradiţie, precum Marea Britanie sau SUA. În primul rând trebuie să ţinem cont de cultura acestor ţări, unde voluntariatul şi cetăţenia activă reprezintă deja valori la nivel de societate. Mai mult, majoritatea ONG-urilor beneficiază de un grad mare de încredere din partea populaţiei, şi în plus există şi un cadru legal favorabil.

În România, probabil nu vom vedea prea curând o astfel de evoluţie, sectorul non-profit fiind privit cu multa reticenţă de către populaţie. Mai mult, clasa politică tratează mai degrabă cu indiferenţă o mare parte a ONG-urilor şi în mod cert nu ar exista voinţa politică pentru un astfel de demers. Totuşi, dacă modelul aplicat de celelalte ţări din Uniunea Europeană va genera în mod clar rezultate, vor exista şanse mult mai mari şi pentru  România.

Blogunteer: În tot acest context – trend-ul global – aveţi în plan, ca asociaţie, o iniţiativă care să aducă o schimbare la un nivel mai mare?

Răzvan Sassu:

Proiectul care sperăm noi să aibă un ecou la un nivel mai înalt este Seek Your Career, care se adresează liceenilor. Ne-am dat seama că în randul acestora exista o lipsă acută de informaţie cu privire la perspectivele de carieră existente. Nu se preocupă nimeni de acest lucru, şi foarte mulţi elevi care nu stiu pe ce drum să o apuce aleg “la nimereală”, dupa cum le-au spus părinţii sau după criteriile de admitere la facultate. În mod automat, acest lucru are efecte negative extinse atât asupra individului, cât şi asupra societăţii.

Desfăşurând proiectul, am reuşit să rezolvăm o mare parte a acestei probleme pentru 75 de elevi, care au fost extrem de încântaţi de iniţiativă. Am conceput un sistem propriu, îi putem mobile casino spune “metoda SYC”, care poate face lumină într-un timp foarte scurt şi într-un mod eficient în legatură cu perspectivele de carieră ale liceenilor. Am primit foarte multe email-uri de mulţumire din partea elevilor care au participat la workshop-urile din cadrul proiectului şi au reuşit să facă mai multă lumină cu privire la viitorul lor profesional.

Intenţionăm să transformăm acest proiect în unul anual, care să se extindă continuu, şi chiar să mergem mai departe către Inspectoratul Şcolar, respectiv Ministerul Educaţiei, cu propuneri de preluare a proiectului ca model de bune practici. Bineînţeles, acest lucru se poate întâmpla în timp, după ce organizăm mai multe ediţii şi obţinem cât mai multe rezultate vizibile.

Blogunteer: E nevoie de o schimbare de mentalitate în România, legată de voluntariat şi de sectorul non-profit? Care sunt perspectivele?

Răzvan Sassu:

În mod surprinzător, am observat că în România sectorul non-profit a beneficiat de o perioadă de dezvoltare considerabilă, iar voluntariatul este foarte bine privit în special în rândul tinerilor. Mai este desigur de lucrat, chiar foarte mult, pentru a schimba în special mentalitatea celor trecuţi de prima tinereţe legată de voluntariat.

Foarte mulţi nu înţeleg fenomenul voluntariatului, îl consideră o pierdere de vreme şi atâta timp cât nu se câştigă nimic financiar, nici nu îl iau în considerare. Cel mai rău este când un părinte îi interzice copilului său să desfăşoare activităţi de voluntariat. Chiar am dat peste astfel de cazuri în mod personal. Pe unele am reuşit să le rezolvăm şi să le demonstrăm părinţilor câte poate să facă acel copil prin activităţile de voluntariat, însă în alte cazuri nu s-a putut face nimic.

Aşadar, trend-ul este unul crescător, aspect existent şi la nivel internaţional. În contextul globalizării însă, preluăm mult mai uşor modelele altor ţări şi tendinţele existente. Mă bucur că sunt din ce în ce mai mulţi elevi şi studenţi care îşi dedică timpul voluntariatului şi doresc să aducă schimbări în comunităţile lor. Din această perspectivă, viitorul sună bine. 🙂

 

Foto: Felicia Gheorghe (AYI)

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Un comentariu

Posteaza un comentariu