După succesul campaniei Salvaţi Pădurile Virgine, când peste 100 000 de oameni s-au mobilizat şi au oferit o şansă ultimelor păduri virgine din România şi celor peste 13.000 de specii unice din aceste habitate, WWF România a încheiat cu succes o nouă campanie pentru conservarea naturii.
Campania Râurile de munte: ultima şansă a pornit de la o realitate dramatică. Sub pretextul dezvoltării economice şi a construcţiei şi operării de microhidrocentrale, arii naturale protejate din Munţii Carpaţi au suferit distrugeri prin dinamitări, excavări şi secarea aproape completă a albiilor.
Începând cu noiembrie 2013, WWF România a solicitat un set de măsuri legislative pentru protejarea celor mai valoroase porţiuni de râuri naturale montane, râuri cu apă de cea mai bună calitate de care România are nevoie. Peste 18.000 de persoane s-au alăturat demersului şi au semnat o petiţie în acest sens.
După două luni de la demararea campaniei, WWF România şi Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură au semnat un protocol de colaborare pentru protejarea acestor areale. Acesta reprezintă doar o primă etapă şi cuprinde o serie de prevederi importante:
- stabilirea categoriei de râuri din România care urmează a fi excluse de la construcţia de hidrocentrale;
- suspendarea procesului de avizare/autorizare de amenajări hidroenergetice în ariile naturale protejate casino online până la 31 ianuarie 2014;
- monitorizarea în comun a procesului de autorizare;
- verificarea de către instituţie şi fundaţie a respectării legislaţiei în cazul microhidrocentralelor deja autorizate, în caz contrar proprietarii vor fi obligaţi să facă investiţiile necesare pentru a intra în legalitate.
WWF a elaborat deja o hartă a porţiunilor de râu care urmează a fi protejate de ameninţările industriei hidroenergetice. Este vorba despre râuri cu stare ecologică bună şi foarte bună care impune un nivel maxim de protecţie.
Demersul WWF România demonstrează că atunci când există implicare şi presiune publică, România poate fi deschizătoare de drumuri în materie de legislaţie. Vidrele şi vecinii lor pot fi bucuroşi pentru că, de acum încolo, va exista o strategie europeană pentru râurile de munte, habitatul lor fiind protejat de la producerea unor dezechilibre ecologice majore.
Sursă foto: https://www.facebook.com/WWFRomania