Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Daniela Sima On November - 3 - 2017

De aproximativ șase ani, Asociația Șansa Ta îi molipsește și pe ceilalți cu dorința de a face bine și de a dărui celor care provin din categorii defavorizate, cu mai puține posibilități.

An după an, au dezvoltat proiecte din ce în ce mai ambițioase, câștigând încrederea mai multor oameni de a urma și a investi resurse financiare și de timp în visurile și proiectele Asociației Șansa Ta.

Spre exemplu, proiectul ,,O șansă caldă”, început de asociație în anul 2012, oferă în continuare o masă caldă persoanelor fără adăpost în zona Gării de Nord. Vreme de aproape cinci ani, numeroși voluntari și bucătari cunoscuți s-au alăturat acestei cauze, aducând zâmbete și un licăr de speranță celor care trăiesc pe stradă.

      

În același spirit, asociația organizează în acest an Campania Națională ,,Zâmbetul din cutie’’, ajunsă deja la cea de-a șasea ediție. Este vorba de o inițiativă care adună 50 de școli din București, Ilfov, Giurgiu și peste 10.000 de copii în vederea strângerii de cadouri pentru copiii proveniți din familiile sărace de la sate. Campania pune la cale și un concert caritabil cu mulți invitați speciali a cărui gazdă va fi o actriță foarte îndrăgită de publicul românesc.

Multe alte proiecte și campanii umanitare ale asociației vin în sprijinul copiilor prin punerea la dispoziție a unei săli cu calculatoare, evenimente și cursuri special dedicate dezvoltării lor educaționale, și colectarea de resurse materiale ce le sunt indispensabile. De câtva timp, asociația se implică și în acțiuni de construire și renovare a caselor familiilor numeroase, cu venituri foarte reduse. O nouă șansă pentru toți!

      

Gabriel Ciubotariu, președintele asociației, ne oferă detalii despre sursa motivației și inspirației pentru acțiunile și proiectele pe care le organizează împreună cu echipa sa.

Ce anume v-a determinat să vă implicaţi atât de activ în sectorul non-guvernamental?

Dorinţa de a mă împlica în cauzele sociale, o sămânţă de sacrificiu pentru binele comunităţii, ambele s-au dezvoltat treptat în viaţa mea.

Implicarea în diferite acţiuni de caritate a devenit un stil de viaţă – mă face să mă simt împlinit şi să mă încarc pozitiv. Cineva îmi spunea că sunt doctor de suflete. Altădată, când am primit premiul la Gala “Oameni pentru Oameni”, pe scenă, în faţa mai multor oameni ca şi mine care îşi dedică timpul şi viaţa pentru semeni, am fost declarat “cerşetor profesionist”. Nu pentru mine, bineînțeles, ci pentru cei din jur.

Am crescut într-un centru de plasament din Bucureşti şi am aflat, din propria experienţă, ce înseamnă o viaţă grea şi ce bucurie este să primeşti o mână întinsă.

Am trecut prin multe, am luptat pentru mine şi cu mine.

Eu şi colegii mei am fost vizitaţi de mulți oameni care ne-au încurajat, ne-au oferit o şansă, iar eu am ştiut să mă agăţ de orice oportunitate că să cresc. A fost o perioadă când am acumulat experienţă, perioadă pe care acum o folosesc pentru a-mi pune în practică ideile și proiectele.

Cea mai mare dorinţă a mea este să scriu o carte despre aceste experienţe, însă, până acum, nu am găsit pe cineva care să mă ajute să le transpun în scris. Nu am găsit un povestitor. Sper să apară în viaţa mea şi acel om care să dea viaţă visului meu.

Ştiu că tinerii şi copiii, indiferent de situaţia în care se află, reprezintă o forţă, iar împreună putem schimba lumea în bine.

Sunt fericit că Dumnezeu mi-a oferit acest dar, darul de a investi în oameni. Dăruirea şi implicarea reprezintă viața în complexitatea ei: oameni, acțiuni, sentimente, visuri, opinii, experiență, bucuria de a primi zâmbete şi mulţumiri, de a ajuta un om.

  

Descrieţi rezultatele proiectelor asociaţiei în cifre (intre anii 2011-2017). 

  • 10 proiecte derulate, unele pe termen lung, altele pe termen scurt;
  • construirea unui centru de copii în comună Bilciureşti (Dâmboviţa);
  • 2 case construite pentru 2 familii cu mulţi copii;
  • 6 case renovate ale unor familii cu copii;
  • peste 500 de copii sprijiniţi în mod direct;
  • 6 concerte umanitare organizate de Crăciun;
  • peste 8000 de copii din peste 40 de judeţe ale ţării care au primit daruri în cadrul campaniilor de Crăciun;
  • 12 tabere organizate pentru copiii orfani sau defavorizaţi;
  • 10 excursii organizate pentru copiii orfani sau defavorizaţi;
  • consilierea şi îndrumarea a peste 50 de copii şi 30 de tineri, proveniți din centre de plasament şi din famili defavorizate;
  • peste 20.000 de porţii de mâncare oferite persoanelor fără adăpost;
  • 30 de cursuri de educaţie financiară, de prim ajutor, de bucătar sau de fotograf, organizate pentru copiii defavorizaţi;
  •  peste 300 de voluntari activi în cadrul Asociației Şansa Ta;
  • sute de elevi din peste 60 de şcoli care au trimis daruri de Crăciun pentru copiii defavorizaţi.

Care dintre proiectele derulate consideraţi că a avut cel mai mare impact în comunitate?

“O şansă caldă” (o masă caldă, oferită în fiecare joi, la Gara de Nord, persoanelor fără adăpost); “Zâmbetul din cutie” (daruri împachetate în cutii de pantofi oferite copiiilor orfani şi săraci) şi “Să construim speranţe împreună” (case construite şi renovate pentru familiile nevoiaşe).

Câteva dintre proiectele asociaţiei, printre care “Zâmbetul din cutie”, campania ,,O şansă caldă”, ‘Bucuria copilăriei”, ”Coşul cu alimente” s-au derulat pe parcursul mai multor ani. Care a fost evoluţia lor în tot acest timp?

Aceste proiecte de suflet au avut o evoluție constantă în timp. Sunt proiecte în care am lucrat cu pasiune, alături de întreaga echipă, fiind susţinuți cu multă energie de oamenii din jur: voluntari, sponsori, prieteni, colaboratori, instituţii, private/publice care înţeleg necesitatea implicării în proiectele sociale.

Cum răspund persoanele publice propunerilor de a se implica în acţiunile Asociaţiei Şansa Ta?

În ultimii ani, a început să se schimbe mentalitatea în rândul persoanelor publice, iar mass-media joacă un rol important în promovarea activităţii ONG-urilor din România. Legea voluntarilor ajută mult, în plus societatea mereu în schimbare devine mai sensibilă la acțiunile ONG-urilor. CSR joacă un rol important pentru acestea, iar companiile se implică tot mai des în campanii. Mai mult, celebrităţile ne sprijină cu mare plăcere ori de câte ori este nevoie, cum ar fi artiştii care participă la concertul caritabil de Crăciun “Zâmbetul din cutie” sau sportivii care se implică în Cupa Şansa Ta”, competiţia de fotbal organizată pentru copiii defavorizaţi. Spre exemplu, la concertul din acest an gazda va fi distinsa doamnă Maia Morgenstern.

  

Cum atrageţi resursele necesare pentru realizarea proiectelor sociale? Care este cea mai mare necesitate pentru dezvoltarea lor în continuare?

Nu există o strategie precisă. Noi le scriem acelor companii care ne pot ajuta la îndeplinirea proiectului. De exemplu, atunci când avem nevoie de mobilier sau produse igienico-sanitare pentru Centrul Social din Bilciureşti, contactăm direct producătorii care ne ajută cu drag.

Ne dorim să colaborăm cu oricine ne poate susţine, de la primării, şcoli, parteneri mass-media, până la influenceri de pe reţelele de socializare.

O necesitate importantă pentru o continuă dezvoltare o constituie resursele umane – oameni care ne pot ajuta cu strângeri de fonduri, cu strategii de dezvoltare şi cu promovarea campaniilor pe care le desfăşurăm.

Numiţi trei aspecte de care copiii din categorii defavorizate au cea mai mare nevoie, ca observaţie a proiectelor pe care Asociaţia Şansa Ta le-a desfăşurat.

  • Resurse umane, profesionişti care să lucreze cu ei şi care să le ofere atenţie şi o şansă la un viitor mai bun;
  • Investiţie în educaţie: sprijin material, consiliere, ajutor în integrare, sprijin în a descoperi /a  învăţa o meserie;
  • Implicarea societăţii în diferite programe de economie socială.

Care este cea mai mare dorinţă a echipei Asociaţiei Şansa Ta în ceea ce priveşte cauzele sociale din România?

Ne dorim să fondăm mai multe centre sociale de zi pentru copiii săraci, unde să fie pregătiţi pentru viaţă. Ne propunem să atragem cât mai multe resurse ce vor fi gestionate în interesul copiilor care au nevoie de o şansă la educaţie şi un viitor luminos.

Sursa foto: Pagina de Facebook Asociația Șansa Ta.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu