Pasionata de arta teatrala, fotografie si cultura japoneza, Alisia a acceptat ca in urma unui curs pe tema metodelor si instrumentelor de educatie non-formala tinut la Tulcea sa raspunda la unele intrebari referitoare la voluntariat si experienta ei de formator.
Este rolul de formator un job full time sau part time pentru tine?
Pentru mine este un job de placere. De fapt este o activitate pe care o fac cu mare drag, o fac in timpul meu liber, dar as putea sa o fac si in fiecare zi, pentru ca-mi place. Nu pot spune ca este un job full time, pentru ca-mi organizez cursurile in asa fel incat sa am timp si pentru mine.
Cum ai ajuns sa intri in lumea voluntariatului?
Asta se intampla in urma cu mai bine de 10 ani. Am descoperit intr-un cartier din Bucuresti un grup de copii care, mi s-a parut mie la momentul respectiv, nu stiau sa se joace. Asa ca impreuna cu prietenii mei am inceput sa mergem la fiecare sfarsit de saptamana sa le organizam timpul liber. Asa am inceput, asta a fost prima activitate..
Deci ai pornit in cadrul unui grup informal, nu in cadrul unei organizatii.
Am pornit ca un grup de prieteni care vroia sa faca ceva pentru cartierul in care locuiau.
Si cum ai ajuns la TiA, mai apoi?
La Tineret in Actiune am ajuns mai de demult, in calitate de aplicant de proiecte, la fel ca majoritatea celor care au cunscut programul, iar de anul acesta sunt si formator in retea.
Cum ai ajuns formator mai exact? Cum te-ai pregatit pentru asta?
La inceput a fost nevoie sa tinem cursuri pentru ceilalti membri din echipa de voluntari, pentru ca incet-incet echipa se marea si era nevoie sa-i invatam si pe ei ce noi deja stiam din practica. Si-atunci am organizat un curs, cu putina experienta pe care o aveam noi. Fiind nevoie de din ce in ce mai multe cursuri pentru noile grupe de voluntari am considerat ca e util sa facem si un curs recunoscut. Asta s-a intamplat demult, acum vreo 7-8 ani.
Deci de 7 ani esti formator.
Da.
Si cineva care-si doreste sa devina formator ce ar trebui sa faca?
Ca sa fie formator trebuie sa-i placa meseria si trebuie sa cunoasca foarte bine domeniul in care vrea sa activeze ca formator. Iar din punct de vedere formal, ca sa aiba si-un document, trebuie sa se inscrie la un curs de formare de formatori, in urma caruia obtine o diploma recunoscuta pe piata muncii din Romania, si gata.
Deci tot ce-i trebuie ar fi diploma aceea si pasiune pentru ceea ce face.
Da, si cunostinte in domeniul in care activeaza.
Care a fost una dintre satisfactiile tale, ca formator?
Una dintre primele satisfactii ca formator TiA a fost atunci cand, dupa un curs care a avut ca tematica scrierea cererilor de finantare pentru tineret in actiune, la o intalnire ulterioara, pentru un alt curs, de managementul proiectelor, am intalnit cursanti care au castigat proiecte in urma cursului. Asta a fost o satisfactie, pentru ca mi-a aratat ca acel curs pe care l-am tinut eu a fost util, oamenii l-au inteles si chiar au si castigat proiecte.
A existat vreo experienta neplacuta?
Nu pot sa o calific ca fiind neplacuta. Au fost experiente din care am invatat multe, pentru ca si in calitate de formator, de fiecare data inveti multe de la cei care participa la curs.
In viitor, peste 5 sau 10 ani, te vezi fiind tot formator?
Nu m-am gandit atat de departe. Oricum, imi place foarte mult ceea ce fac. Poate voi fi in acelasi domeniu, nu stiu daca formator sau altceva, dar in domeniul acesta, de interrelationare cu oamenii, ma vad sigur.
Ce crezi ca se va realiza la nivel national in urma programului Tineret in Actiune?
O, nu stiu. Eu sper ca in urma implementarii programului TiA sa fie cat mai multi tineri implicati, sa fie constienti de valorile pe care le promoveaza programul, sa devina voluntari, sa adopte o atitudine pozitiva si sa schimbe ceva in bine in societatea in care traiesc. Cred ca asta se poate intampla, cred ca asta si doresc.
Un comentariu
[…] Interviu cu Alisia Damian – formator in reteaua TiA […]