Victor Perdevara este un fost coleg Blogunteer.ro si o persoana dedicata muncii de voluntar. Dupa nenumarate si frumoase discutii cu el despre voluntariat, despre perspectivele pe care ti le ofera voluntariatul, despre educatie non-formala si despre experienta sa din Polonia, am decis ca trebuie sa impartasesc si cu voi viziunea lui despre voluntariat. Un traseu al unei persoane care fara doar si poate isi merita locul, aici, pe Blogunteer.ro, la aceasta sectiune dedicata voluntarilor dedicati care isi creeaza o viziune in viata bazandu-se pe o experienta din lumea voluntariatului.
De cand l-am cunoscut, Victor a fost acea persoana care apreciaza lucrurile bune, care pune accent pe lucrurile de valoare, care se axeaza pe ceea ce ii face placere. „Încerc pe cât posibil să nu îmi pierd timpul cu lucrurile inutile.”, spune el. Atunci cand l-am rugat sa imi spuna cateva lucruri despre el, mi-a raspuns cat se poate de natural: „ Îmi place să îmi construiesc singur drumul prin experiențe inedite, vise împlinite, mici victorii personale. Viața mea seamă cu un labirint și mai tot timpul reușesc să complic lucrurile.” Asta pentru ca Victor este mai tot timpul angrenat in cate o aventura: fie ca este implicat in proiecte de voluntariat, fie ca hoinareste prin Romania, acesta din urma fiind un mare hobby al lui, nu uita niciun moment sa se bucure de viata si de lucrurile simple care aduc bucurie in viata.
Inceputul activitatii de voluntariat
Inca din copilarie, Victor a fost marcat de povestile fantastice din literatura populara, pentru ca mai apoi sa afirme: „Mai târziu am observat că voluntarul seamănă mult cu eroul exemplar care parcurge etapele de inițiere.” Ca tot veni vorba de voluntariat, l-am intrebat cum a ajuns sa intre in sfera voluntariatului: „Pot spune că am ajuns din greșeală în domeniul voluntariatului. Eram în primul an de liceu și mă plictiseam îngrozitor. Îmi amintesc că la ora de biologie a venit bibliotecara și a început să ne povestească despre Cercul de Grafică și Pictură pe care îl conduce. Marele avantaj a fost că în acest grup de inițiativă am reușit să mă dezvolt pe plan artistic și personal. Era și un spațiu unde aveai acces la multe cărți de filosofie, se discutau ore întregi despre literatura clasica și pictură.” Greseala sau nu, se pare ca a fost un pas decisiv in viata lui, intrucat a continuat in acelasi stil. Printre alte experiente pe care le-a avut in Romania din 2003 si pana acum, in ceea ce priveste implicarea in sfera voluntariatului, au fost „expoziția colectivă de pictură ce avut loc în 2006 la Biblioteca Centrală Universitară din București, Tășuleasa Social care promovează în România voluntariatul la cel mai înalt nivel”. Mai mult, o parte marcanta a perioadei de student a fost colaborarea cu Team Work Bucuresti dar si „amintirea memorabilă a concertul lui Elton John din 2010.”
Experienta poloneza
Ceea ce a urmat este oarecum istorie: „După aproximativ șapte ani m-am decis să plec prin Serviciul European de Voluntariat în Polonia. Aveam nevoie de o schimbare.” Asa ca schimbarea a avut loc imediat. Desi avea planuri de a pleca in Africa, dupa ce a cantarit mai bine optiunile, Victor a ales in cele din urma ca Polonia este locul unde isi poate pune in practica cunostintele acumulate, dar in acelasi timp, este locul unde se poate dezvolta armonios pentru urmatoarea perioada a vietii lui. Totusi, pentru a merge intr-o tara straina si a te familiariza cu lucrurile de acolo, nu este deloc usor. Victor ne povesteste cateva impresii despre primele tangente cu aceasta experienta: „Proiectul Multicultural Language Cafe coordonat de Semper Avanti s-a desfășurat în orașul Wrocław din Polonia în perioada septembrie 2010 – iunie 2011. Știam înainte de plecare că mă așteaptă o experiență nu foarte ușoară. M-am bucurat că am găsit o organizație de voluntariat foarte mare care rulează în fiecare an peste 50 de voluntari SEV. Încă din prima zi am fost îmbarcat într-un uriaș montagne russe de experiențe și trăiri unice. A trebuit să treacă trei luni pentru a mă acomoda și a înțelege cum funcționează lucrurile. Organizația a contribuit în perioada aceasta cu idei de ateliere și suport bazat pe cursuri de formare (tehnici de lucru cu copiii, Intercultural learning, șocul cultural, drepturile omului, educația globală).”
