Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On October - 4 - 2010

Educatia non formala si cea formala se afla prin metodele de predare si invatare in doua puncte total opuse. Nu am sa ma opresc asupra celei clasice pentru ca toata lumea a beneficiat de o educatie intr-o institutie de invatamant si cunoaste destul de bine subiectul.

La nivel european exista un interes ridicat asupra activitatilor extrascolare si s-au infiintat in aceasta directie numeroase programe menite sa asigure un cadru profesionist .  Tineret in Actiune este unul din programele non formale de educatie care urmareste prin actiunile sale sa implice o gama variata de persoane din medii diferite.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna educatie non formala intr-un context european  as vrea sa prezint  un  schimb de tineret care a avut loc anul acesta  in Republica Moldova ( 29 mai – 6 iunie).

Proiectul intercultural  Discover the Beauty Inside Yourself s-a desfasurat in localitatea Soroca si a adunat  30 de tineri din tara gazda, Romania, Italia, Germania, Armenia si Georgia. Timp de o saptamana s-au desfasurat diferite ateliere de teatru, dans, pictură, prelucrarea video, fotografie intr-un cadru non formal. Jocul e unul dintre principalele instrumentele folosite si are ca scop aproprierea participantilor de tematica workshopului si construirea unei echipe. In  general  se lucreaza impreuna si nu se tine cont daca vorbesti fluent sau nu limba engleza, daca ai abilitati practice pentru o anumita activitate, cunostinte tehnice si asa mai departe.  Prin promovoarea tolerantei se doreste incurajarea invatarii continue si eliminarea diferitelor bariere care apar intre indivizii din diferite comunitati.

Un  alt  mare  beneficiu pe care il ai atunci cand participi la un schimb de experienta international e legat de dezvoltarea personala. Reusind sa-ti depasesti  barierele de comunicare  acumulezi informatii utile care iti pot influenta activitatea  profesionala ,dar si viata de zi cu zi.  De multe ori in urma participarii la aceste schimburi de tineret iti poti face o retea de prieteni internationali.

Cum pot participa?

Trebuie sa faci primul pas care inseamna motivatia de a participa si apoi sa cunosti oportunitatile existente. Pe siteul www.eurodesk.ro sau pe yahoo groupul eurodesk_info sunt publicate mai toate schimburile de tineret, cursurile de formare sau alte stiri din domeniul voluntariatului.

In ultimul rand as vrea sa mentionez faptul ca in educatia non-formala voluntarul are un rol activ in procesul de formare si el e constient de acest lucru.

Articole asemanatoare:

2 Comentarii

  1. […] Educatia non-formala influenteaza dezvoltarea personala […]

  2. […] Educatia non-formala influenteaza dezvoltarea personala […]

Posteaza un comentariu