Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Carmen Radu On July - 9 - 2011

Dans traditional ceh

Centrul Ceh este institutul cultural al Republicii Cehia la Bucuresti. Acesta promoveaza cultura ceha prin evenimente organizate atat in Bucuresti cat si in tara, participarea la varii festivaluri. Centrul Ceh se afla in cladirea Ambasadei Cehiei, si orice activitate se desfasoara sub patronajul ambasadei.   Evenimentul de traditie al Centrului Ceh este Documentary Mondays.  O alta traditie inceputa in 2010 este “No Silence, Please!“. Joia, tot o data sau de doua ori pe luna, lumea se strange in Sala Mare a Centrului Ceh pentru a viziona un film vechi, mut, acompaniat live de un artist sau o formatia, romaneasca sau ceheasca. Este un experiment inedit, care si-a format deja publicul sau: cinefili de toate varstele. Centrul este de asemenea partenerul de traditie al festivalului de film documentar pentru drepturile omului, One World, inca de la prima editie a acestuia. De asemenea anul acesta au venit la Bucuresti si Timisoara si cateva formatii cehesti, s-a organizat retrospectiva marelui regizor Jiri Menzel, o expozitie cu decoratiuni realizate din obiecte reciclate, o expozitie de fotografie si multe altele. La Centrul Cultural Ceh se incearca in mare acoperirea tuturor ramurilor artei si promovarea culturii cehe.

 

Despre voluntariatul in cadrul Centrului Cultural Ceh. Interviu cu: Magda Nastase

Voluntariatul la Centrul Ceh pentru mine a fost o mica portita ce mi s-a deschis. Am patruns pe aceasta portita fara dubii si am inceput sa cunosc cultura ceha (atat cea clasica, dar mai ales pe cea contemporana), artistii cehi, traditii si caracterul oamenilor. Sau cel putin imi place sa cred ca toti cehii sunt asa cum i-am cunoscut eu pe cei de la Centru!

 

De ce anume te ocupi tu la Centrul Cultural Ceh?

Task-urile mele ca voluntar au tinut mai mult de partea de PR. Am facut o monitorizare media a evenimentelor, am contactat presa pentru diverse evenimente, am contribuit la redactarea textelor pentru site si brosura de prezentare a evenimentelor, etc. Au fost si cateva taskuri ce tin de logistica: prezenta mea fizica la evenimente, intampinarea si “orientarea” vizitatorilor la Noaptea Institutelor, deschisul berilor la filme 😛 (pentru ca da! La Centrul Ceh, berea ceheasca e din partea casei la evenimentele noastre).

 

Avantaje, oportunitati

O mare oportunitate pentru mine a reprezentat intalnirea cu regizorul Jiri Menzel, caruia am avut onoarea sa ii iau si un interviu pentru revista culturala in care scriu eu. Si nu a fost doar interviul, am casino online avut si ocazia de a bea un pahar de vin cu renumitul cineast, de a vorbi cu el intr-un mediu degajat, demonstrandu-mi inca o data prietenia cehilor, indiferent de varsta lor. Tot oportunitati sunt si diversele intalniri cu regizori tineri din Cehia care au venit la proiectile propriilor documentare, la cate un Documentary Monday. In plus, am aflat despre festivaluri de muzica, film, documentare, cultura urbana, ce se petrec in mod fecvent in Cehia, si Praga in special, subiect care ma intereseaza in mod deosebit.

 

Ce te-a determinat sa vrei sa fii voluntar acolo?

Mergeam la Centrul Ceh lunea, la documentare si-mi placea. Am inceput sa-I urmaresc pe Facebook, si la un moment dat am citit un post: Cautam voluntar! Am trimis imediat CV-ul, am mers la interviu si, printr-un mare noroc, m-au ales pe mine. Cred ca ceea ce m-a determinat a fost atmosfera placuta, de prietenie pe care o simteam la Centru. De cat timp: Din martie 2011. Era vorba de 3 luni, dar ne-am atasat mult unii de altii si se pare ca nu mai pot sa scape de mine.

 

Pareri, recomanzi sau nu 🙂

Cu siguranta recomand. E o experienta frumoasa voluntariatul intr-un Institut Cultural, fie el ceh, polonez, francez sau englez. Toate acestea sunt pline de oameni foarte deschisi, cu temele facute la zi despre tot ceea ce misca pe scena culturala a tarii din care fac parte, si faptul ca sunt straini in Romania le da un aer fascinant. Cel putin in viziunea mea…

 

Ceva ce te-a impresionat

Faptul ca m-au tratat ca pe o angajata. Aveam locul meu la un calculator, participam la sedintele lunare, discutam liber si contribuiam cu pareri personale in privinta organizarii evenimentelor. Nicio clipa nu m-am simtit folosita, cum se mai intampla uneori atunci cand voluntariezi. Si apoi, oamenii de acolo: Rene Kubasek, directorul Centrului este un tip foarte prietenos cu niste gusturi in materie de filme si muzica uneori excentrice, dar in general excelente. Cu Veronica Angelescu, domnisoara cu parul lung si ochii verzi care se ocupa de designul grafic al tuturor evenimentelor, de promovarea lor si a centrului in general, am ajuns sa petrec mult timp si sa impartasesc multe povesti si intamplari, devenindu-mi o prietena foarte buna. Iar Vitek, directorul adjunct, ma intampina de fiecare data cu zambetul pe buze, atunci cand intru in birou.

 

 

Spune-ne despre programul Centrului Cultural Ceh pe  viitor

Momentan Centrul Ceh a intrat in vacanta de vara si nu va mai avea evenimente in locatia sa de pe strada Ion Ghica, nr 11. Dar il puteti gasi prin tara, la Stufstock, la Festivalul Cehilor din Banat sau la filmul cehesc “Who wants to kill Jessie?” de la Muzeul de Banda Desenata, la MNAC. Insa de la toamna reincepem cu documentarele de luni, filmele mute de joi si alte evenimente inedite, servite ca de obicei cu un Pilsner Urquell rece.

 

Spunandu-mi despre experienta ta acolo si tot ce se intampla la Centrul Cultural Ceh ai folosit persoana I plural. Simti un atasament profund fata de aceasta experienta, oamenii pe care i-ai cunoscut?

Acest lucru se datoreaza faptului ca ma simt parte integranta a echipei de acolo, nu ca o simpla voluntara ce vine la eveniment, deschide 2 beri si a plecat acasa. Nu stiu daca voi mai continua voluntariatul acolo din toamna, poate vor lua pe altcineva, dar pentru mine a reprezentat un voluntariat “de vis”, daca se poate spune asa. Si a fost mai mult ca un stagiu de practica, sau un internship pe care l-am facut si care m-a facut sa imi doresc cu adevarat sa continui sa lucrez in domeniul acesta al institutelor culturale.

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse, Interviuri

5 Comentarii

  1. […] can find out more about what you will be doing in this nice interview with one of our volunteer, Magda […]

  2. […] can find out more about what you will be doing in this nice interview with one of our volunteer, Magda […]

  3. […] Gasiti anuntul oficial la ei pe site, plus un testimonial pe blogunteer. […]

  4. […] can find out more about what you will be doing in this nice interview with one of our volunteer, Magda […]

  5. […] can find out more about what you will be doing in this nice interview with one of our volunteer, Magda Năstase. We would like to thank again our last volunteer, Flori […]

Posteaza un comentariu