Experienta in sine a fost una benefica, evident. Victor a facut parte dintr-o echipa de sase tineri din mai multe coluri ale lumii (Armenia, Romania, Germania, Belarus, Spania si Portugalia), si a avut ca sarcina concreta contribuirea cu idei pentru ateliere din gradinita, scoli primare. Pentru toate aceste lucruri este nevoie de initiativa, ceea ce Victor se pare ca a avut din plin. Legat de partea de greutati pe care le-a intampinat, se pare ca bariera lingvistica a fost aceea care a dat batai de cap echipei: „Atelierele și mare parte din activități s-au derulat în școli unde elevii nu vorbeau limba engleza. A trebuit de multe ori să mut discuția la nivel de grup și mai puțin în spațiu deschis.”
Amintiri deosebite si planuri de viitor in domeniul cultural
Asa cum v-am obisnuit pana acum, fiecare voluntar care trece pe la noi pe blog, este intrebat cum l-a ajutat voluntariatul. Victor ne raspunde si el: „În primul rând, faptul că împarți apartamentul cu alți colegi e un mare avantaj cultural. M-am întors acasă cu noi rețete de gătit, un hard disk plin cu filme și muzică, suficiente cuvinte în poloneză pentru a impresiona pe cei din jur. În al doilea rând, fiind într-o formă sau alta trainer mi-am dezvoltat capacitatea de a organiza un atelier prin metodele educației non formale, să mă exprim în public într-o limbă străină.”
Dintre amintirile frumoase pe care le pastreaza, de una cu sigranta isi va aduce aminte mereu: „Am plecat din acest stagiu cu numeroase amintiri plăcute, dar două dintre acestea sunt prezente în mintea mea. O fetiță de grădiniță mi-a oferit caieteul de schițe unde avea o colecție impresionantă de prințe (: Am păstrat această mică comoară și mă bucur de fiecare dată când îl revăd. Cu câteva zile înainte de a pleca din Wroclaw am primit miere din partea familiei sociale. Un mod inedit de a transmite un simplu mulțumesc.”
Si pentru ca o astfel de experienta te schimba si te face sa ai idealuri si planuri, am aflat ca Victor este o persoana care chiar vrea sa schimbe ceva in Romania, unul dintre planurile lui fiind: „Pe termen scurt vreau să deschid un Centru de Artă Comunitară și Educție Activă la Bistrița. E un proiect ambițios și încă mă gândesc cum aș putea să dezvolt comunitatea prin evenimente culturale. Gândul meu zboară departe. Aș vrea să lucrez voluntar profesionist în țări defavorizate din Africa. Sunt programe (Voluntary Service Overseas) unde se caută specialiști în diverse domenii.”
Dupa discutia cu Victor, eu m-am simtit mai bine sa vad ca sunt persoane care investesc in astfel de lucruri. Apoi cand am vazut cate planuri si ce mod de viata a adoptat, nu pot spune decat ca imi doresc sa cunosc tot mai multe persoane cu idealuri si vise marete de implinit.
In final, va las cu ceea ce Victor recomanda: „Cred că fiecare avem un vis, dar frica de eșec ne oprește să facem primul pas. Aș vrea să le recomand tinerilor să experimenteze și să dea viață ideilor. Eșecul e parte din farmecul vieții și nu bănuim cât de mult ne poate ajuta.”
Multumim, Victor! Echipa Blogunteer.ro iti multumeste pentru discutie, iti ureaza mult succes in tot ceea ce vei face si suntem mandri de tine si de faptul ca pentru o scurta dar memorabila perioada, te-am avut „on board”.
Sunt surprins de modul cum ai reusit sa integrezi pasajele din interviu. Felicitari pentru munca depusa.
La sfarsitul lui iulie voi participa la Volunteque v1.0 in Oradea. E un seminar care a reusit sa mobilizeze aproximativ 100 de minti luminate :). Simt ca vom face o minunata supa de idei in trei zile.
Voi incerca sa scriu articole si sa culeg impresii de la fosti voluntari SEV, manageri de proiect, traineri, mentori etc.
Vant din spate… 😀
Multumesc. Nu am considerat o munca, ci a fost mai degraba placerea mea. Ma bucur sa aud ca ai din nou planuri marete.
Noi iti uram multa bafta si sa ne tii la curent cu tot ce mai faci.