Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On October - 3 - 2010

Serviciul European de Voluntariat (pe scurt EVS) este parte a programului Tineret în Actiune al Comisiei Europene. Daca ai intre 18 si 30 ani poti aplica pentru un stagiu de voluntariat in oricare tara din Europa.

Cum aplic ?

Pentru a pleca voluntar EVS ai nevoie de oorganizatie de trimitere (sending organization) din Romania care sa-ti ofere consiliere si suport in gasirea organizatiei gazda. Organizatia de primire (host organization) este responsabila de asigurarea conditiilor de cazare si masa, oferirea cursurilor de limba, stabilirea unui mentor. Alte beneficii pe care ti le ofera acest program sunt legate de asigurarea medicala, banii de buzunar si numeroase traininguri.

In ce domeniu pot lucra?

Sunt diferite domenii de activitate unde te poti implica si dezvolta activitati. De la social, cultural, mediu, patrimoniu, sport si pana la anti-discriminare, incluziune sociala, rasism, mass-media si comunicare etc. Ai la dispozitie o paleta larga de unde poti alege tema adecvata profilului tau.

Imi trebuie anumite abilitati pentru a pleca in stagiul de voluntariat ?

In selectia voluntarilor nu conteaza experienta ci mai degraba se pune accent pe  motivatia pe care o ai. EVS trebuie sa fie deschis catre orice tanar care doreste sa se implice. Cu toate acestea, sunt diverse cazuri in care sunt necesare anumite abilitati pentru diverse activitati.

Trebuie sa cunosc limba tarii unde aplic ?

Selecția voluntarilor nu se face pe criterii de limba, dar mai sunt situatii in Germania, Austria sau Franta unde-i de recomandat sa detii cunostinte minime (in functie de specificul proiectului). Cel mai important e sa ai nivelul minim de engleza pentru a putea face posibila comunicarea cu cei din organizatia gazda.

Cat dureaza ?

Pe termen scurt durata unui proiect EVS este intre 3 saptamani si 6 luni.  Acestea sunt mai putin prezente din cauza perioadei foarte scurte de timp. In aceasta situatie necesita activitati bine definite pentru a permite participantilor sa se bucure de aceasta experienta (de pilda organizarea unui festival sau reabilitarea unei cetati impreuna cu alti voluntari din Europa).

EVS este o oportunitate unica oferita tinerilor europeni. De aceea timpul de derulare pe care il au majoritatea proiectelor e cuprins intre 6 luni si 12 luni. Din punctul meu de vedere e perioada recomandata pentru a putea intelege cultura locala,  sa aprofundezi limba din tara respectiva si nu in ultimul rand sa profiti de avantajele experientei internationale.

Am incercat sa raspund la o serie de intrebari pe care le aveam inainte de a alege o experienta EVS. Daca mai aveti alte intrebari sau sugestii nu ezitati sa le adresati.

Pentru o imagine mai clara am atasat un spot care prezinta intreg drumul pe care trebuie sa-l urmezi.

Despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu