Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On December - 27 - 2011

Construim punţi către cunoaştere şi dezvoltare – acesta este motto-ul care ghidează echipa tânără a Asociației Young Initiative. Deși este o organizație cu doar 2 ani de existență în spate, Asociația știe exact ce are de făcut și pune în aplicare experiența și dăruirea fiecărui membru pentru a produce o schimbare, măcar într-o părticică din România. Este o organizație non-guvernamentală, înființată în luna noiembrie 2009, care activează în  domeniul social-educational.

VIZIUNEA asociaţiei este ca tinerii şi copiii din România să fie participanţi activi în societate şi să aibă o educaţie completă, atât prin mijloace formale, dar mai ales non-formale, care să le asigure o carieră corespunzătoare potenţialului lor.

Are MISIUNEA de a contribui activ la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din România, oferindu-le posibilitatea unor oportunități de a căpăta experiență și evoluție personală la nivelul capacității fiecăruia dintre aceștia.

VALORILE după care se ghidează organizația sunt pasiunea, pentru că atâta timp cât faci un lucru din plăcere, vei face miracole; responsabilitatea fiecăruia față de stakeholderi și față de comunitate;  participarea activă este cheia dezvoltării viitoare a României; vitalitatea reprezintă, poate, cel mai important avantaj pe care îl au tinerii față de alte categorii de vârstă, pentru că sunt plini de energie și dinamism, pentru a se implica și a-i ajuta pe cei din jur; se pune accent atât pe dezvoltarea comunităților, cât și pe dezvoltarea personală și profesională a oamenilor.

Încă din primul an de activitate, Asociația a cunoscut o dezvoltare deosebită, la sfârșitul anului 2010 fiind 40 de membri, având 7 proiecte încheiate, peste 1000 de cărți donate copiilor nevoiași, câștigarea unui grant internațional nerambursabil, deschiderea și operarea unui Centru de Lectură și Educație Non-Formală, peste 1500 de tineri implicați în diferite alte proiecte și activități.

În anul 2011 proiectele au continuat si Asociaţia s-a dezvoltat în continuare, ajungând să numere peste 50 de membri şi voluntari, grupaţi în echipe de proiect şi departamente funcţionale (Resurse Umane, PR si Marketing).

 

La capitolul proiecte organizate și în derulare, printre cele mai importante se numără:

 

● Punți către cunoaștere

Proiectul constă în  înființarea unui Centru de Lectură și Educație Non-Formală în cadrul Centrului pentru Copii Abuzaţi Sector 4 Bucureşti. Acest proiect are ca scop creșterea gradului de acces la cultură, educație și tehnologie, stimularea abilităților de învățare, dar și inițierea în lumea tehnologiei și a informației pentru copiii abuzaţi aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, București.

În cadrul proiectului activează aproximativ 15 voluntari, ce desfăşoară de 3 ori pe săptămână activităţi de lectura, animaţie, alfabetizare şi IT.

 

Seek Your Career

Proiect axat pe elevii care nu știu încă în ce domeniu vor să se îndrepte după terminarea liceului. În ultima ediţie au fost organizate 6 training-uri şi 75 de elevi s-au numărat printre norocoşii participanţi.

 

Blogunteer.ro, blogul voluntarului informat!

Seek Your Career

Un instrument de informare și dezvoltare pentru voluntarii români, și are, de asemenea scopul de a promova fenomenul voluntariatului în rândul tinerilor din România. www.blogunteer.ro este sursa de la care poți afla aspectele specifice voluntariatului, beneficiile pentru dezvoltarea personală și importanța voluntariatului pentru o viitoare carieră.


Program colectare donaţii Sector 4

Donatii care ajung unde trebuieAsociatia Young Initiative si Biblioteca Metropolitana Bucuresti au deschis un program permanent de colectare de donatii pentru centrele de plasament (copii si batrani) din Sectorul 4.

Intra pe pagina proiectului pentru a afla punctele de colectare deschise, ce se poate dona, si de ce donatiile catre AYI ajung intotdeauna unde trebuie.

 

Donează carte, donează cultură! 

Proiectul urmareste dotarea cu fond de carte a unor centre de plasament si centre after-school pentru copii defavorizati din Municipiul Bucuresti, si promovarea accesului egal la cultura pentru acestia.

Program de primire continua de donatii la punctele de colectare.

Partener: Biblioteca Metropolitana Bucuresti

 

Click&Know

Cu ajutorul Ateliere Fără Frontiere, Asociaţia a înfiintat un centru multimedia pentru copiii şi tinerii din apartamentele sociale din Sectorul 4. În plus, în cadrul proiectului au loc şi o serie de activităţi dedicate beneficiarilor.

 

Pentru proiectele încheiate ale Asociaţiei, dar şi pentru mai multe detalii legate de cele prezentate mai sus, vă invităm să accesaţi pagina Proiecte de pe site-ul oficial.

 

Deși nu are decât 2 ani de activitate, Asociația Young Initiative a reușit să ducă la bun sfârșit multe acțiuni care au ajutat atât tinerii, cât și comunitatea în general să se îndrepte spre o cale mai bună. Acest lucru a fost posibil doar prin dăruirea și pasiunea cu care membrii organizației se implică în fiece eveniment organizat. Sunt oameni care te inspiră prin modul în care se dedică în tot ceea ce fac în cadrul Asociației, dar și înafara ei.

 

Interviu cu Razvan Sassu, Presedintele AYI

Președintele Asociației Young Initiative,  cel de la care a pornit mecanismul, Răzvan Sassu, vorbește despre activitățile desfășurate în cadrul organizației, beneficiile voluntariatului și importanța pe care o are acesta în dezvoltarea personală și profesională.

 

 1. De ce practici voluntariatul?
Motivația practicării voluntariatului este, în cazul meu, bivalentă. Pe de o parte, prin activitățile de voluntariat pe care le desfășor sau coordonez îmi pot implementa viziunea și pot contribui la schimbările pozitive pe care le aducem beneficiarilor programelor noastre. Faptul că un copil abuzat care era în clasa a IV-a și nu știa să scrie și să citească reușește astăzi să fie la nivelul colegilor săi datorită unui anumit proiect derulat de organizația ta, te motivează să mergi mai departe cu zâmbetul pe buze, știind că mai ai multe vieți de schimbat și multe de facut. Făcând voluntariat știu că pot avea un impact direct sau indirect în comunitate, și puterea de a schimba lucrurile în bine pentru anumite categorii de persoane, aflate în situații diverse de risc sau nu. Proiectele noastre vizează, pe lângă zona pur umanitară, și tinerii bucureșteni, elevi sau studenți. Și în acest caz motivația este foarte puternică, când știi, de exemplu, că zeci de elevi au acum perspective mult mai clare de carieră și știu pe ce drum să meargă mai departe. Mulțumirile și entuziasmul lor sincer te ajută sa mergi mai departe și îți confirmă că ești și tu pe drumul cel bun.

Pe de altă parte, există bineînțeles și motivația profesională. În cadrul Asociației pot spune că am făcut “practica” de la începutul facultății și până acum, activitatea de aici fiind o oportunitate extraordinară de dezvoltare profesională și, în cazul meu, descoperire și rafinare a stilului de management. Încă de la început mi-am propus ca AYI să aibă un stil de lucru cât mai profesionist, cu o abordare semi-corporatistă, ceea ce se reflectă și în structura organizatorică și procesele de lucru din interiorul Asociației. Dacă dorești rezultate palpabile trebuie să treci peste “sindromul ONG-ului” care nu are bani și face totul din pură dragoste pentru umanitate, așa cum poate, și să încerci să adaptezi și să folosești instrumente și metode profesioniste.

 

2. Cum a luat naștere Asociația Young Initiative și ce activități desfășori tu acum în cadrul AYI?
Activitatea mea în Asociația Young Initiative a început în vara lui 2009, după examenul de Bacalaureat, când mi-a venit ideea înființării ei. 🙂 Până în noiembrie 2009 am “luptat” cu birocrația și cu greva magistraților, dar până la urmă totul a ieșit foarte bine. Organizația a evoluat în ultimii 2 ani de la o simplă idee și grupare de câțiva oameni, la o grupare ceva mai complexă de 50 de oameni, 2 departamente, 5 echipe de proiect, și în paralel și rolul și atribuțiile mele. Pot spune că AYI a urmat etapele de dezvoltare ale unui IMM. La început implicarea mea era mult mai directă în toate zonele organizației, însă în timp rolul meu a ajuns la ceea ce este astăzi. Mai exact, coordonez și urmăresc activitatea tuturor managerilor din Asociație, menținând în permanență legătura cu ei. Discutăm despre evoluția proiectului sau departamentului respectiv și vedem ce este de făcut în continuare. Bineînțeles, sarcinile sunt foarte diversificate și intră în mai multe arii, inclusiv coordonarea activității Consiliului Director, interviuri finale cu anumite categorii de candidați, reprezentarea Asociației în relațiile cu terții, diverse negocieri etc. Și să nu uităm desigur de partea de strategie.

Îmi place să am o implicare proactivă în organizație și să merg pe principiul “președintelui jucător”, concept destul de cunoscut în ultimii ani în România. Astfel, atribuțiile de Președinte se îmbină în cazul Asociației noastre cu cele de Director General. 

În plus, trebuie să recunosc că zona managementului de proiect mă atrage foarte mult încă din timpul liceului, drept pentru care încerc ca de fiecare dată să am câte 2-3 proiecte pe an de care să fiu responsabil în mod direct.

 

3. Care sunt punctele forte ale organizației?

Din punctul de vedere al programelor noastre, un punct forte este gama destul de diversificată de proiecte și beneficiari pe care îi deservim. Grupul nostru țintă este format din tineri (elevi, studenși), pe de o parte, și de copii și tineri defavorizați sau aflați în diverse situații de risc, pe de altă parte. Așadar, zona noastră de acțiune este social-educațională, însă modul în care acționăm este diversificat. Cei care ni se alătură au de ales între a ajuta copiii abuzați, a participa la proiectele pentru tineri, a scrie pe blog, a intra într-un departament funcțional sau a se implica în celelalte proiecte. Fiecare proiect este unic și oferă oportunități foarte frumoase.

Apoi, colectivul nostru – tânăr, de altfel –  este de asemenea o îmbinare foarte frumoasă de persoane cu experiență profesională și elevi sau studenți aflați la început de drum. Învățăm unii de la alții și contribuim la misiunea și obiectivele Asociației. Desigur, o mare parte dintre cei care au experiență profesională sunt angajați în multinaționale sau diverse companii ori instituții, însă își alocă o mare parte din timp Asociației. Unii pentru a ajuta, alții pentru a învăța și a se dezvolta pe plan profesional. Atmosfera de lucru este foarte deschisă, părerile tuturor celor afectați direct contează foarte mult în luarea deciziilor, iar flexibilitatea este destul de ridicată, acest lucru întâmplându-se fără a sacrifica zona responsabilității, seriozității și profesionalismului.

 

4. Care au fost proiectele ce te-au marcat pe tine, ca și persoană?
Dacă vorbim strict de proiectele AYI, atunci acestea ar fi “Punți către cunoaștere” și „Seek Your Career”.

