Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On July - 31 - 2011

Fiecare ONG are sau ar trebui sa aiba o misiune si o viziune. Fiecare proiect al unui ONG trebuie sa vizeze misiunea si sa reprezinte viziunea. Team Work, ONG activ in sectorul non-guvernamental, avand activitati specifice prin care si-a lasat amprenta asupra participantilor (Amfiteatrul Deschis sau Curateniile de toamna si primavara in Gradina Botanica), vine cu ceva nou: cursul de formare “Trainer’s Laboratory – Experience non-formal training tools!”

Team Work este o organizatie non-guvernamentala care doreste sa promoveze in randul tinerilor o atitudine pozitiva legata de voluntariat si munca in echipa, indispensabila oricarei activitati in cadrul societatii. Mai mult, proiectele derulate stau ca exemplu pentru viziunea si misiunea pe care acest ONG si le-a asumat si anume de a le oferi tinerilor posibilitatea de a avea contact cu mediul socio-economic inca din timpul facultatii, in scopul acumularii de experienta pentru piata muncii. Accentul cade pe valorificarea cunostintelor teoretice acumulate pe timpul scolii prin punerea lor in aplicare in cadrul mai multor proiecte derulate.

In scopul realizarii acestor obiective, Team Work vine cu un proiect nou. Punandu-si ideile in miscare cu ajutorul programului European prin care sunt finantate proiecte cu si pentru tineri, Tineret in Actiune, sau TiA, cum suntem cu totii obisnuiti sa spunem, Team Work organizeaza in perioada 29 iulie – 6 august 2011 cursul de formare “Trainer’s Laboratory – Experience non-formal training tools” (Laboratorul trainerului – Experimenteaza instrumente de invatare non-formala).

Avand un titlu sugestiv, proiectul consta intr-un curs de formare de formatori. Cu alte cuvinte, participantii sunt invitati si incurajati sa isi dezvolte competentele in vederea crearii propriilor metode si instrumente de invatare non-formala. Toate acestea au loc intr-un cadru organizat si menit sa ofere participantilor un feedback asupra instrumentelor create.

Acest proiect este cu atat mai interesant cu cat aduna la Brasov – locul de desfasurare – un numar de 23 de participanti din 7 tari: Austria, Bulgaria, Danemarca, Italia, Portugalia, Romania si Turcia. Participantii, traineri si viitori traineri, vor face schimb de experienta si se vor imbogati in cunostinte valoroase de educatie non-formala.

Proiectul, dupa cum am mai spus, este sustinut de Comisia Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, ajutand la promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de toleranta si solidaritate, precum si la promovarea cooperarii europene in domeniul tineretului.

In continuare, am stat de vorba cu coordonatorul acestui proiect, Oana Dumitrescu, care ne-a raspuns la cateva intrebari.

 

  1. Pe scurt, care au fost pasii pe care i-ati urmat pentru a organiza un proiect atat de mare?

Bineinteles, la inceput a fost ideea. Am fost participant intr-un alt curs de formare de formatori (TOT) international, unde din gresala am inventat un exercitiu si, desi nu a mers asa cum planuisem, mi s-a parut interesanta ideea de a experimenta propriile exercitii si metode de educatie non-formala. Pentru ca eu cred ca un trainer face mai mult decat sa foloseasca niste metode din carti, ci este necesar sa se adapteze grupului. De aceea am vrut sa le oferim trainerilor un spatiu sigur in care sa poata testa idei si sa se joace cu metodele.
Am propus ideea consiliului director al organizatiei, dupa aprobare am format echipa de proiect, le-am tinut un mic training despre Tineret in Actiune si ce presupune un proiect in cadrul acestui program si al Actiunii 4.3 si apoi am ne-am pus pe treaba: am gasit parteneri, am gasit un trainer potrivit, am planificat activitatile, am scris proiectul, l-am depus la Agentia Nationala care coordoneaza Programul Tineret in Actiune, iar dupa ce am primit un raspuns favorabil de la Agentie am inceput pregatirea cursului, a materialelor, a detaliilor organizatorice.

