Astăzi e o zi specială pentru Blogunteer, ţinând cont de faptul că celebrăm Ziua Naţională a României, adică a locului pe care ne străduim să-l ajutăm prin intermediul voluntariatului. Am vorbit în diverse rânduri despre lucrurile frumoase pe care le fac românii de soi şi nu de puţine ori ne-am mândrit cu voluntarii care au învăţat că puterea exemplului personal reprezintă cel mai bun argument pentru a-i face pe cetăţeni să se implice.
Am căutat în diverse colţuri ale României persoane care nu s-au dat bătute atunci când au întâlnit primul hop şi s-au dus înainte ştiind că au un ţel de atins. Datorită lor, ţara în care trăim a devenit un loc mai bun, mai curat, mai educat, mai politicos, mai respectat şi mai apreciat. Cu fiecare an care trece, mai punem o faptă bună în desaga României şi construim în acest fel viitorul la care visăm cu toţii.
Ştim că ţara noastră are nevoie de mai mulţi voluntari, indiferent de domeniul de activitate şi de aceea ne străduim să le arătăm oamenilor impactul pe care-l poate genera simpla lor implicare. Credem că numai împreună putem reuşi să avem o viaţă mai bună şi de aceea nu renunţăm să aducem în discuţie românii care se remarcă prin ceea ce fac. Chit că susţin mediul prin campaniile pe care le desfăşoară, iubesc să fie piatra de temelie pentru cei din jur, muncesc neîncetat pentru a oferi celorlalţi oportunităţile pe care le merită ori nu cunosc puterea cuvântului “Imposibil“, românii sunt oameni de seamă.
O spune inclusiv Claudiu Lucaci, directorul Ştirilor TVR, care a acordat un interviu în exclusivitate despre campania “Ajută România“, organizată cu sprijinul Federaţiei Volum: “Sunt unul dintre cei care s-au ambiţionat să creadă într-un proiect pe care mai nimeni nu-l vedea dus la bun sfârşit. Am căpătat curajul şi priceperea de a îndrăzni să fac şi mai mult după ce am văzut succesul voluntarilor în munca lor. Oamenii adevăraţi trăiesc cu speranţă şi pasiune; restul este doar o sumă de nevoi secundare sau tranzitorii. De aceea, îmi imaginez că va veni o zi când România va fi o ţară plină de oameni voluntari, săritori şi binevoitori. Noi putem să facem posibil ca acest vis să devină realitate.”
România văzută prin ochii voluntarilor străini
Nu doar românii cred în puterea voluntariatului, ci şi străinii care vin în ţară tocmai pentru a ajuta prin acţiunile desfăşurate. Am intervievat în acest sens, voluntarele aflate în cadrul proiectului Knowledge Builders, derulat de către Asociaţia Young Initiative, care au venit în România prin cadrul Serviciului European de Voluntariat. Le-am adresat următoarele întrebări:
- Care este momentul preferat petrecut în România?
- Ce obicei al românilor le place în mod deosebit?
- Ce moment inspiraţional au avut până acum?
- Care sunt lucrurile care descriu cel mai bine România?
Răspunsurile pe care le-am primit din partea fetelor din Polonia (Agnieszka şi Paulina) respectiv Spania (Ana Maria şi Esperanza) pot fi consultate în cele ce urmează.
Astfel, Ana-Maria a punctat următoarele: a apreciat tare mult un training pe care l-a avut în Predeal la începutul stagiului în România, îi place că şoferii de taxi nu poartă centuri de siguranţă, iar în ceea ce priveşte cuvintele care descriu cel mai bine ţara noastră acestea ar fi traficul aglomerat, arhitectura impunătoare, câinii care mişună prin Bucureşti şi oamenii binevoitori.
Esperanza spune că nu are doar un singur moment preferat. Îi place să-şi petreacă timpul cu colegele de apartament, cu voluntarii Asociaţiei Young Initiative şi cu prietenii pe care şi i-a făcut în Bucureşti. Chiar dacă nu-l poate considera un obicei, voluntara din Spania spune că apreciază la români că sunt foarte săritori şi mereu încearcă s-o ajute. Momentul inspiraţional din experienţa românească a fost acela în care a vizitat Centrul pentru Primire-Urgenţă Copil Abuzat din Sectorul 4, fiindcă atunci a simţit că poate lăsa o parte din ea copiilor din camera respectivă. Descrie România prin următoarele expresii: oameni amabili, mâncare bună, vreme urâtă şi bună-dispoziţie generală.
Agnieszka îşi aduce aminte cu drag de momentul în care a ajuns la Predeal şi s-a putut bucura de frumuseţea naturii. Spune că e fascinată de şoferii bucureşteni fiindcă nu respectă regulile de circulaţie aşa cum ar trebui şi parchează unde doresc, spre deosebire de Polonia. Atunci când vorbeşte cu cei de acasă, îi menţionează mereu pe oamenii de aici şi vorbeşte ce apreciere la adresa lor. Nu ştie dacă se comportă atât de amabil fiindcă ea este străină, dar simte diferenţa de atitudine faţă de polonezi.
Paulina spune că fiecare moment pe care-l petrece în România devine preferatul ei şi consideră că românii o tratează mereu cu căldură. A fost uimită să vadă cum copiii de 4 ani recunosc formele geometrice şi spune că micuţii sunt tare inteligenţi. În ceea ce-i priveşte pe adulţi, Paulina îi caracterizează fiind nepunctuali, foarte politicoşi şi puţin complexaţi.
Dincolo de aspectele la care statul nostru mai are de lucrat, există ideea generală potrivit căreia oamenii de aici sunt mereu gata să ajute, în special când vine vorba de persoanele străine. Cu siguranţă, aceasta reprezintă o atitudine care ar trebui să se perpetueze în orice tip de interacţiune umană, fiindcă România are nevoie de mai mulţi oameni care s-o ajute şi nu s-o încurce. Pentru că România merită mai mult.
La mulţi ani, România!
Interesant