Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mara Dorofte On February - 26 - 2015

În mod general, voluntariatul este definit ca o activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material (sursa: Dexonline.ro). Dar de ce trebuie să definim voluntariatul ca o activitate în folosul altor persoane și nu în beneficiul nostru? Poate părea o abordare destul de egoistă, însă nu putem trece cu vederea toate beneficiile pe care le aduce această activitate de întrajutorare atât beneficiarilor ei direcți cât și celor care o realizează, beneficiarii indirecți.

Adeseori suntem prinși în energia unei ere care este definită prin viteza de mișcare, neavând timp să punem stop pentru cei din jur. Însă voluntariatul poate însemna de fapt să punem stop pentru noi, să luăm o gura de aer și să analizăm ceea ce este în jur, să luăm contact cu persoane și medii noi care constituie o provocare. Toate acestea repezintă o pauză productivă.

e83d405fd30a303c3ab745e94cdcac8b Studiile realizate de cercetătorii americani de la universitatea Harvard arată ca voluntariatul te ajută să te simți stăpân pe deciziile tale și îți poate îmbunătăți până și sănatatea, ajutând la scăderea riscului de tensiune arterială ridicată și crescând speranța la viață a celor care îl practică. Pe scurt, voluntariatul e demonstrat să te facă să te simți mai fericit pe toate planurile.

Același studiu afirmă că până și cei care au declarat că erau mulțumiți cu situația de la școală/locul de muncă au găsit lucuri care să îi satisfacă în legătură cu activitatea de voluntariat. Urmărind să restrângem studiul la comunitatea din care facem parte, a fost desfășurat un chestionar despre voluntariatului în viața voluntarilor cât și despre motivația lor.

Răspunsurile au fost foarte variate, demonstrând că fiecare voluntar are o satisfacție intrinsecă provenită de la diverse lucruri. De la câștigarea de experiență într-un anumit domeniu datorită training-urilor oferite de anumite organizații, până la simpla plăcere de a interacționa cu micuți cu dizabilități, cei care au răspuns la chestionar au surprins aspecte ale voluntariatului care nu sunt observabile la prima vedere:

Activitățile de voluntariat în afara faptului că trebuie să fie îndreptate către beneficiar sunt de ajutor și pentru noi voluntarii, cei care le practicăm. În urma activităților de voluntariat mi-am îmbogățit cunoștințele, mi-am dezvoltat abilități, mi-am făcut noi prieteni.

VOLUNTARIATUL aduce doar beneficii celor care îl practică! Îți schimbă percepția asupra oamenilor și menține o stare de optimism.

888d80918c2308174e1946f6f07d2157Activitatea de voluntariat e mai mult pentru sufletul meu, nu pentru un scop social, ceea ce înseamnă că mă redescopăr și evoluez odată cu micuții de la spital – voluntar al proiectului fundația Bethany Iași pentru pacienții Spitalului de copii Sfânta Maria.

Cu fiecare activitate de voluntariat descoperim lucruri despre care nici nu știam că ne pot aduce atât de multă plăcere prin simplitatea lor. Cei care spun că voluntariatul nu este o activitate pentru oameni egoiști se înșală: de abia atunci când găsești acel lucru care îți aduce satisfacție în legătură cu voluntariatul poți spune că ți-ai găsit adevărata motivație.

84% dintre voluntari sunt motivați în activitățile lor de voluntariat de un viitor în care sărăcia este eradicată.

Care este motivația ta? Te invităm să ne lași un comentariu la acest articol sau pe pagina de Facebook cu răspunsul tău!

Fotografiile folosite in acest articol au fost preluate de pe site-ul Pinterest.com.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu