Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On September - 15 - 2010

Luciana are o experienta de formator castigata in mai bine de 35 de sesiuni de training şi facilitare. Mi s-a parut deci persoana potrivita pentru cateva intrebari cu si despre formatori.

Este rolul de formator un job full time?

Depinde de la caz la caz. In cazul meu este full time. Insa am colegi care practica aceasta meserie o data pe luna, unii care o fac de doua ori pe an. Depinde cat de mult esti implicat in organizatie si cred ca mai depinde si de viata personala.

Deci un formator ar putea avea alt job, si sa faca asta doar din pasiune..

Cum sa nu.. multi dintre colegii mei au roluri clare in organizatiile lor: coordonatori de proiect, lideri de grup si fac si acest job de formator.

Care este jobul tau de baza? De la ce-ai pornit?

Am inceput acum 8 ani ca profesor de limba engleza. Ani foarte frumosi si plini de satisfactii, ani care m-au ajutat cu siguranta sa fiu ce sunt acum.

Cum ai ajuns sa intri in lumea voluntariatului din Romania?

Pai am inceput in liceu, ca voluntar in organizatia „Salvati copiii” cu o actiune de ecologizare in Delta Dunarii. Incet incet am trecut la activitati de strangere de fonduri si..ce se face de obicei intr-o organizatie. In momentul acela, acum vreo 10 ani, daca nu mai multi, conceptul de voluntar si actiuni de voluntariat erau foarte ciudate si straine mediului romanesc.

Din experienta de voluntar, cum ai ajuns formator apoi?

Mi-am dorit sa ies din mediul scolar pentru ca din punct de vedere profesional parcursesem toate etapele si cred ca nu mai eram satisfacuta de ce se intampla atunci. Si intamplarea a facut sa fac un internship la o firma de consulting si de formare, timp in care am capatat drag de meseria asta. Bineinteles am participat la multe cursuri de formare la randul meu si a fost un drum destul de lung si complex insa..iata-ma!

De ce formator TiA si nu altceva?

Din punctul meu de vedere e cel mai tare fel de a fi formator, cel TiA. In primul rand pentru ca lucrezi cu tineri, iar pe mine ma incarca de energie lucrul acesta. Fac aici o comparatie cu mediul corporatist, unde poti fi formator, dar mediul nu te poate stimula atat de mult. Cel putin pe mine ma inspira enorm. Deci un motiv sunt tinerii, faptul ca dupa fiecare proiect si dupa fiecare curs ii vad schimbandu-se. Ma motiveaza schimbarea lor, poate inconstienta la inceput, si lucrurile minunate ce se pot intampla dupa. Faptul ca se schimba lucruri si-i vad pe tineri implicandu-se activ, participand.

Ce ar trebui sa faca cineva daca doreste sa ajunga formator?

In primul rand trebuie sa stii clar ca vrei sa faci aceasta meserie. Trebuie sa te gandesti bine inainte, pentru ca e destul de greu, stai destul de mult timp departe de familia ta si cunosti mereu alti oameni. Deci in privinta asta trebuie sa ai niste aptitudini clare de relationare. Trebuie sa stii sa comunici, sa-ti doresti sa comunici eficient. Apoi, cred eu ca e foarte important sa parcurgi niste cursuri de formare. Se numesc ToT-uri, Trainers of Trainers, in care evident, inveti unele lucruri. Si importanta iarasi, este experienta. Numai livrand cursuri cred ca te poti dezvolta.

Cursurile acestea, din cate stiu eu, sunt platite. Se merita investitia? Ma refer, desigur la ToT-uri.

Nu toate sunt platite. Sunt cursuri gratuite in TiA, unde trebuie doar sa aplici si sa participi la curs. Sunt si cursuri unde trebuie sa platesti, pentru ca exista si niste examinatori la sfarsit care-ti vor evalua performanta. Dar cred ca se merita, bineinteles ca se merita atata timp cat tu esti prezent si-ti dai interesul. Cred ca formarea este una de calitate in romania pe Trainers of Trainers. Deci da, recomand, cum sa nu..

In viitor, crezi ca vrei ramane tot formator, sau vrei sa te reorientezi?

Nu, voi ramane tot formator. Sper ca tot in domeniul cu tinerii, insa intentionez sa ma ocup si de alte pasiuni ale mele.

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Posteaza un comentariu