Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On February - 28 - 2014

Începând din anul 2009, România sărbătoreşte în fiecare an Ora Pământului (Earth Hour), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie. În mod simbolic, milioane de oameni sting lumina pentru a-şi arăta grija faţă de mediu şi capacitatea de mobilizare.

Earth Hour 2010Întreaga lună martie va fi dedicată unor acţiuni de schimbare în bine a mediului în care trăim. Prin demersul dincolo de oră (beyond the hour), cetăţenii sunt îndemnaţi să-şi schimbe propriul comportament şi obiceiurile de consum, iar instituţiile să acorde o mai mare prioritate proiectelor de mediu. În acest context, oraşe din toată ţara sunt aşteptate să se înscrie la cea de a treia ediţie a competiţiei Capitala Earth Hour România.

Oraşele, reprezentate de primării, instituţii de învăţământ, ONG-uri şi asociaţii locale, centre culturale, biblioteci sau galerii sunt invitate să organizeze acţiuni şi evenimente tematice pentru comunitate, pe întreaga durată a lunii martie: Luna Earth Hour.

Pentru planificarea şi implementarea planului de acţiuni şi evenimente, se vor forma echipe locale de campanie şi va fi desemnat un coordonator al campaniei. În ceea ce priveşte activităţile şi evenimentele, acestea pot fi: acţiuni de educaţie ecologică, mini-proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în şcoli sau licee, ieşiri în natură, observaţii astronomice, expoziţii pe teme de mediu, acţiuni de conştientizare şi responsabilizare a cetăţenilor, evenimente gastronomice cu producători tradiţionali, dar şi multe altele.

La final, oraşul care se va remarca prin acţiuni diverse şi de impact pentru comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour, din 29 martie, va câştiga titlul de Capitală Earth Hour.

Principalele date ale calendarului competiţiei sunt:39313_10151517031902298_1462814247_n

  • înscrierea oraşelor: 3-10 martie 2014;
  • organizarea evenimentelor locale: 3-29 martie;
  • trimiterea rezumatului evenimentelor organizate şi a documentelor-suport care atestă veridicitatea: 31 martie- 7 aprilie;
  • evaluarea de către WWF România a documentaţiei trimise: 8-14 aprilie;
  • anunţarea oraşului câştigător  – 15 aprilie;

Competiţia pentru Capitala Earth Hour România a fost lansată de WWF România, în anul 2012, cu scopul de a încuraja iniţiative mai ambiţioase în domeniul conservării mediului şi a responsabilizării cetăţenilor. Primele capitale din ţara noastră au fost Bistriţa, respectiv Timişoara.

Earth Hour este un bun moment pentru a acţiona şi la nivel personal, prin intermediul unor activităţi simple dar eficiente. Ne putem hotărî să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să reciclăm, să trecem la surse regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum.

O listă cu sugestii privind un mod de viaţă în armonie cu natura poate fi consultat pe site-ul WWF România, la adresa wwf.ro/ce_poti_face_/traieste_in_armonie_cu_natura/.

De asemenea, mai multe informaţii despre Earth Hour România sunt disponibile pe site-ul oficial al evenimentului.

Sursă foto: www.earthhour.org/media-centre ; WWF Romania.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu