Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Carmen Radu On September - 12 - 2011

Ne plac oamenii ce pun voluntariatul printre valorile de bază și care prin activismul lor schimbă mentalități. Raluca Dan este unul din acești oameni. Așadar i-am adresat câteva întrebări să o cunoaștem mai bine prin prisma activităților în care s-a implicat, propriile păreri și câteva detalii despre proiectele viitoare 🙂

1. Spune-ne ceva despre experienta ta in mediul ONG-urilor 

Implicarea mea în ONG-uri începe acum 8 ani, undeva prin 2003. Pe vremea aceea, adolescentă fiind şi provenind dintr-un oraş mic unde este aproape inevitabil să nu ai parte de mult timp liber, îmi doream să îmi umplu după-amiezele cu activităţi noi, necunoscute până atunci. M-am prezentat cu prietenii la Organizaţia Salvaţi Copiii, unde am rămas ca voluntar până în anii facultăţii. La Salvaţi Copiii, am „crescut”; acolo mi-am primit „cei 7 ani de acasă” în voluntariat. Am înţeles cât de importanţi sunt copiii pentru viitorul unei societăţi sănătoase, dar şi cât de expuşi unor situaţii grave pot fi. Am lucrat sau am avut contact cu grupuri vulnerabile (romi, refugiaţi, exploataţi economic etc.), dar şi cu copii a căror dezvoltare poate fi afectată doar de lipsa de informaţii (educaţie şcolară pentru copii de şcoală generală şi liceu).

A urmat Greenpeace, locul unde am luat contact mai serios cu ecologia şi unde m-am format ca activist de mediu. Aici am învăţat cum să protestez ca la carte, cu tot echipamentul şi tacticile necesare (ex. cătuşe, blocking, comunicare cu poliţia etc.). Pe lângă asta, am coordonat şi instruit echipa de activişti ai organizaţiei.

Ajungând mai aproape de prezent, în 2009, am pus bazele unei organizaţii activiste de protecția mediului – Re.Generation – alături de câţiva prieteni preocupaţi de toate bubele ecologice existente printre noi.

De altfel, sunt o persoană care îşi înţelege momentan rostul în viaţă contribuind la păstrarea unei vieţi demne şi juste pentru tot cetăţeanul şi natură, o persoană cu exerciţiu permanent de a se îmbunătăţi, de a fi în echilibru şi cu bunele şi cu relele.

2. De ce voluntariat?

Nu voi dezvolta motivul pentru care am început să voluntariez, ci mai degrabă aş invita şi pe alţii să o facă pentru că:

  • voluntariatul este pentru toată lumea. Indiferent de vârstă, experienţă şi chiar timp liber, orice persoană cu gânduri de bine şi nemotivată de bani se poate simţi utilă.
  • voluntariatul poate fi distractiv. De cele mai multe ori cauzele pentru care o organizaţie luptă sunt serioase, dar asta nu înseamnă că voluntariatul este rigid. Din contră, munca poate fi extrem de plăcută, într-un cadru relaxat şi chiar ghidată de ideile voluntarilor.
  • voluntariatul este provocator şi recompensator. ONG-urile sunt un mediu diferit de tot ceea ce ai parte într-o viaţă obișnuită; ca voluntar poţi învăţa cum să „salvezi lumea” fără a avea un ban, dar cu implicarea tuturor; poţi experimenta activităţi pe care nu le faci în mod normal (de ex. proteste); sau poţi pune în practică ceva ce deja ai învăţat la şcoală. Orice astfel de situaţie, contribuie la dezvoltarea ta ca om cu mintea sănătoasă.

3. Ce ne poti spune despre Re.Generation?

Re.Generation este în primul rând o organizaţie activistă. Mai pe înţelesul tuturor, o organizaţie care crede în puterea de a milita pentru o societate echitabilă, justă din punct de vedere social şi de mediu, prin instrumentul cel mai sincer şi direct: acţiunea non-violentă (proteste, flash moburi, marşuri etc.).

In al doilea rând, Re.Generation este o organizaţie de protecţia mediului. Incă de la înfiinţare, prioritatea noastră a reprezentat-o Roşia Montană, o localitate din Munţii Apuseni, ameninţată cu distrugerea de către un proiect minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation care ar deschide cea mai mare mină de aur de suprafaţă din Europa, bazată pe utilizarea cianurilor. Astfel, facem parte din campania Salvaţi Roşia Montană care se opune acestui proiect şi care militează pentru dezvoltarea durabilă a zonei. Ca parte a campaniei SRM, Re.Generation şi-a asumat rolul de „divizie de acţiune”, contribuind la componenta de advocacy. Asta înseamnă monitorizarea şi expunerea autorităţilor sau reprezentanţilor acestora atunci când „calcă pe bec” şi nu îşi respectă responsabilităţile asumate faţă de cetăţenii care i-au ales; înseamnă chiar şi încurajarea lor când voinţa politică este mai slabă sau nesigură.

În curând, vom aborda şi subiectul organismelor modificate genetic prin susţinerea unei campanii de lobby deja existente. Pentru viitor, nu ne-am pus limite şi am decis să ne păstrăm libertatea de a lupta pentru cauze diverse în acest domeniu, unde este nevoie de un ajutor real, cauze care să ne provoace să fim mai buni.

4. Un proiect de care te-ai atașat în mod special? 

Fără nicio ezitare, consider că Salvaţi Roşia Montană este proiectul meu de suflet, în care de altfel mi-am şi pus mare parte din energia mea activistă. Această campanie nu este doar una de protectia mediului, ci se concentrează pe toate aspectele care ţin de această localitate minunată pusă în pericol de un proiect minier: natură, patrimoniu cultural, localnicii roşieni, economie. Campania SRM este cea mai mare mişcare de mediu şi socială din România, care a a agrenat zeci de mii de oameni de-a lungul celor peste 10 ani de activitate. Este o campanie care a avut şi suişuri şi coborâşuri, dar care a continuat în ciuda eforturilor financiare, şi asta pentru că voinţa şi dedicaţia echipei SRM sunt fără margini.

Am aflat aici oameni grozavi, diverşi ca medii de provenienţă sau vârstă; am întâmpinat provocări de neimaginat; am câştigat prieteni de-o viaţă şi experienţă chiar pentru mai multe. Și încă nu s-a încheiat!

5. FânFest și rolul Regeneration în organizare 

FânFest este un festival cultural și ecologic ce are loc la Roșia Montană, ajungând în 2011 la cea de-a șasea ediție.

FânFest este cea mai vizibilă și mai spectaculoasă formă de exprimare a luptei noastre și a viziunii pe care o avem pentru acești munți care adăpostesc vestigii arheologice unice în lume, păduri, lacuri, biserici, familii, păsări, vaci, oi.

Festivalul se desfășoară pe parcursul a trei zile în care vizitatorii au parte de concerte în aer liber, târguri tărăneşti şi meşteşugăreşti, conferinţe, dezbateri şi proiecţii de filme, tururi turistice, toate sub sloganul „Salvați Roșia Montană”.Minunat la FânFest este faptul că toți artiștii și interpreții participă pro bono pentru susținerea campaniei Salvați Roșia Montană și pentru a celebra diversitatea artistică și multiculturalismul.

Re.Generation face parte din echipa de organizare a festivalului şi lucrează cot la cot cu ceilalţi activişti, localnici sau organizaţii în tot ceea ce ţine de organizare (infrastructură, program, promovare etc.).

6. Între 21-30 septembrie are loc Reclaim the Fields. Povestește-ne despre tabără, cum se pot înscrie voluntarii

Pentru că este mult prea frumos, o sa las call-ul pentru Tabăra Europeană Pământul este al nostru! Reclaim the fields să vorbească de la sine. Mâncarea, pământul, seminţele şi cultura locală, tradiţională sunt mult prea importante pentru a fi modificate şi centralizate de sistemul modern, capitalist. Noi ne opunem ideii de profit fără scrupule prin însuşi stilul nostru de viaţă: susţinem şi ducem o viaţă tipic ţăranească, adoptăm metode alternative de trai şi practicăm munca agricolă în cadrul unei comunităţi. De aceea credem că pământul este al nostru şi că este momentul să acţionăm pentru a îl recâştiga!

Ne declarăm solidaritatea faţă de locuitorii din Roşia Montană care de peste 10 ani îşi apără pământurile şi rezistă în faţa practicilor criminale corporatiste de acaparare şi exploatare a pământului lor. Roşia Montană este un sat situat în Munţii Apuseni din România, ameninţat de distrugere de către un proiect de minerit aurifer care urmăreşte numai profitul propriu.

Există nenumărate lupte și campanii pentru acces şi control asupra terenurilor în Europa şi peste tot în lume, dar la fel de multe întâmplări de povestit sau experienţe de împărtăşit.

Dacă eşti sau îţi doreşti să fii ţăran, grădinar urban, pescar, apicultor sau activist, vino alături de noi la cea de-a 3-a ediţie a taberei Reclaim the Fields – Pământul este al nostru, care va avea loc între 21 şi 30 septembrie 2011, la Roşia Montană.

Ne dorim să creăm împreună un spaţiu viu în care să împărtăşim experienţe şi realităţi, să facem schimb de cunoştinţe şi abilităţi, să conectăm oamenii cu iniţiative comune, să ne unim forțele și să impulsionăm mişcarea şi eforturile locale, să sărbătorim eforturile noastre împreună.

Vino să răspândim seminţele rezistenţei şi să facem ca aceasta tabără să crească!

Programul taberei este participativ şi va presupune o varietate de workshop-uri, ateliere, activităţi practice, evenimente culturale şi, mai presus de toate, timp pentru a ne cunoaşte, a împărtăşi experienţe şi a învăţa. Ne bazăm pe contribuţii din partea tuturor participanţilor, aşa că, dacă eşti interesat să susţii un workshop, dacă eşti artist, dacă reprezinţi un colectiv sau dacă ai alte abilităţi pe care vrei să le împărtăşeşti, contactează-ne şi contribuie astfel la dezvoltarea acestei tabere.

 

Intră pe www.reclaimthefields.org pentru mai multe informaţii şi pentru înregistrare la tabără.

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Un comentariu

Posteaza un comentariu