Ce îi preocupă pe tinerii români și pe cei europeni, deopotrivă?
Peste 44 de consultări au avut loc, până acum, la nivel național, pentru a indentifica prioritățile tinerilor și pentru a crea un cadru în care vocea lor să fie auzită.
Tinerii din toată țara au ocazia să participe, în perioada iunie-noiembrie 2016, la aceste evenimente de consultări din sfera dialogului structurat. La nivelul fiecărui județ, vor avea loc 4 activități de consultare și dialog structurat și o activitate de formare.
Grupul Național de Lucru pe Dialog Structurat, creat sub coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului, va centraliza toate rezultatele consultărilor, ca bază pentru un raport de țară ce se va regăsi în viitoarea structură a politicilor europene. Practic, prin toate aceste consultări interactive se dorește ca noile politici europene de tineret să fie bazate pe nevoile reale ale tinerilor.
Tot în cadrul Grupului, a fost creată și o rețea națională de lucrători de tineret voluntari – TineREȚEA. Membrii acesteia au participat la un training de formare pe dialog structurat și educație nonformală, urmând să fie viitorii moderatori ai consultărilor interactive. Totodată, vor fi promotorii implicării tinerilor în activități de tineret și voluntariat.
O astfel de dezbatere, organizată sub forma unei cafenele publice, a avut loc în cadrul Bibliotecii Ion Creangă din București.
15 persoane, cu vârsta cuprinsă între 14-35 de ani, au încercat să găsească, într-un format interactiv și non formal, răspunsuri la următoarele întrebări:
1. Care sunt schimbările din societate care te îngrijorează la momentul actual? De ce ai nevoie pentru a te adapta, la momentul actual, la aceste schimbări? Ce te-ar face să te simți în siguranță?
2. Ce crezi că te-ar putea ajuta pentru a interacționa mai bine și a spori încrederea în persoane care provin dintr-un mediu care este diferit față de al tău din punct de vedere cultural, social, economic sau religios (sau altele)?
3. Ce se poate face pentru a evita stigmatizarea tinerilor vulnerabili și a le oferi acestora oportunități egale în societate?
4. Ce competențe consideri că te-ar ajuta să depășești situațiile dificile cu care te confrunți?
5. De ce ai avea nevoie pentru a-ți da seama care este propriu tău potențial? dar pentru a-i ajuta și pe ceilalți să facă acest lucru?
Adela Fenichiu, unul dintre cei 3 moderatori ai dezbaterii și membru TineREȚEA, ne-a dezvăluit câteva dintre principalele preocupări ale tinerilor prezenți la BiblioCafe, consultarea găzduită de Asociația Young Initiative, pe 27 iulie.
Majoritatea celor prezenți nu se regăsesc în actualul sistem de educație, subfinanțat și nu dezvoltă competențe care să le fie folositoare în viitorul parcurs profesional.
De asemenea, elitele nu au șansa de a-și valorifica potențialul pentru că nu există o “bucățică” de sistem care să se ocupe doar de ei.
Dezbaterea și-a propus să identifice nevoile de bază ale tinerilor, ceea ce îi preocupă pe ei, cu adevărat și schimbările care i-ar putea determina să-și maximizeze potențialul de dezvoltare.
Următoare etapă a consultărilor va avea loc, în septembrie, la Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu.
Mai multe detalii despre procesul de consultare – dialog structurat 2016 pot fi citite aici: http://www.erasmusplus.ro/dialog-structurat-1.