 

5. Cum ai motiva și alte persoane să se implice în proiectele AYI?
În AYI vor găsi foarte multe oportunități de dezvoltare profesională și, bineînțeles, foarte multe satisfacții personale și rezultate concrete. Cei care au potențial, timp și o adevărată dorință de implicare vor găsi întotdeauna ușa deschisă în cadrul Asociației noastre. Piața muncii devine din ce în ce mai aglomerată, studiile nemaifiind decât în foarte puține cazuri suficiente pentru a mai fi competitiv. Le recomand cu tărie tuturor elevilor și studenților să se implice în activități extrașcolare și să continue pe acest drum până la finalizarea studiilor.
Rețeta pe care o recomand celor care doresc să obțină rezultate maxime din implicarea în AYI este alocarea de timp suficient (minim 1 an) activităților de aici, accesarea cât mai multor oportunități interne (training-uri, proiecte internaționale, reprezentări la diverse evenimente), participare activă în cadrul proiectelor, multă inițiativă și seriozitate. Iar unde este cazul, îndrăzneala de a face pasul către management și de a lua în mâini un proiect, nou sau existent.

 

Interviu cu Andreea Nitescu, Project Manager şi voluntar dedicat

De asemenea, Andreea Nițescu, un alt membru al Asociației povestește despre schimbările pe care le-a simțit de când a devenit membră AYI. Deea este redactor la Blogunteer încă de la apariția blogului, voluntar la proiectul „Punți către Cunoștere” (unde desfășoaă activități de IT, animație și lectură cu copiii de la Centrul de Primire Urgențe Copii Sector 4) și Project Manager la „Click & Know,”

 

Povestea ei în Asociație începe la finalul anului I. Era membră a Asociației Studenților la Matematică și Informatică când au fost anunțați despre inițiativa celor de la AYI de a forma primul blog despre voluntariat din România. Deși nu mai auzise până atunci de AYI, pentru că îi plăcea să scrie și deține și un blog în perioada respectivă, pentru că era atrasă de voluntariat și avea ceva experiență în domeniu, s-m decis să aplic. A completat formularul de înscriere, a trimis un articol despre o experiență din domeniul voluntariatului la care a participat și curând a aflat vestea bună. „Apoi, au urmat mai mult de 14 luni (și încă mai număr!) în care am putut să mă dezvolt frumos alături de AYI.”

3. Cum ai evouluat din punct de vedere personal și profesional de când ești membră AYI?
Orice proiect în care te implici, te schimbă la un moment dat datorită fluxului și schimbului calitativ dintre a da și a primi înapoi. În AYI am pornit de la teama de a scrie și am ajuns să iau interviuri unor persoane importante din sfera voluntariatului pe care le admir; am pornit de la persoana ușor reticentă care eram acum un am și am avut ocazia să mă descopăr mai mult pe mine și ceea ce îmi place să fac, pentru ca acum să fiu în stare să spun că orice este posibil acolo unde este voință.
Cel mai important lucru cu care rămâi probabil din orice experiență sunt fără doar și poate OAMENII. Și la AYI am cunoscut oameni dedicați și implicați. De la fiecare din ei am avut ceva de învățat.
Aș putea să mai dau multe exemple, însă eu privesc în mine și la ceea ce sunt și observ o schimbare în bine. Și ăsta este meritul AYI.

4. Care a fost proiectul în care ai simțit nevoia să te implici cel mai mult?
Fără doar și poate „Punți către Cunoaștere”. Este un proiect de suflet în primul rând pentru că simt că implicarea mea acolo are un ecou, iar feedback-ul îl primesc de îndată – prin intermediul unui zâmbet, sau unei vorbe frumoase din partea copiilor sau pur și simplu constatând cât de mult au crescut iar noi le-am fost alături.

„Punți către Cunoaștere” este un proiect în care atât eu cât și ceilalți voluntari am investit foarte mult. Acum pot spune că nu îmi pot imagina activitatea mea de voluntar fără acest proiect. Este ceea ce fac din tot sufletul!

Asociația Young Initiative este o organizație care spune DA! implicării; este un loc în care capeți experiență, oportunități și dezvoltare personală; este o cale de a lega noi prietenii și de a te distra. Asociația este bucuria de a învăța lucruri noi și de a-i ajuta pe ceilalți.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu