Comisia Europeană vine in ajutorul voluntarilor prin Grupul de lucru responsabil de redactarea Codului Etic al organizatorilor activităţilor de voluntariat. Acest document a fost realizat în cadrul Grupurilor tematice de lucru care au funcţionat în România pe durata Anului European al Voluntariatului 2011 şi se bazează pe un set de principii fundamentale etice şi morale, după care voluntarii să se ghideze când participă la astfel de acţiuni,dar şi pentru a oferi celor care desfăşoară astfel de activităţi în domeniu, un cadru de discuţie.
Prin aplicarea Codului etic , organizatorii activităţilor de voluntariat fac o declaraţie publică cu privire la importanţa implicării voluntarilor în cadrul activitătilor, dar şi cu privire la necesitatea de a gestiona această resursă importantă in mod etic.
Codul etic al organizatorilor activităţilor de voluntariat are la baza sa 5 principii fundamentale :
1) Principiul transparenţei : reprezintă principiul de bază al organizatorilor activitatilor de voluntariat care încurajează un mod de lucru deschis si onest.
Acesta presupune iniţierea unor reguli si respectarea unor măsuri, de către organizatori, precum iniţierea unor proceduri care sa clarifice rolul voluntarilor, sarcinile, nivelul de implicare şi de responsabilitate in activitatile pe care le desfasoară, oferirea de informații corecte și complete privind activităţile pentru care se face recrutarea, criteriile în baza cărora se efectuează selecția, eventuale competenţe necesare, riscuri la care pot fi expuşi în timpul desfăşurării activităţilor de voluntariat precum si masurile de prevenire si abordare a riscurilor, înstiinţarea tuturor actorilor asupra resurselor umane şi financiare disponibile pentru desfăşurarea activităţilor voluntarilor sau oferirea de feedback pe toată durata activităţilor de voluntariat asupra rezultatelor activităţilor pe care voluntarii le desfăşoară.
2) Principiul responsabilităţii : acest principiu vizeaza prevenirea prejudiciilor, consecintelor si controlarea riscurilor.
Orice voluntar implicat in proiect, ca şi orice organizator, de astfel, trebuie sa conştientizeze responsabilitatea ce şi-o asumă pentru munca şi rezultatul obţinut. Asadar, acest principiu presupune asumarea răspunderii pentru respectarea următoarelor aspecte: activitatea voluntarilor nu trebuie să substituie munca angajatilor sau să reprezinte o formulă alternativă la aceasta, voluntarii fiind cei care aduc un plus de valoare activitatilor organizatiei; interesele personale ale voluntarilor nu nu trebuie sa intre în conflict cu interesele instituției; nevoia de voluntari a organizatorilor activitatilor de coluntariat este evaluată în mod responsabil și realist;voluntarii sunt informaţi şi respectă standardele profesionale si isi asuma raspunderea personala si profesionala pentru deciziile luate si actiunile desfăşurate
3)Principiul legalităţi – acest principiu consacră supremaţia legii în intreaga activitate a organizatorilor activitatilor de voluntariat.
4)Principiul drepturilor omului– Acest principiu implica respectarea drepturile fundamentale ale omului. Este recomandat ca organizatorii activitatilor de voluntariat sa ţină cont de valorile religioase, cultura si tradiţia ţării şi să nu se implice in activităţi care se abat de la legea statului.
5) Principiul confidentialităţii– Acest principiu implică asigurarea faptului că la informatiile pe care voluntarii le furnizează au acces doar organizatorii activităţilor de voluntariat.
Conform codului etic, nevoia de voluntari trebuie evaluată prin intrebări precum : “De ce avem nevoie de voluntari? ce activităţi pot desfăşura voluntarii? cum îi va sprijini organizaţia?”
Managementul voluntarilor: este un proces care presupune parcurgerea a 9 paşi de bază:
1. Pregătirea organizaţiei pentru implicarea voluntarilor
2. Recrutarea voluntarilor
3. Selecţia voluntarilor
4. Orientarea şi instruirea voluntarilor
5. Motivarea voluntarilor
6. Recunoaşterea meritelor voluntarilor
7. Supervizarea voluntarilor
8. Monitorizarea
9. Evaluarea voluntarilor si programelor de voluntariat
Pentru textul integral al codului etic, aveţi la dispoziţie următorul link: http://www.voluntariat.ro/download/Codul_Etic_al_organizatorilor_activitatilor_de_voluntariat.pdf
De asemenea, vă recomandăm următorul site ca şi sursă de informaţii şi noutăţi: www.voluntariat.ro
Sursă foto prima pagină: Festivalul voluntarilor din Republica Moldova, ediţia 2011