 

  1. Ati intampinat dificultati pe parcurs?

Da, sigur. Expresia “Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” s-a aplicat si in cazul proiectului nostru. Au fost mai multe situatii neprevazute, dar cea care ne-a afectat cel mai mult a fost urmatoarea: initial am depus proiectul la 1 februarie, fiind planificat pentru inceputul lunii mai, cu 11 parteneri. Regulile Tineret in Actiune spun ca, pentru a organiza un curs de formare pe actiunea 4.3 (aceasta este linia de finantare din cadrul programului Tineret in Actiune alocata training-urilor si a altor proiecte menite sa ajute la dezvoltarea ONG-urilor – pentru detalii, vedeti site-ul programului), este obligatoriu sa fie minim 4 tari din Uniunea Europeana partenere in proiect. La depunerea proiectului este necesar sa se prezinte unele documente numite acorduri de parteneriat scanate sau trimise prin fax. Dar pana la anuntarea rezultatelor, organizatiile trebuie sa depuna parteneriatele in original. Noua nu ne-au trimis documentele originale 4 organizatii din 4 tari si proiectul nostru am fost declarat ineligibil, fiind incomplet. Dar l-am redepus la 1 aprilie cu partenerii care deja ne trimisesera parteneriatele si atunci a fost totul in regula din fericire.

 

  1. Ce inseamna pentru Team Work acest proiect si care crezi ca va fi impactul acestui proiect asupra participantilor?

Pentru Team Work acesta este un proiect destul de important, sper eu. Echipa care a lucrat in proiect este alcatuita din membri ai tuturor Departamentelor Team Work – Comunicare, Training, Relatii Internationale, Resurse Umane si Scoala Team Work. Avand in vedere ca in proiectele tuturor acestor departamnete se folosesc metode non-formale, sper ca impactul acestui training sa fie multiplicat, astfel incat el sa aiba efect asupra altor membri Team Work, dar si asupra persoanelor implicate in proiectele Team Work. Cat despre impactul asupra participantilor, ei vor fi petrecut o saptamana invatand despre metode de educatie non-formala, intr-un cadru prietenos, dialogand intercultural. Nu stiu daca este o experienta care le va schimba viata, dar cu siguranta va contribui la livrarea unor training-uri mai eficiente.

 

  1. Fiind coordonator de proiect, care au fost partile cele mai grele dar si cele mai frumoase legate de organizare?

Au fost cateva momente de varf in care m-am intrebat “Ce mi-a trebuit mie proiect?”, dar chiar si in acele momente ma simteam asa implicata si atasata de proiect ca daca ar fi venit cineva sa-mi spuna “Poti sa reunti, fara nici un efect negativ”, as fi continuat. Per ansamblu, as spune ca lucrul cu oamenii si chiar cu mine insami este si cel mai greu si cel mai frumos intotdeauna.

 

  1. Cum decurge proiectul, pentru ca stim ca a inceput de 2 zile?

De fapt, vineri a fost doar ziua de sosire si pentru ca o parte dintre participanti au ajuns foarte tarziu nu am mai avut nici o activitate, deci astazi a fost chiar prima zi de training. Foarte multi oamneni interesanti, eu incerc sa fiu mereu atenta, sa aflu cat mai multe despre ei, sunt foarte curioasa. Uneori mai e nevoie de cate o pauza sa ne incarcam bateriile, dar apoi o luam de la capat. Ma surprind destul de relaxata si creativa in situatiile neprevazute, dar cred ca acest lucru se intampla si datorita faptului ca am o echipa (atat echipa de proiect cat si trainer-ul) foarte faina, pe care ma pot baza, deci nu am de ce sa-mi fac prea multe griji.

Felicitari Team Work pentru initativa si pentru asumarea unui proiect atat de mare. Blogunteer incurajeaza aceste initiative si ne bucuram cu totii cand avem de fiecare data de impartasit proiecte mari cu cititorii blogului.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu